Program - tworzenie PCB

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Boski Miszcz
250...374 postów
250...374 postów

Re: program-tworzenie PCB

Post autor: Boski Miszcz »

KiCAD według jak narazie jest porąbany albo ja nie mogę sie odzwyczaić z Autotraxa i Eagla :wink:
Ale jak narazie na plus KiCAD-a można dodać ze pojawił sie kolejny freewarowy program do PCB :D
Miłośnik lamp telewizyjnych :):)

http://ag.bocznica.org/
Murjoko
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: Murjoko »

Ja używam diptrace.pl to bardzo fajny i sprytny programik(i tani).Szkoda że jest tak mało znany :( Ma w swoich bibliotekach lampy i podstawki :D .Ponadto jest prawie tak prosty w obsłudze jak cepy.Polecam wszystkim.Acha i jest po polsku.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

Znam dobry program do tworzenia rysunków płytek - Inkscape :) Każda najdrobniejsza ścieżka wygląda zawsze tak, jak się tego chce ;)
kamus
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: kamus »

Ja jeszcze ciągle robię schematy i płytki w starym PCADzie Master 8.7 pod DOSa i ciągle nie mogę się od niego odzwyczaić.Co zainstalowałem jakiś nowy program np PCAD,Protel czy Eagle to kilka dni później wracałem do poprzednika.Jedyny program z tych które wymieniłem przed chwilą,który przypadł mi trochę do gustu to Eagle bo jest banalny w obsłudze i darmowy,ale podejrzewam że jeszcze długo będę robił w Masterze 8.7
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: MStaniszczak »

Ja jestem mocno początkujący i niedawno szukałem czegoś co by mi odpowiadało. W ręce wpadł mi Target 3001. Moim zdaniem super. Łatwo robi się schematy, PCB jak i dodaje nowe elementy. A do tego jego darmowa wersja ma wystarczające możliwości, zaś komercyjna ma znośne ceny:-)
wmalec
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: wmalec »

Jeżeli ktoś potrzebuje wykonać proste PCB na pichotę na podstawie schematu narysowanego na kartce to polecam "diy_layout".
Jest mały (ok.1M),prosty i darmowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

wmalec pisze:Jeżeli ktoś potrzebuje wykonać proste PCB na pichotę na podstawie schematu narysowanego na kartce to polecam "diy_layout".
Jest mały (ok.1M),prosty i darmowy.
I niestety nie działa u mnie an Viście.
terminux
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: terminux »

A ja w dalszym ciągu używam programu Tango. Jakos tak przyzwyczaiłem się do niego i nawet malowanie połączeń na piechotę mi nie przeszkadza a nie chce mi sie wszystkiego opisywać dla automatu. Szybciej namaluję ścieżki niż je opiszę.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów

terminux pisze:A ja w dalszym ciągu używam programu Tango. Jakos tak przyzwyczaiłem się do niego i nawet malowanie połączeń na piechotę mi nie przeszkadza a nie chce mi sie wszystkiego opisywać dla automatu. Szybciej namaluję ścieżki niż je opiszę.
To przyjrzyj się właśnie Tagretowi 3001! (http://www.targetpcb.pl/tiki-index.php). Ja w nim ścieżki tez robię ręcznie (jest autorouter, ale przynajmniej w wersji darmowej jest raczej cienki). Za to na podstawie schematu pilnje czy wszytko dobrze robisz:-) Jak dla mnie pracuje się naprawdę wygodnie. Warto sprawdzić. A program mimo że jego wersje komercyjne sa o wiele tańsze od konkurencji, referencje ma nie byle jakie (m.in. toyota). I co fajne, nie ma ograniczenia w wersji darmowej dotyczącego wielkości płytki, a jest tylko na ilość wyprowadzeń (250) i dwóch warstw PCB. A 250 wyprowadzeń to raczej sporo, a w przypadku ograniczeń wielkości PCB (jak jest chyba w Eaglu) można się nie zmieścić przy sporych kondensatorach czy lampach;-)
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: PzP »

Odświeżam nieco wątek.
Od jakiegoś czasu jestem ultrazadowolonym użytkownikiem programu Sprint Layout 5.0
Jest banalnie prosty, ma sporo elementów w bilbiotekach, a do ściągnięcia jeszcze więcej na stronie producenta. Do tego łatwy i szybki w obsłudze edytor nowych elementów. Eksport do standardowych formatów, podgląd foto, możliwość podłożenia bitmapy pod projekt etc.
A to wszystko za 40Euro, co wydaje mi się przystępne nawet na kieszeń amatora. Acha, darmowy update co jakiś czas jest w cenie.
http://www.abacom-online.de/uk/html/sprint-layout.html
Polecam. Producent pisze, że stawia głównie na prostotę i szybkość działania programu, wg mnie robi to bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Chyba się faktycznie przesiądę, bo z kolei stawiam na legalność :mrgreen: a cena dobra. Ale najbardziej przekonuje mnie edytor (wygląd) schematów:

Obrazek

Edit: tylko żeby program do PCB za 40€ działał, trzeba dokupić program do schematów za drugie 40€ :?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Marvel pisze: Edit: tylko żeby program do PCB za 40€ działał, trzeba dokupić program do schematów za drugie 40€ :?
:?:
Kupiłem sam SprintLayout i wszystko działa.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

PzP pisze: :?:
Kupiłem sam SprintLayout i wszystko działa.
A edytor schematów wygląda jak na screenie powyżej? Bo na ich stronce można kupić oddzielnie edytor schematów i oddzielnie PCB, każdy po 40€, dlatego wywnioskowałem, że PCB nie zawiera edytora schematów.

Ale w sumie po to jest demo wersja, żeby zobaczyć samemu. Za chwilę instaluję.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
PzP
250...374 postów
250...374 postów

To są dwa oddzielne programy, do pcb jest SprintLayout, a do rysowania schematów SPlan, trzeba je zakupić oddzielnie.
Tam nie ma importu netlisty, autorouter jest szczątkowy, tylko do pomocy, to program do ręcznego projektowania pcb, układania elementów, prowadzenia ścieżek itd. I sprawdza się w tej roli wg mnie bardzo dobrze.
Niebawem zamieszczę pewien projekt z płytką zaprojektowaną w SL.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Teraz wszystko jasne. Faktycznie do ręcznego projektowania programik jest fajny. Tylko ja sobie nie bardzo wyobrażam, żeby program mnie nie pilnował przy rysowaniu ścieżek.

Rozumiem, że SprintLayout w ogóle nie ma opcji importowania schematu i sieci połączeń z SPlan? Gdyby kupić oba programy, to i tak by ze sobą nie współpracowały?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com