Oczywiście, jednak nie zbieram ich na serwis. Silniki mogą się przydać przy budowie np małej tokarki do drewna, wiertarki stołowej czy krajzegi, pompy i elektrozawody - do systemów nawadniania w ogrodzie, grzałki do suszarki do grzybów czy małego ogrzewacza wody... Nie zbieram tego wyłącznie dla siebie - jeśli będzie komukolwiek poitrzebne, z grona znajomych, rodziny czy kogoś z naszego forum, bardzo chętnie się podzielę. Wiesz, szkoda mi zostawiać na zmarnowanie coś, co może jeszcze posłużyć długie lata. Od zawsze tak mam.cirrostrato pisze: ↑pn, 7 sierpnia 2023, 11:39 I co dalej, co oka mzik wychodzą kolejne modele pralek, te części będą psu na budę...
A to już kwestia tego, że w dzisiejszych czasach niestety zapomina się o jakiejkolwiek kulturze... Lata '90 ze swoik napływem "kultury" amerykańskiej zrobiły swoje. Kiedyś dobre maniery były czymś, co charakteryzowało niemal każdego człowieka, a kto ich nie przestrzegał - był uznawamy za gbbura. Dziś niestety jest odwrotnie - prawie nikt nie pamięta o "proszę", "dziękuję", "przepraszam", "zapraszam",a jeśli ktoś cechuje się większą kulturą - uznawany jest za dziwaka. Smutna prawda, ale niestety prawda i wątpię, że doczekamy powrotu dobrych obyczajów. Mam nadzieję, że przynajmniej nasze dzieci i wnuki kiedyś doczekają, ale nie wiem na ile jest to prawdopodobne... No, ale dość tej dygresji póki co. Wybaczcie, ale lubię czasem ponarzekać na dzisiejszy świat. Jest niestety na co...cirrostrato pisze: ↑pn, 7 sierpnia 2023, 11:39 kilka lat temu podrzuciłem na Wolumen gratis, chyba potrzebującemu z triody, kilka silników 3 fazy 550-1,2kW (wszystkie nie wymagające przewijania, działające), przerzucił z mojego autka do swojego, nawet nie podziękował, podobnie z OS150, targałem 120km (na szczęście miałem prawie po drodze), nawet herbatą nie zostałem poczęstowany.
To akurat n ie do końca prawda. Owszem, są procesory, które nie nadają się do niczego innego, jednak w sterownikach od pralek w 90% znajduję mikrokontrolery dające się przeprogramować. Poza tym, nie chodzi wyłącznie o mikrokontrolery - przecież na połytklach znajdziemy również uklady scalone ogólnego przeznaczenia (bram,ki, przerzutniki, pamięci, wzmacniacze operacyjne - również niskoszumne, komparatory...), tranzystory - w tym dużej mocy, triaki, potencjometry, wszelkiego rodzaju ząłcza... Bardzo chętnie w niedługim czasie opiszę w którymś dziale, co udało się pozyskać z paru urządzeń, opiszę je osobno. Myślę, że będzie to ciekawy temat.
Pozdrawiam serdecznie.