traxman pisze:Obsługa przyrządu po zakończeniu listy lamp, proszę zbierać w tzw. międzyczasie punkty znamionowe(100% emisji) dla lamp i zamieszczać w wątku. Pozbieram do w całość i zweryfikujemy na końcu.
Możesz pokazać na przykładzie jednej lampy jak to ma wyglądać?
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Ja od siebie bym dodał E180F, E280F oraz ich rosyjskie odpowiedniki można też dołożyć inne pentody małej mocy.
Poza tym dobra była by możliwość ręcznego ustawienia parametrów, możliwe wtedy było by testowanie lamp które nie są na liście.
Pozdrawiam Romek
Mam takie sugestie:
1. Zrobić z podstawkami oktal heptal i nowal. Te 3 powinny starczyć.
2. Po włączeniu powinna wyświetlać sie lista i wybiera sie dany typ.
3. Powinna być jakaś dlawiaturka alfanumeryczna do wpisywania parametrów
4. Powinna być opcja "nowa lampa", i tam powinno sie wpisywać dane punktu pracy danej lampy.
5. Moc powinna być wystarczająca do zasilania EL84 i podobnych. Mocniejszych nie ma sensu.
6. Powinno być wystarczajaco tanie, żeby było na nie stać początkujących lampowców.
Nie pytam o to co ma przyrząd robić tylko o listę lamp aby opracować założenia do bloków funkcjonalnych - reszta to sprawa wtórna.
Ja zapomniałem jeszcze o ECC832
Co do punktów to przy danym napięciu Ug1, Ua, Ug2 (jeżeli potrzebne) producent określa zakres Ia przy którym zakłada się, że lampa jest sprawna, jedna z wartość Ia określa odniesienie 100% emisji.
Dla mnie musi żarzyć KT88 czyli 2A
generalnie po przemyśleniach, wydaje mi się, że bieżąca produkcja JJ jest dobrą listą lamp potrzebnych (ale bez prostowniczych i dziwolągów)