Cyfrowy tester/charakterograf lamp

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Cyfrowy tester/charakterograf lamp

Post autor: traxman »

Mam kontr-teorię bardziej pasującą do pracy grupowej - bierze się ona z książki "Rower" i dotyczy wyjazdów grupowych. Ruszenie grupy do wyjazdu (pracy) zajmuje czasu do kwadratu liczby biorącej udział w wyjeździe (pracy).

PS: Opa340 zostanie, bo można go kupić w TME i to w DIpie co pewnie ucieszy kilka osób, a mnie osobiście zmartwi bo to kolejne 8 dziur do wywiercenia w płytce :wink: AD820 też zamówię, ma większy offset, ale za to jest kalibracja.

Ukleciłem przetwornik prądu - schemat w załączniku. Przełączanie zakresów (boczników) przekaźnikiem poza układem ADC z pinu procesora. Układ nie wymaga chyba wyjaśnień. Części mam dostać w środę, więc drobna przerwa :) .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
traxman

Zrobiłem pcb do ADC i DAC jutro montuję z tego co dostałem - a nie było to wszystko :( co zamówiełem. Postaram się jutro zamieścić jakieś wyniki.

PS. Czy zasilacz żarzenia także sterowany z DAC czy zwykły przełączany (i jakie wartości napięć ustawić)
Alek

Post autor: Alek »

Ja optuję za gęstym krokiem żarzenia...
Przynajmniej w moich zastosowaniach to hmm... nieodzowne :wink:
traxman

8 bitów - czyli co 50mV do 12,8V może być tak sobie liczę, że przy 3A.
Alek

Bardzo ładnie i wystarczająco :idea:
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MKramer »

Alku,

A propos Twojego układu. Rozmawialiśmy wczoraj o binarnym sterowaniu napięciami lampy - innymi słowy o czymś w rodzaju potencjometru sterowanego binarnie. Przykład takiej konstrukcji zrealizowany za pomocą przekaźników podwójnych (takich aby uzyskać dwa stany początkowe odpowiednio NO i NC) i drabinki rezystorów widać w załączniku. To jest akurat przykład 4 bitowy - 16 pozycyjny.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

traxman pisze:8 bitów - czyli co 50mV do 12,8V
Nawet zwykłej PCL86 sobie nie zażarzysz... :(
Transformator do mojego miernika ma do zasilania układu żarzenia uzwojenie ~24V/4A.
Tomek
traxman

Przy pomyślnych wiatrach jak dostanę OPA549 będzie do 30V/3A, przetwornik DAC zostanie taki sam.
Alek

:arrow: MKramer

Rozumiem, że napięcie pobieram z dołu?

Wątek rozwija się dość pomyślnie; mimo to mój wybierakowy układ dokończę, choć pozostanie na płytkach uniwersalnych. Nikt chyba nie będzie mi tego miał za złe :) .

Mam jednak prośbę do programistów.

Po poprawkach chcę, by mój tester wysyłał dane w następującym formacie:

START
0.0 (wartość przykładowa jako wartosć z kropką; 16 wysyłanych wartości)
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
0.0
USTAWIENIA
Charakterystyka siatkowa (lub anodowa)
Us= wartość napięcia siatki
Ua= wartość napięcia anodowego
STOP

Teraz prośba:
Czy ktoś jest w stanie napisać aplikację pod windowsa, która działać będzie następująco:
W oknie wybieramy rodzaj badanej lampy (dioda, trioda, tetroda, pentoda). W przypadku wyboru tetrody lub pentody program winien zapytać przy jakim napięciu siatki drugiej będzie kreślona charakterystyka (użytkownik wpisze wartość ręcznie).
odbiera z RS232 (9600 baudów N 1) owe dane i po odebraniu całej ramki wykreśli charakterystykę przez punkty.
Wartości napięć program znajdzie dzieląc nastawione napięcie siatki (lub anodowe) przez ilość kroków, drugie napięcie podczas pomiarów zostaje stałe. Rodzaj charakterystyki w sposób jednoznaczny pozwala stwierdzić, które napięcie się zmienia.
Po wykreśleniu charakterystyki program winien zapytać, czy ma być kreślona następna charakterystyka w rodzinie (wtedy pozostaje ten sam układ współrzędnych) czy też nie.
Powinna istnieć możliwość wydruku i zapisu charakterystyk.

P.S. Nie upieram się przy tej postaci ramki danych. Mogę ją zmodyfikować. Możliwe, że dodam
startowanie pomiaru bezpośrednio rozkazem z komputera :idea:
traxman

Nie łączyłbym aplikacji z systemem operacyjnym, niech to będzie czysty terminal - przecież można skopiować zawartość okna do dowolnego programu w celu obróbki. Kto będzie chciał ten może napisać aplikację we własnym zakresie korzystając z dialogu z urządzeniem przez COM. Ja widzę oprogramowanie w bardzo uproszczony sposób:
- wywołanie urządzenia
- określenie napięć anodowego, siatki drugiej, żarzenia,
- zwłoka 180s na nagrzanie katody
- odczyt danych tekstowy w nagłówku napięcia zadane Ua, Uh, Ug2
- zwrot w postaci tabeli: Us1 ; Ia; Ig2; Enter tak dla wszystkich punktów generowanych z DAC Ug1.
- powrót no menu.

Zbytnie komplikowanie programu może skończyć się kolejnym zamrożeniem wątku.

Lubię terminal i prace w czystym okienku tekstowym - takie zboczenie z robotyki i automatyki.

PS. Może ktoś się przyłączy do konstruowania lepszych zasilaczy Ua, Ug2 (dobrze było by ujednolicić DAC = 7611, ADC 7818 takie jak w Ug1)
Alek

Praktyka dowodzi, że kopiowanie z hyper terminala i obróbka danych bywa dość upierdliwa :? .
Poza tym moje pytanie miało raczej charakter prywatny :wink: -pod kątem wybierakowego testera.
Awatar użytkownika
rufio
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: rufio »

Ja poproszę na koniec protokół komunikacji. Albo jak traxman pisze może być wydruk z terminala... :lol:
Alek

Dobra, daję sobie już spokój...
traxman

Blok DAC skończony definitywnie. Fotka w załączniku. Rezystory 2,7K przy TL783 naprawdę muszą być 2W (w prototypie szeregowo 4x1k+2x680Om/0.6W), grzeją się solidnie. Przy uruchamianiu należy w pierwszej kolejności dobrać napięcie stabilizatora TL783, nie powinno przekraczać 85V co zapewnia i maksymalne napięcie wyjściowe oraz margines bezpieczeństwa napięcia zasilania OPA454 na 10V.
Jutro najwyższy czas na ADC.

Załączyłem dokumentację ckt/pcb.

Jeszcze jedna uwaga dotyczy OPA454, jest od od spodu wyposażony w POWERPAD, należy oczywiście zadbać aby nie zwierał się ze ścieżkami biegnącymi pod scalakiem (nie ma konieczności odprowadzania ciepła bo prąd wyjściowy scalaka jest znikomy.)
Ostatnio zmieniony śr, 3 września 2008, 23:31 przez traxman, łącznie zmieniany 1 raz.
Alek

Jak mus to mus- da się 2W :)