"Mikołajowy" miernik-tester lamp.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: "Mikołajowy" miernik-tester lamp.
Ja nie mam przypadkowych elementów w warsztacie nie mam na to miejsca. Dwa kondensatory równolegle, bo 220uF jest wysoki na 50mm i nie zmieściłby się w obudowie, a dwa rezystory szeregowo, by nie przekraczać dopuszczalnego napięcia (150V) na każdym z nich.
-
- 9375...12499 postów
O gabarytach fizycznych nie pomyślałem. Ja nie jestem gabarytami ograniczony, więc u mnie będzie w większości z tego co znajdę na warsztacie.
-
- 100...124 posty
Witam,
Jaką rolę pełni w układzie stabilizatora Ua doda zenera DZ1 C15?
Zabezpiecza ona tranzystor przez zbyt dużym Ugs?
Dlaczego dla Ug2 ta dioda została pominięta?
Dziękuje i pozdrawiam
Łukasz
Jaką rolę pełni w układzie stabilizatora Ua doda zenera DZ1 C15?
Zabezpiecza ona tranzystor przez zbyt dużym Ugs?
Dlaczego dla Ug2 ta dioda została pominięta?
Dziękuje i pozdrawiam
Łukasz
-
- 1875...2499 postów
Tak.kasztan1983 pisze:Jaką rolę pełni w układzie stabilizatora Ua doda zenera DZ1 C15? Zabezpiecza ona tranzystor przez zbyt dużym Ugs?
Tutaj znajdziesz odpowiedź. Na pierwszej stronie.kasztan1983 pisze:Dlaczego dla Ug2 ta dioda została pominięta?
Tomek
-
- 100...124 posty
Witam,
Dziękuje za odpowiedź.
Czasami potrzebuje potwierdzić swoje przypuszczenia.
Nie zauważyłem że ten tranzystor ma wbudowane Zenerki (ja używam innego MOSa).
Pozdrawiam
Łukasz
Dziękuje za odpowiedź.
Czasami potrzebuje potwierdzić swoje przypuszczenia.
Nie zauważyłem że ten tranzystor ma wbudowane Zenerki (ja używam innego MOSa).
Pozdrawiam
Łukasz
-
- 250...374 postów
Pytanie nowicjusza:
Jakie zadania mają D5, CE2 oraz R1? Rozumiem że R2 i R3 ustalają prąd diod Zenera. R4 ustala prąd zabezpieczającej DZ1? R5 i Q2 to zabezpieczenie nadprądowe? Tzn przy prądzie około 120 mA napięcie na bazie Q2 osiągnie wartość 0,7V i zacznie on przewodzić. Spowoduje to Ugs=0 dla Q1 i odcięcie napięcia?
Jakie zadania mają D5, CE2 oraz R1? Rozumiem że R2 i R3 ustalają prąd diod Zenera. R4 ustala prąd zabezpieczającej DZ1? R5 i Q2 to zabezpieczenie nadprądowe? Tzn przy prądzie około 120 mA napięcie na bazie Q2 osiągnie wartość 0,7V i zacznie on przewodzić. Spowoduje to Ugs=0 dla Q1 i odcięcie napięcia?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Czy ktoś tu jeszcze zagląda ?;)
-
- 100...124 posty
Witam, Tak zagląda.
Jednak ja nie mam pewności i dlatego nic nie pisałem
Miło by było jakby mnie ktoś poprawił.
Myślę że R2 i R3 ma za zadanie spolaryzować tranzystor w razie braku diod zenera.
R1, R2 i R3 ogranicza prąd zenerek;
Ce2 stabilizuje napięcie na bramce.
Pozdrawiam
Łukasz
Jednak ja nie mam pewności i dlatego nic nie pisałem
Miło by było jakby mnie ktoś poprawił.
Myślę że R2 i R3 ma za zadanie spolaryzować tranzystor w razie braku diod zenera.
R1, R2 i R3 ogranicza prąd zenerek;
Ce2 stabilizuje napięcie na bramce.
Pozdrawiam
Łukasz
-
- 1875...2499 postów
Zapewne zapobiega sytuacji gdy UCE2>UCE1.nixie2 pisze:Jakie zadania mają D5
Zmniejsza tętnienia, gdy J3 jest otwarta.nixie2 pisze:CE2
Ogranicza prąd diod Zenera, jeśli komuś przyjdzie do głowy zewrzeć J3 podczas pracy.nixie2 pisze:oraz R1?
Tak.nixie2 pisze: R5 i Q2 to zabezpieczenie nadprądowe?
Tomek
-
- 9375...12499 postów
Jeśli ktoś do tego akurat układu będzie projektował profi PCB to niech da znać.
-
- 250...374 postów
Dzięki za odpowiedzi.
Czy na bramce tranzystora jest tam ciągle 15V?
Czy może spadek napięcia na R2 i R3 steruje tranzystorem Q1? Prąd płynący przez te rezystory będzie zależał od tego, jakie napięcie stabilizacji wybierzemy. Wywołany spadek napięcia steruje Q1 (zmieniając Udg , bo Ugs=const) powodując jego otwieranie lub zamykanie?
Czyli że R2 i R3 ustalając prąd łańcuszka diod jednocześnie polaryzują tranzystor?
Chyba ten tok rozumowania jest błędny, bo gdy napięcie sieci podskoczy, to napięcie na tych rezystorach się zwiększy i tranzystor się otworzy bardziej, a powinien się zamykać.
Co jest nie tak ?
Czy na bramce tranzystora jest tam ciągle 15V?
Czy może spadek napięcia na R2 i R3 steruje tranzystorem Q1? Prąd płynący przez te rezystory będzie zależał od tego, jakie napięcie stabilizacji wybierzemy. Wywołany spadek napięcia steruje Q1 (zmieniając Udg , bo Ugs=const) powodując jego otwieranie lub zamykanie?
Czyli że R2 i R3 ustalając prąd łańcuszka diod jednocześnie polaryzują tranzystor?
Chyba ten tok rozumowania jest błędny, bo gdy napięcie sieci podskoczy, to napięcie na tych rezystorach się zwiększy i tranzystor się otworzy bardziej, a powinien się zamykać.
Co jest nie tak ?
-
- 100...124 posty
Myślę, że napięcie podskoczy jak diody zenera na to pozwolą.
Bez diod zenera tranzystor zapewne się otworzy.
Najlepiej odpalić pspice i sobie cały ten układ symulować.
Mi się nie chciało, ponieważ to sprawdzony układ.
Bez diod zenera tranzystor zapewne się otworzy.
Najlepiej odpalić pspice i sobie cały ten układ symulować.
Mi się nie chciało, ponieważ to sprawdzony układ.
-
- 9375...12499 postów
Zwróciłem się do Traxmana o pomoc w aplikacji stosowanych przez niego mierników PMLCDL jako miliamperomierzy do pomiaru Ia w tym mierniku. Chce też wykorzystać drugi taki miernik do pomiaru Ug1 czyli jako woltomierz. Kolega Traxman polecił mi zamieścić zdjęcie PCB tego miernika. Może komuś jeszcze przydadzą się te informacje.
-
- 6250...9374 posty
O ile kojarzę, to te mierniki mają tą wadę, że masa ich zasilania musi być odseparowana od masy układu pomiarowego, przynajmniej kiedyś coś takiego wyczytałem w artykule w EdW na ich temat.
http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2837. ... 9cfa06ee7e
http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2837. ... 9cfa06ee7e
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- to aplikacja 7106, więc zasilanie musi być pływające, zwarcie któregokolwiek biegunów zasilania do wejścia pomiarowego kończy się pokazaniem (+/-1) i zakończeniem żywotu ICL'a po dłuższej chwili,
- zasilanie może być bateryjne lub proste sieciowe z prostowaniem jednopołówkowym i stabilizacją na diodzie Zenera 8.2V, układ pobiera poniżej 1mA,
- zworki po lewej stronie P1/2/3 służą do zapalania kropki dziesiętnej koniecznej przy przełączaniu zakresu, do zmiany pozycji trzeba wykorzystać drugi tor przełącznika zakresu pomiarowego, łącząc odpowiednio punkt wspólny czyli dowolne pole lewe z potrzebnym do sygnalizacji polem prawym, rozwarcie wszystkich punktów gasi kropki np. zakres 1999mA,
- w zależności od mierzonej wartości trzeba dobrać dzielnik/bocznik współpracujący z wskaźnikiem, rezystory muszą być stabilne o dokładnie dobranej wartości (1% metalizowane) i odpowiedniej mocy, czułość miernika bez kombinacji to 200mV. Ja stosuje w przypadku pomiaru równoległe dołączenie boczników, a w przypadku pomiaru napięcia zwieranie zbędnych posobników - ale to kwestia przyzwyczajenia. I zalecam taką metodę w mierniku lamp - rozłączenie bocznika pradu anodowego podczas zmiany zakresów może "zawstydzić" druga siatkę.
Coś jeszcze?