Cyfrowy tester/charakterograf lamp

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Cyfrowy tester/charakterograf lamp

Post autor: traxman »

Jakie masz założenia do zasilacza Ug1 oraz Uh, bo i tak muszę go zrobić więc może za jednym razem wyjdą dwa. Wstępnie wybrałem (tj. znalazłem w szufladzie) LM2676SADJ da radę do 3A bez zbędnych strat i wielkiego radiatora. Zrobiłbym zasilacz od 1,4V-7V/3A (typowe wartości), powyżej dałbym liniowy 317 + drabinkę bo nie będzie tam potrzebny aż taki prąd (max800mA). Zaletą takiego rozwiązania jest jeden filtr z prostownikiem dla obu napięć.
Alek

Post autor: Alek »

Nie będę owijał w bawełnę, że tester -charakterograf jest dla mnie szczególnie kuszący z uwagi na konieczność mierzenia moich lamp :wink: . Nie wydaje mi się, abym miał zamiar zwiększać napięcie żarzenia powyżej 15...18V przy prądzie max. 2,5...3A (jest to duży zapas- obecne katody żrą do 1,5A; sporadycznie stosowane grubsze 1,875A).
Co do napięcia siatki, to fajnie by było móc uzyskać -50...-80V.
traxman

No to do siatek TL783C nie jest to część najłatwiej dostępna, ale rozwiązuje Ug1 całkowicie, a ze stopniem wstępnej stabilizacji uzyskanie 1,5-100V nie jest poważnym problemem. Natomiast sprzęgnięcie go z DAC wymaga już wcześniej wspomnianego OPA454 lub podobnego. A te żarzenie to przy jakim napięciu?
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

traxman pisze:Chyba zmiana napięcia napięcia siatki Ug1 o 1V i odczyt po przeliczeniu ze skali, mogę sprawdzić jeżeli to istotne w dokumentacji.

Ja w niedokończonym dużym mierniku lamp zasilacz anodowy zrobiłem na IRFP450 + szeregowe łańcuch diod zenera przełączanych 12 pozycyjnym przełącznikiem "1 z" daje mi to typowe napięcia 120-300V z interesującym nie krokiem. Nic nie stoi na przeszkodzie aby przełącznik zastąpić kluczami OC lub przekaźnikami sterowanym z procesora poprzez szeregówkę. Wydaje mi się, że robienie zasilacza o dużym zakresie zmian jest mocno kłopotliwe, raczej rozbiłbym to na kilka połączonych szeregowo o mniejszych zakresach. Mogę wrzucić schematy opracowanych bloków Ua, Ug2, Ug1 został mi jeszcze Uh oraz układ pomiarowy. Częściowo można wykorzystać przetwornicę z wątki Prawie przenośny miernik lamp.
Traxman,
Wybacz że ingeruję w Twoje dzieło, ale nie mogłem się powstrzymać :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pionier U2
traxman

Od 50 -300V, warto powiększyć radiator lub przerzucić się na płytkę z Ua, tam jest radiator z celerona więc da radę odprowadzić ciepło, zależy też ile chcesz z tego wyciągnąć prądu. Taki wybór napięć podyktowany był oszczędnościami i powstał po przeglądzie katalogów lamp w zakresie Ua, Ug2, Ug1 dla lamp stosowanych powszechnie w audio. Przy takim układzie musisz dać wyłącznik Ug2 chyba, że nie potrzebujesz.
Alek

Moje krówki chcą te 1,875A przy 12V, ale dobrze by było mieć mały margines...
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

traxman pisze:Od 50 -300V, warto powiększyć radiator lub przerzucić się na płytkę z Ua, tam jest radiator z celerona więc da radę odprowadzić ciepło, zależy też ile chcesz z tego wyciągnąć prądu. Taki wybór napięć podyktowany był oszczędnościami i powstał po przeglądzie katalogów lamp w zakresie Ua, Ug2, Ug1 dla lamp stosowanych powszechnie w audio. Przy takim układzie musisz dać wyłącznik Ug2 chyba, że nie potrzebujesz.
Myślę że wyłącznik US2 nie jest potrzebny. Mozna to samo zrobić dla Ua, w sumie dochodzą dodatkowo 2 przełączniki, ale za to krok wynosi 10V :) Prawie jak w P-508 :D :D
Pionier U2
traxman

Alek pisze: Co do napięcia siatki, to fajnie by było móc uzyskać -50...-80V.
Stosując OPA454 + TLC7524 dało by się uzyskać 0-51,2V co 200mV w miarę prostym sposobem.
Wystarczy?
Alek

powinno starczyć :D .
Alek

W pracy wywalają rejestrator x-y. Jest to niemiecka konstrukcja, ciężka i nie wiem, czy czegoś nie brakuje. Chwilowo zatrzymałem wyrzucenie, bo zastanawiam się, czy jego użycie nie byłoby godne uwagi...
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Alku :)
Taki jak na zdjęciach (plotter ?) Czy na taśmę zwijaną ?
Jeśli taki jak na fotografiach, to nie wypuszczaj go z rąk :D Please :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
traxman

Bardzo sensowne, do toru y mierzone napięcie, do x podstawa czasu, zostaje więc zrobienie zasilacza Ug1, sterowanego liniowo przy okazji to też podstawa czasu oraz toru wzmacniacza pomiarowego Ia.
To typowy przemysłowy rejestrator 0-10V (ew 4-20mA)?
Alek

Nieco inny :( . I ciężki :x . Panie z pracy nie pozwoliły mi tego dźwigać :o . Żałuję, że nie przypilnowałem, gdy wywalali inne, mniejsze :(
traxman

Kicha, przegrzebałem zapasy nie mam TLC7524 i nie ma go w okolicy :(
Alek

Ja spróbuję jutro dostać ten element.