O analizatorach i rowerach :)

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Jasiu

Re: O analizatorach i rowerach :)

Post autor: Jasiu »

Czołem.
MarekSCO pisze:Jeszcze może coś takiego, żeby uzmysłowić sobie jak trudnym zadaniem jest skonstruowanie
analizatora heterodynowego w pasmie akustycznym...
Stosuje się raczej analogowe układy mnożące i całkujące, ewentualnie wspomagane przez jakieś PLL. Ostatnio przy niskich częstotliwościach modne jest rozwiązanie obrzydliwie siłowe - przetwarzanie A/C i dalej już rachunkowo.
MarekSCO pisze: Jakoś nie widzę możliwości dorównania temu wynalazkowi ;)
HP to niegdyś była klasyka. Teraz do naprawdę małych częstotliwości modny jest Novocontrol:
http://www.novocontrol.de/html/ana_alpha.htm

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Jasiu pisze:Ostatnio przy niskich częstotliwościach modne jest rozwiązanie obrzydliwie siłowe - przetwarzanie A/C i dalej już rachunkowo.
Dla niższych częstotliwości wydaje mi się to całkiem dobra metoda :)
Relatywnie tania, powtarzalna...
No i łatwo obsługę wyszkolić ;)
Myślałem, że uda się namówić kolegów do budowy takiego radiowego (heterodynowego) analizatora :)
Z racji braku jakichkolwiek przyrządów do pomiarów radiotechnicznych w rozsądnych cenach na rynku...
Nawet kiepski i nie do końca przemyślany analizator mógłby być całkiem użyteczny ;)
Ale w zakresie niskich częstotliwości...
Szanse wykonania jakiegoś użytecznego przyrządu widzę raczej marne ;)
Może ma kto jakiś pomysł ?
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
pierwszy

Post autor: pierwszy »

^
Ostatnio zmieniony pt, 10 lipca 2009, 00:40 przez pierwszy, łącznie zmieniany 1 raz.
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Na technice w.cz. niestety się nie znam, ale z podziwem i zainteresowaniem, czytam i oglądam wyczyny Kolegów Macska i naszego niezwykle twórczego Marka SCO. Piszę bez żadnej ironii.
Naprawdę podziwiam , spory kawał wiedzy. W tą specyficzną dziedzinę (w.cz.),pewnie już życia nie starczy aby wejść, zresztą nie można robić wszystkiego.

Natomiast chciałem się wypowiedzieć o analizatorze dla mniejszych częstotliwości – jestem jak najbardziej za, a nawet więcej. Jeśli istotnie da się ten problem rozwiązać na bazie jakiegoś typowego oscyloskopu – tym lepiej. Nie wiem czy wybór jako podstawy oscyloskopu OS150 jest najtrafniejszy, ale to nie jest w tej chwili najważniejsze. Początkowo, tak jak pisze Macska, należy zastanowić się czy to jest w ogóle wykonalne,jaka będzie dokładność sprzętu a w związku z tym jego przydatność i chyba najważniejsze czy było by zainteresowanie.

Zachęcam więc wszystkich uczestników naszego forum, do wypowiadania się na ten temat.
Pozdrawiam.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
macska pisze: Jak dobrze pamietam byl wspolny projekt na Triodzie na poczatku i nie zostal dokonczony.
Nie został nawet dobrze zaczęty... Gdzieś leżą jakieś płatki niedoszłych zasilaczy, a procesor trafił "do brzucha" małego robota (w kształcie psa :-) ). Trochę zabrakło motywacji. Mam tester lamp i do moich potrzeb wystarcza...

Obawiam się, do budowy analizatora m.cz. tym bardziej zabraknie pary - dosyć łatwo rzecz zrobić PC-tem, funkcjonalnie trudno będzie dorównać baudline, a dynamika ponad te 80dB wydaje się jakaś taka mało potrzebna...

Jeżeli miałbym robić coś małym kosztem, próbował bym zastosować analogowe układy mnożące. Robi je Analog Devices oraz TI (kiedyś Burr-Brown, teraz kupiony przez TI).

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

Dzisiaj w robocie rozbebeszyłem drukarkę HP LJ 5si to taki wielki klocek do wydruków A3, jest w niej min. trafo wysokiego nap. jak kogoś interesuje to mogę podarować.

pozdrawiam
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

A co to u diabła ma do rzeczy?
Swoja drogą waŧek jakoś nam podupadł.
Marku, a jakby tak trochę pogorszyć wskazania tego analizatora? Na początek zrobić coś co by zamiast 10 kresek pokazywało z 5? To ma być zabwka w celach poznawczych a nie pełno prawny analizator :wink:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Podupadł, bo ostatnio czasu troszkę mało mam :(
Ale postaram się wygospodarować odrobinkę :)
na razie tylko kilka skanów, jakie udało mi się wygrzebać w internecie niedawno...
( Zapomniałem adresu, ale szukając w grafice w google bardzo łatwo można znaleźć )

Byłem w niedzielę z żoną samochodem na Roztoczu...
Będę musiał chyba nabyć taki bagażnik do przewożenia rowerów...
Używa ktoś takiego wynalazka i mógłby coś polecić ?
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: KaKa :)
A właśnie...
Może uda mi się coś takiego "przemycić" ;)
Dosyć gustowny domek letniskowy... Wprawdzie spory trochę ( największy we Wschodniej Europie ) Ale co tam :)
Dla ścisłości... To nie jest odrestaurowany zabytek, ale budowla postawiona od zera :)
Zrobiłem to zdjęcie w ubiegłą niedzielę, specjalnie dla Ciebie...
Mając na uwadze Twoją dyskusję "polityczną" z Zibim :)
Jak to tam napisałeś ? ;)
Coś o prawie do poglądów itd...
Jak myślisz... Jak długo trzeba być premierem w tym kraju, żeby sobie taki wybudować :)
Czy Twoim zdaniem pół roku wystarczy ? ;)
Oczywiście, że masz prawo do własnych poglądów... Tylko czemu u licha z niego nie korzystasz :D
PS:
Przepraszam, za kiepską jakość zdjęcia, ale bliżej nie dało się podejść ;)
"Teren prywatny" - Sam rozumiesz :mrgreen:
Załączniki
suchocka.jpg
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dziękuję! Ładne zdjęcie :)
Rozumiem, że zdjęcie zrobione na wycieczce rowerowej? :wink:
Domek całkiem niczego sobie, a i pół roku wystarczałoby na taki sam albo większy. Przy odpowiednim budżecie oczywiście :wink:
A co do własnych poglądów, to Zibi do końca się nie ustosunkował do tego czy mam prawo czy nie. A ja chciałem tylko wiedzieć czemu nie mam... :wink:
Ale może nie wchodźmy na tereny polityczne... Nie... to się źle kończy :( .
Co do bagażnika to niestety nie pomogę. Zawsze jadę na kołach (dwóch :wink: ), a jak są jakieś maratony w dalszej części kraju, to PKP... Nie bywała przyjemność... :wink:

Wracając do tematu, to widzę jeszcze jeden problem... Do rzeczonego analizatora trzeba mieć jeszcze generator. Ale taki o odpowiedniej charakterystyce... :wink: W praktyce to też nie będzie łatwe. Może lepiej zacząć od takiego zagadnienia? :)
Tak na rozgrzewkę...
--
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

KaKa pisze:A co do własnych poglądów, to Zibi do końca się nie ustosunkował do tego czy mam prawo czy nie. A ja chciałem tylko wiedzieć czemu nie mam... :wink:
A to przepraszam :)
Myślałem, że dokonałeś wyboru z tego co nam tu "polecają" ;)
( Z dwu kaczorów wybierz Donalda - czy jakoś tak ) ;)
Masz rację... O polityce nie ma co dyskutować... Dlatego, że w naszym kraju to zjawisko nie istnieje :lol:
Dziwi mnie tylko, że uparłeś się upominać o prawo do posiadania poglądów na nieistniejące ;)
W każdym razie podobnie jak Zibi - mieszkam na ścianie wschodniej. A tutaj możnowładcy jakby trochę mniej się krępują ;)

Niestety wycieczka nie była rowerowym wypadem... Ale wystąpiła konieczność naprawy tego błędu ;) Stąd plan zakupu bagażnika :)
W ramach zadośćuczynienia za ten wybryk architektury pozwalam sobie uraczyć Cię fotografiami prawdziwego celu wycieczki ;) Zespół cerkiewny w Radrużu...
Zdecydowanie bardziej godzien uwagi ;)
Jako cel wycieczek rowerowych wprost doskonały...
Jak i całe Roztocze :)

Jeśli chodzi o analizator, to coraz poważniej zastanawiam się nad heterodynowym m.cz.
Po części dlatego, że w stylu retro.
Wydaje mi się, że dobrze było by nakreślić jakiś plan rozwoju takiego projektu...
Ale jeszcze niczego nie "nakreśliłem" ;) Bom trochę zajęty przygotowywaniem kolejnej wyprawy... W następną niedzielę okolice miejscowości Wielkie Oczy :shock:
Jeśli uda się kupić bagażnik, to część trasy obowiązkowo na rowerach :)
Załączniki
radruz1.jpg
radruz2.jpg
radruz3.jpg
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
qdlaczian
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: qdlaczian »

KaKa pisze:A co to u diabła ma do rzeczy?
Zdaje sie ktoś miał plan żeby wykorzystać trafo WN z drukarki czy kopiarki
NOBODY expects the Spanish Inquisition!
https://www.flickr.com/photos/qdlaczian/
zakrzesiu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: zakrzesiu »

Witam
To może na "dalszy początek" aby ..jak mówił Jasiu nie trafił do "brzucha" podsyłam schematy podstawowych członów.
Załączniki
Sweep_gen.gif
SpecAnaliz_70MHz.pdf
(386.24 KiB) Pobrany 384 razy
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

:arrow: zakrzesiu :)
Własnie dokładnie o czymś takim myślałem, kiedy projektowałem swój pierwszy analizator widma :)
Tyle, że tutaj autor miał ułatwione zadanie, bo zastosował "fabryczne" VCO w pierwszej przemianie...
Ale skoncentrujmy się na chwilę na samym sweep generatorze...
Ja zastosowałem bardziej rozbudowane rozwiązanie ( linearyzacja charakterystyki przestrajania VCO )...
Niemniej jednak wydaje mi się, że gdyby "do maksimum" wykorzystać generator podstawy czasu w oscyloskopie, to w znacznym stopniu dało by się rzecz uprościć...
Oczywiście, jeżeli zabieramy się za heterodynowy analizator m.cz. ( co nadal wydaje mi się sprawą beznadziejną :( ) to musimy liczyć się z wieloma trudnościami przy budowie stromych filtrów itd...
Dlatego każde uproszczenie układowe może okazać się na wagę złota, przy przełamywaniu kolejnych barier ;)
A będzie co przełamywać - jestem jakoś dziwnie pewien tego ;)
Dlatego jeszcze raz proponuję przeanalizowanie sensu zbudowania heterodynowego analizatora widma w zakresie RF ( nie akustycznym )
Co wydaje mi się mieć pewne szanse powodzenia :)
Jeszcze mała ilustracja na temat sweep generatora...
Ten, który zastosowałem w analizatorze widma ma 8 punktów regulacyjnych ( ramp1.jpg)...
Ten w wobulatorze ma ich 18 ;) (ramp2.jpg)...
Czyli jest czym regulować... I jest co regulować - zapewniam kolegów ;)
A to przecież tylko kawałeczek ( najprostszy ) urządzenia :)
Zniechęciłem kogoś ? :twisted:
Załączniki
O! Zdaje się, że rozlałem kawę na płytkę generatora ;)
O! Zdaje się, że rozlałem kawę na płytkę generatora ;)
ramp2.jpg
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

MarekSCO pisze: Myślałem, że dokonałeś wyboru z tego co nam tu "polecają" ;)
( Z dwu kaczorów wybierz Donalda - czy jakoś tak ) ;)
Mówiłem, żeby nie włazić drugi raz w to samo gówno (parafrazując). Ale zaraz napiszę PW :wink:
MarekSCO pisze:Zespół cerkiewny w Radrużu...
Zdecydowanie bardziej godzien uwagi ;)
Ooo... A ja takie widziałem w Bieszczadach. A jeszcze ładniejsze monastyry były w Rumuni. Jak odkopię płytkę to wrzucę zdjęcia. Również warte uwagi, choć trochę dalej. Ale można jechać przez Ukrainę, ładne widoczki po drodze są :)
MarekSCO pisze: Jako cel wycieczek rowerowych wprost doskonały...
Jak i całe Roztocze :)
Tak? A w sierpniu również? :wink:
MarekSCO pisze:Jeśli chodzi o analizator, to coraz poważniej zastanawiam się nad heterodynowym m.cz.
Po części dlatego, że w stylu retro.
Wydaje mi się, że dobrze było by nakreślić jakiś plan rozwoju takiego projektu...
Ależ proszę bardzo. Ja na razie przewartościowałem się na wobulator akustyczny. To trochę jak kawałek analizatora :wink: I nadal będę się upierał że warto poszukać planów dobrego generatora funkcyjnego i go zrobić na początek. O ile dla macski, Jasia, czy Ciebie to banał, to dla mnie i pewnie części innych użytkowników już nie. Wiesz, takie preludium :)
MarekSCO pisze:Jeśli uda się kupić bagażnik, to część trasy obowiązkowo na rowerach :)
Zraz część. Jak to jest mniej niż 200km, to w jeden dzień na dwóch kółkach napędzanych mięśniami obrócisz :) . Tylko lepiej weź urlop następnego dnia :wink:

Dodane: http://www.slack.com/temodel.html Warto spojrzeć na dane niektórych urządzeń... Np.
Boonton 1130 distortion analyzer 10Hz-140kHz 0.001%
http://www.slack.com/images/TE/HP140T.jpg
--
--
Pozdrawiam, Kacper
ODPOWIEDZ