Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Elektrośmieci
U mnie posucha, nie dość, że mam zakaz przynoszenia nowych skarbów to i nic ciekawego nie było. Co prawda widziałem Wegę 311, ale bez lamp i cena startowa była wygórowana. Ostatecznie sprzedali za marne 35zł... Teraz mam na warsztacie stary nabytek - szpulowiec Telefunken 3000. Mechanikę już ogarnąłem, ale elektronika mi nie idzie. Najlepsza jest reakcja dzieci. Musiałem uczyć jak tego używać.
Kolego Pixel, jak tam Schönburg? Działa czy czeka na lepsze czasy? Co z przetwornicą?
Ostatnie nabytki stacja radmor ciężka bo aż 27kg i oscyloskop ale brak tabliczki jaki to model ?
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Piękny nabytek ten Radmor, to jest wspaniały odbiornik komunikacyjny, można odbierać AM, SSB i CW, sam poluję na taki i mimo że do Gdańska mam około 100km to nie udało mi się takiego zdobyć, zostały wyrzucone a swoich ostatnich dni dożywały jako zwykłe radia w portowych biurach i leciały z nich "Sygnały Dnia" w Jedynce na 225kHz.
Witam musi mieć ciekawą historie ten radmor że trafił aż na południe polski blisko nowego sącza po odszukaniu schematu w internecie udało mi się go podłączyć działa na każdym zakresie nawet na 80m
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Zostaje pogratulować!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Wracając jak codziennie do domu dostrzegłem leżący na śmietniku kolorowy Philips. Kineskop nie rozbity, obudowa nawet nie otwarta. Wziąłem go, bo był niedaleko. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że TV działa
Tylko co z nim teraz zrobić...

Tylko co z nim teraz zrobić...
-
- 2500...3124 posty
Wystawiłem teraz jak były gabaryty przed furtkę 3 TV jeden 14" drugi 29" trzeci LCD Sony Brawia 40" wszystkie dobre z obrazem b.dobrej jakości i co? szafki i inne klamoty zabrali a TV i bomboxów nie zebrali, musiałem sam wywieźć na pszok. Z tym ze rano się okazało te kineskopowe menele rozwalili mi pod furtka i wyciągnęli co się dało, nawet powyrywali radiatory z płyty i trafopowielacz. Sony został nietknięty
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Pozostało wypatroszyć z niego, co tam jest potrzebne a resztę zamknąć w obudowę i oddać na PSZOK.

Kreślę się z głębokim poważaniem
-
- 6250...9374 posty
Dwa dni temu synowi (Ximian) padł dwunastoletni SHARP 50 cali, niby wejście w tryb serwisowy możliwy (coś tam wyświetla, błędy nie wiadomo jak odczytać...) ale ,,klikając dalej'' wywala na out, z analogowym TV jakoś byśmy sobie może poradzili ale z ,,cyfrowym płaszczakiem'' uj wie co dalej choć stan ekranu OK....w soboty u mnie PSZOK działa....już kupił nowy więc temat nieaktualny.
Współczesne telewizory LED, czy też wcześniejsze plazmowe są poza usterkami prostymi, wynikającymi np. z uszkodzeń przetwornicy niestety bardzo trudno naprawialne. Bez kamery termowizyjnej, układu do programowania wymienionych układów naprawa niekiedy staje się nawet niemożliwa.
Z telewizorami kineskopowymi tranzystorowymi nawet z przełomu lat 90 i 2000 jest o wiele lepiej. Można zdiagnozować i usunąć większość usterek za pomocą podstawowego wyposażenia. Problem zaczyna się jednak tam, gdzie trzeba pozyskać ewentualne wsady do układów. Bywają modele, gdzie istnieją znaczne trudności z ich zdobyciem. Oczywiście nie wspominam o kwestii sprawności działa kineskopu, bądź ogólnie o jego zużyciu. Tu też można podmieniać, ale z uwagi na mnogość typów i późniejszą zabawę z magnesami korekcyjnymi by uzyskać czystość koloru na ewentualnym innym nie jest to często praktykowane.
Z telewizorami kineskopowymi tranzystorowymi nawet z przełomu lat 90 i 2000 jest o wiele lepiej. Można zdiagnozować i usunąć większość usterek za pomocą podstawowego wyposażenia. Problem zaczyna się jednak tam, gdzie trzeba pozyskać ewentualne wsady do układów. Bywają modele, gdzie istnieją znaczne trudności z ich zdobyciem. Oczywiście nie wspominam o kwestii sprawności działa kineskopu, bądź ogólnie o jego zużyciu. Tu też można podmieniać, ale z uwagi na mnogość typów i późniejszą zabawę z magnesami korekcyjnymi by uzyskać czystość koloru na ewentualnym innym nie jest to często praktykowane.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Kilka tygodni temu dostałem taki oto odbiornik za pośrednictwem znajomego z większego miasta, jest kompletny, ale zgrzebany, gdyż w środku były elementy z lat 70 np: kondensatory elektrolityczne Elwa niebieskie.
Kilka tygodni temu dostałem taki oto odbiornik za pośrednictwem znajomego z większego miasta, jest kompletny, ale zgrzebany, gdyż w środku były elementy z lat 70 np: kondensatory elektrolityczne Elwa niebieskie.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Pozazdrościć pionierka, sam bym chciał. Ja to nie mam szczęścia, jak już coś znajdę to rozbity Neptun 4xx, ewentualnie jakiś monitor kineskopowy, czy coś tranzystorowego... Żadne lampowe radia albo inne cenniejsze sprzęty to u mnie nie leżą 
Pozdrawiam,
A.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,