MKramer
Rozumiem, że napięcie pobieram z dołu?
Wątek rozwija się dość pomyślnie; mimo to mój wybierakowy układ dokończę, choć pozostanie na płytkach uniwersalnych. Nikt chyba nie będzie mi tego miał za złe

.
Mam jednak prośbę do programistów.
Po poprawkach chcę, by mój tester wysyłał dane w następującym formacie:
START
0.0 (wartość przykładowa jako wartosć z kropką; 16 wysyłanych wartości)
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
USTAWIENIA
Charakterystyka siatkowa (lub anodowa)
Us= wartość napięcia siatki
Ua= wartość napięcia anodowego
STOP
Teraz prośba:
Czy ktoś jest w stanie napisać aplikację pod windowsa, która działać będzie następująco:
W oknie wybieramy rodzaj badanej lampy (dioda, trioda, tetroda, pentoda). W przypadku wyboru tetrody lub pentody program winien zapytać przy jakim napięciu siatki drugiej będzie kreślona charakterystyka (użytkownik wpisze wartość ręcznie).
odbiera z RS232 (9600 baudów N 1) owe dane i po odebraniu całej ramki wykreśli charakterystykę przez punkty.
Wartości napięć program znajdzie dzieląc nastawione napięcie siatki (lub anodowe) przez ilość kroków, drugie napięcie podczas pomiarów zostaje stałe. Rodzaj charakterystyki w sposób jednoznaczny pozwala stwierdzić, które napięcie się zmienia.
Po wykreśleniu charakterystyki program winien zapytać, czy ma być kreślona następna charakterystyka w rodzinie (wtedy pozostaje ten sam układ współrzędnych) czy też nie.
Powinna istnieć możliwość wydruku i zapisu charakterystyk.
P.S. Nie upieram się przy tej postaci ramki danych. Mogę ją zmodyfikować. Możliwe, że dodam
startowanie pomiaru bezpośrednio rozkazem z komputera