Znalezione na Allegro - 2018
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 250...374 postów
Re: Znalezione na Allegro - 2018
Dogadywanie się za plecami, pomimo złożenia ofert w aukcji uważam za chamstwo. Jestem użytkownikiem Allegro od kilkunastu lat ale taki sposób zakupu poznałem dopiero na tym forum. Nie powiem, że nie raz przyszło mi to do głowy po tym jak widziałem jak wykorzystują okazję inni. Na szczęście nie mam jeszcze tak zrytego beretu i ciśnienia jak zobaczę coś ciekawego. Jaka satysfakcja byłaby z takiego zakupu? Prawie żadna.
Na pewno jest to niezgodne z zasadami aukcji np. na ebayu maile wewnętrzne są filtrowane i można się zdziwić srogo gdy takie propozycje wykryja. W końcu to dla nich utrata dochodu. Allegro chyba bardziej liberalne podchodzi.
Na pewno jest to niezgodne z zasadami aukcji np. na ebayu maile wewnętrzne są filtrowane i można się zdziwić srogo gdy takie propozycje wykryja. W końcu to dla nich utrata dochodu. Allegro chyba bardziej liberalne podchodzi.
Nie tylko na Allegro tak jest , widziałem kiedy na e-bay wielokrotnie takie procedery np; radyjko Kosmos K95A które zostało zakupione poza w trakcie licytacji .Radio było kompletne ze znaczkiem i tylną ścianką , potem to samo radjo zostało wystawione na allegro i olx już ograbione ze znaczka i z zastępczą tylną ścianką, zrobiłem skriny z aukcji i porównywałem bardzo dokładnie to było to samo radio i nick sprzedającego jakiś znajomy był ....Albo sprzedaż na olx sprzedający wystawia radio np; za 1200 zł korespondując z nim dowiadujesz się że sprzedawca zorganizował sobie licytację na olx i teraz kosztuje 1900 zl i możesz zalicytować wyżej i wygrywa najwyższa -i co , to jest ok ?
- slawekmod
- 1875...2499 postów
Na allegro jest tak samo. Kiedyś prowadziłem korespondencję ze sprzedającym w sprawie jakiegoś towaru właśnie przez maile allegro. W trakcie rozmowy wyszło że ma coś do sprzedania czego nie wystawiał na aukcji. Zaproponowałem cenę. Za 5 minut miałem mail od allegro że jest to niezgodne z zasadami. Nie wiem czy to bot czy człowiek ale jakim prawem wsadza niucha w prywatną korespondencję? Tym bardziej że nie dotyczyła ona aukcji.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 6250...9374 posty
Nie możesz, od jakiegoś czasu, napisać czegokolwiek dotyczącego sprzedaży, nawet coś luźno związanego, poza Allegro, napisz coś innego np. czy nie ma np. lampek ale w kolorze tęczy, odpowie (nieważne co) i masz jego adres, sprawdzone.
-
- 6250...9374 posty
-
- 2500...3124 posty
Zabytkowy czy nie geometria powinna być !cirrostrato pisze: ↑sob, 1 czerwca 2019, 06:49 https://allegro.pl/oferta/telewizor-zab ... 8157515063 Zabytkowy........

- taipan3
- 1250...1874 posty
Już wolałem telewizor przerobiony na akwarium 

-
- 1875...2499 postów
Ostatnio kupowałem kilka singli 7" u jednego sprzdjącego , w aukcji było że 2 zł kolejna sztuka ,chę zapłacić a tam w podsumowaniu "ustal koszt wysyłki ze sprzedającym" . Zaproponowałem mu 8zł za list ekonomiczny polecony.
Oto co odpisał : Tak więc uwarzam takie doliczanie za kolejną sztukę za zdierstowo i uważam ,że allegro powinno wproadzić zmiany i zlikwidować pole kolejna sztuka albo ograniczyć wpisywną tam kwotę do np. 60 groszy bo jak widać niekturzy wkorzystują to aby dorabiać na kosztach wysyłki .A to jest nie fer wobec kupującego .
AUĆ! ortografia, literówki - T.S.
Oto co odpisał : Tak więc uwarzam takie doliczanie za kolejną sztukę za zdierstowo i uważam ,że allegro powinno wproadzić zmiany i zlikwidować pole kolejna sztuka albo ograniczyć wpisywną tam kwotę do np. 60 groszy bo jak widać niekturzy wkorzystują to aby dorabiać na kosztach wysyłki .A to jest nie fer wobec kupującego .
AUĆ! ortografia, literówki - T.S.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Nie ma obowiązku kupować u takich sprzedawców. Niech Allegro do niczego w tej dziedzinie nie przymusza, to na dobre nie wyjdzie. Niech raczej pilnuje sprzedaży poza aukcją, rzetelności opisów i fotografii i ścigania oszustów.
Allegro wzoruje się na eBayu, tam też tak jest włącznie z ukrywaniem nicków i inwigilowaniem korespondencji by ukrócić sprzedaż poza serwisem.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Wracając do tematu to znalazłem kolejny rodzynek:
https://allegro.pl/oferta/unikat-radiom ... 8134884264
Wracając do tematu to znalazłem kolejny rodzynek:
https://allegro.pl/oferta/unikat-radiom ... 8134884264
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
Moze masz i trochę racji ale: ja kupuje baterie do aparatu słuchowego a z racji marnych funduszy staram się coś kupić taniej. Więc widzę ze są baterie przeterminowane po 1 zł za opakowanie z wysyłką za 8zł ( opakowań było 9 zalicytowałem wszystkie) i co się okazuje ? za baterie 9 zł za przesyłkę 48zł . Pisze wiec do gościa a on mi na to ze obniża cenę przesyłki do 24 zł i ze taniej nie będzie. Kupiłem bo i tak wyszło taniej niż nowe z ważnym terminem. Zapłaciłem , czekam, przychodzi przesyłka w zwykłej kopercie polecona z oplata 5,50....
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Rozumiem, że negatywa wystawiłeś? To lepsza metoda na likwidowanie cwaniaków niż kolejne regulaminy, których jedynym osiągnięciem i tak będzie utrudnienie życia normalnym ludziom.
-
- 2500...3124 posty
W sumie nie wystawiłem negatywa bo komunikacja z nim i szybkość realizacji była dobra a zapłaciłem o polowe taniej niż normalnie. 33 zł zamiast 70 zł. Jednak za koszt przesyłki dostał 1 gwiazdkę. Znaczy w komentarzach plamę ma.