Elektrośmieci

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

waza47
75...99 postów
75...99 postów

Re: Elektrośmieci

Post autor: waza47 »

Jak masz jakiegoś rubina to chętnie "pomogę" :mrgreen:
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Dziś byłem na złomowisku - szukałem części do roweru (taniej i lepsze niż w sklepach, a wybór ogromny), ale wczoraj akurat czytałem o znajdywanych na złomowiskach militariach, więc pokopałem trochę w starych garach, puszkach, pralkach itp. Przeszukałem trochę zakamarów i w jakiejś starej stalowej skrzyni znalazłem dosłownie z wiadro lamp, zaledwie kilka potłuczonych, z resztą z drżeniem rąk poszedłem po wycenę - policzyli mi jak za stal, 1zł za kg. Lampy niespecjalne, prawie same telewizyjne z końca produkcji, ale jak chociaż co 10-ta będzie dobra to i tak niezły interes.
Z tego co widzę na złomowisku spokojnie można od czasu do czasu utrafić lampowe radio i/lub TV - widziałem tu i ówdzie jakieś ledwo rozpoznawalne szczątki takich sprzętów, nawet jakieś w miare świeże chassis lampowego TV (jeszcze nie pordzewiałe) rozwleczone koparką, a pod okapem z blachy przy tzw "kolorze" widziałem stojące odłożone na bok transformatory (wołają za nie kilka zł/kg) wśród których trafiają się jakieś mniej lub bardziej retro, sporo głośnikowych - z czegoś musieli je wyciągnąć. Przy następnej wizycie wezmę multimetr żeby chociaż zobaczyć czy nie ma przerw i wciągnę wszystkie z grubsza sprawne jak leci.
Dużo też było sieciowców, nawet NOSy się trafiają - w takim dziwnym skrzyniokartonie były całe rzędy nówek TS80/cośtam/666.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

W lampach radiowych szklanych zawartość metali nie jest specjalnie duża i nie są to drogie metale.
Ostatnio znalazłem na złomie chassis od radia lampowego z lat 50 bez lamp. Jedynie transformator sieciowy był uszkodzony mechanicznie, ale dałoby się go naprawić. Ze złomu mam już dwa odbiorniki radiowe Unitra działające. Transformatory spotyka się mniejszej mocy, natomiast niekiedy można spotkać sprawne stateczniki do lamp.
Ratujmy stare tranzystory!
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Informacja śmieciowa: właśnie zostałem DOŻYWOTNIO (????????????) wywalony z elektrody za (zdaniem moda) brutalne wypowiedzi.
traxman

Post autor: traxman »

A to Cię w jakiś sposób martwi? Ja tam nawet nie zaglądam. Przy całej mojej aspołecznej postawie jedno forum wystarczy :mrgreen:
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Absolutnie nie martwi, od dłuższego czasu drażniłem moda prezeswal i dostałem multum ostrzeżeń ale nie dawałem rady się powstrzymać, jak wchodził nowy i pytał o (cokolwiek) pisząc, że g.. umie ale chce...Szkoda, że nie przekazałem wcześniej komuś (nawet nie wiem po co) swojego sporego dorobku punktowego. Pozdrawiam.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

daj linka do swojej ostatniej reprymendy, żebym wiedział za co się spodziewać. sam mam sporo upomnień za jechanie po "zieleniakach".
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Próbowałem w jakikolwiek sposób wejść na elektrodę (bez logowania) i nie daję rady... Chodzi chyba o moją przedwczorajszą wypowiedź w temacie też typu ,,nic nie wiem itd'' (chyba napisanie oprogramowanie do 80XX amperomierza) a ja tylko uprzejmie zaproponowałem pytkowi (przyszły licencjat), że ,,jak g.. wiesz to nie zawracaj d.. tylko zapłać i ktoś to zrobi''...Temat zamykam.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Spróbuj przez proxy.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... t=#8745770

Cirrostrato jesteś "Aktualnie zablokowany" - taki masz podpis w profilu. Może to tylko czasowo.
Ja też parę razy podpadłem, a ostatnio zaraportowałem sprzeczny z regulaminem post moderatora, tylko pewnie nie będzie żadnych sankcji, bo to był jeden z tych normalniejszych moderatorów... :mrgreen:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
waza47
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: waza47 »

Z tymi złomowcami to ameryki nie odkryliście można znaleźć sporo sprzętu retro ale najczęściej jest szybko niszczony i pakowany do kontenera ale znam jeden zlomowiec gdzie tv i inne "fortepiany" są odkładane na kupę i dopiero potem kasowane na miedz.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Na dzikich wysypiskach śmieci także można znaleźć elektrośmieci.
Załączniki
smieci1.JPG
smieci2.JPG
Ratujmy stare tranzystory!
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Emm... Nie wiem, czy dzikie wysypiska to taka fascynująca rzecz, by dzielić się tym na forum :roll:
Temat chyba ma na celu ukazywanie sprzętu retro odzyskiwanego z elektrośmieci, a nie każdego kawałka płytki/sprzętu elektronicznego.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Furman Zenobiusz »

Ja z takich dzikich wysypisk uzbierałem już sporo lamp, czasami trafiają się chassis od TV, spotykałem też szczątki odbiorników radiowych.
Problem w tym, że jeśli od wyrzucenia minęło sporo czasu, zazwyczaj niewiele da się odzyskać. Przemoknięte transformatory = złom, metalowe elementy zazwyczaj super szybko rdzewieją na powietrzu, resztę też szybko szlag trafia. Same lampy najlepiej się trzymają, ale z większości telewizyjnych marny pożytek.

P.S. Tutaj ciekawe znalezisko http://www.poszukiwanieskarbow.com/Foru ... 41&t=75695 :D Widziałem kiedyś podobną skrzyneczkę na elektrośmieciach, ale wszystko w środku było potłuczone.
Brencik

Post autor: Brencik »

ODPOWIEDZ