Zamieszczam dotychczasowe wypociny, schematy i płytki, tłumaczą się same. Zastanawiałem się już na papierze nad bardzo ważnym elementem prawdziwego miernika lamp - testerem zwarć między elektrodowych wraz z testerem ciągłości żarzenia. Aby nie mordować układu pomiarowego pomiarem uszkodzonych lamp oraz zaoszczędzić nieco czasu. Obmyśliłem sobie układ komparatora okienkowego do którego wejść poprzez multiplekser analogowy podłączane są kolejne elektrody. Na papierze działa w praktyce nie sprawdziłem więc nie zamieszczam. Czy jest sens badania każdej elektrody z każdą czy tylko sąsiadujących??? Jak to wygląda w praktyce, szanse zwarcia H+A są chyba niewielkie, (nie licząc 300B) można by skrócić cykl licznika do multipleksera. Wydaje mi się sensowne sprawdzanie przy pełnym żarzeniu co nieco wyklucza zrobienie przyrządu jako osobnego małego przenośnego pudełka lub uzupełnienia wcześniej opisanego miernika - na giełdach byłby pomocny.
W mierniku nie przewiduje przełączników wyprowadzeń komplikujących tylko układ, planuje gniazda napięć Uh, Uk,Ug1/2/3 Ua oraz równolegle połączone wszystkie stosowane podstawki pin 1->1. I łączenie tego banankami.
PS. na radiatorze będzie jeszcze wentylator 60mm.
Zastanawia mnie też co zrobić jako pomiar, czy ICL czy klasyczny MK3, tylko ciężko dostać używany ze skalą 0-4/0-10 a za nowy chcą

ponad 500PLN. ICL z automatycznym przełączeniem zakresów 20mA/200mA pokrywa całe moje zapotrzebowanie, ale kolejny zasilacz
Zasilacze te są bardo proste i nic w nich interesującego, do budowanego charakterografu rozbudowałbym tylko blok Ug1, resztę można ustawiać ręcznie, nie będzie to aż tak czasochłonne, tym bardziej, że Ia mierzymu przy Ua,Ug2=const. Ostatnio za wskazówką Romkad zakupiłem na allegro kilka ciekawych OP np. OPA454 - SO8 Uwy 1-100V/50mA czyli idealny do Ug1. Wystarczy do wejścia doprowadzić sygnał z 8bitowego DAC'a i mamy 1-100V co 0,5V przy odpowiednim doborze wzmocnienia (stabilny do ku=1). Ten układ warto by było przećwiczyć. Był jeszcze LME49810 0-200V/60mA ale jest dużo droższy.
http://www.allegro.pl/item423223744_lme ... _20zl.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.