Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- akordeonista
- 500...624 posty
Re: Elektrośmieci
W tym miejscu warto zwrócić uwagę, że "dworiec" to po rosyjsku dwór, pałac. Nazwisko pisarza zatem, wspomnianego
przez Tomka to coś w rodzaju "dworski' a nie "dworcowy". Nasz dworzec z kolei, to po rosyjsku "wokzał".
Jest w Warszawie ulica Foksal - od dworca kolejowego, mieszczącego się w tym miejscu przed wybudowaniem mostu Poniatowskiego, czyli "za cara".
Wracając do Jan Pawła Woronicza, mało kto wie, kim był. Duchownym, biskupem, Prymasem Polski i targowiczaninem!
Tak, tak, targowiczaninem, proszę tępych urzędasów, usuwających z nazw ulic różnych, ich zdaniem "niegodnych" patronów.
przez Tomka to coś w rodzaju "dworski' a nie "dworcowy". Nasz dworzec z kolei, to po rosyjsku "wokzał".
Jest w Warszawie ulica Foksal - od dworca kolejowego, mieszczącego się w tym miejscu przed wybudowaniem mostu Poniatowskiego, czyli "za cara".
Wracając do Jan Pawła Woronicza, mało kto wie, kim był. Duchownym, biskupem, Prymasem Polski i targowiczaninem!
Tak, tak, targowiczaninem, proszę tępych urzędasów, usuwających z nazw ulic różnych, ich zdaniem "niegodnych" patronów.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Dworcowa też bym z ulic usunął. W końcu był członkiem KPZR 

Kabaret "Ani Mru Mru": https://www.youtube.com/watch?v=-g0wBh_6JQk
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 3125...6249 postów
Spotkałem się z głosami dlaczego jeszcze nie zmieniono nazwy ul. Rokosowska. Wa-wa Ochota.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Ostatnie znaleziska. Na złomie były jeszcze dwa chassis od telewizorów lampowych polskich i głośniki tubowe Tonsil.
Ostatnie znaleziska. Na złomie były jeszcze dwa chassis od telewizorów lampowych polskich i głośniki tubowe Tonsil.
Ratujmy stare tranzystory!
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Jeśli chassis telewizyjne jeszcze leżą, to chętnie kupię.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
- akordeonista
- 500...624 posty
Nie ma powodu - gdyby tak było, nazywałaby się Rokossowska, a raczej Rokossowskiego.TELEWIZOREK52 pisze: ↑czw, 16 sierpnia 2018, 11:00 Spotkałem się z głosami dlaczego jeszcze nie zmieniono nazwy ul. Rokosowska. Wa-wa Ochota.
Poza tym taka mała uliczka dla takiego "wielkiego" Marszałka?
Nazwa tej ulicy, tak, jak kilkanaście wokół niej pochodzi jeszcze sprzed wojny - od małej miejscowości w Wielkopolsce. Kaliska, Sękocińska, Solipsowska, Barska, Piotrkowska, Częstochowska, Opaczewska, Szczęśliwicka itd to ulice, wzdłuż których jeszcze przed wojną stawiano spółdzielcze domy z niewielkimi mieszkaniami, niezbyt wysokie, niezbyt drogie w budowie ale także duże kamienice dla lepiej sytuowanych.
Przy Kaliskiej, w domu spółdzielni "Budowisko", założonej krótko przed wojną, mieszkał mój dziadek - maszynista parowozu. Określenie "arystokracja zawodowa" byłoby może na wyrost, ale problemów finansowych nie miał - utrzymanie rodziny z trójką dzieci i niepracującą żoną i stumetrowego, nowoczesnego mieszkania nie było problemem.
PS.
Marszałek Konstanty Rokossowski, jeden z sześciu (tylko tylu ich bylo!) Marszałków Polski nie ma dobrej prasy, zwłaszcza dziś, chociaż warto wiedzieć, że to na jego rozkaz zaprzestano metod "specjalnych" w parodiach procesów przeciwko oficerom, zwłaszcza przedwojennym, a także to on spowodował odwołanie do Moskwy Dymitra Wozniesienskiego, szefa osławionej Informacji Wojskowej.
Znany był również z "oszczędzania" żołnierskiej krwi w czasie wojny - rzecz raczej niespotykana u innych, wyższych dowódców Radzieckich - Żukowa, Koniewa i paru innych - co nie znajdowało uznania w oczach "wielkiego językoznawcy". Przecież "delegacja" do Polski to nie była nagroda...
Znana anegdota z tamtych lat głosiła, że mocno uniesiona lewa (chyba) brew Marszałka, widoczna na jego oficjalnym portrecie w polskim mundurze to skutek zaskoczenia, kiedy dowiedział się, że jest Polakiem

Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
- taipan3
- 1250...1874 posty
Z ciekawostek jak pogmatwane są losy rodzin to rodzony brat marszałka był wysokim ranga oficerem przedwojennej policji zajmującym się zwalczanie
ruchu komunistycznego w Polsce napisałbym coś więcej bo to bardzo ciekawa a zarazem kontrowersyjna postać ale z telefonu trudno
ruchu komunistycznego w Polsce napisałbym coś więcej bo to bardzo ciekawa a zarazem kontrowersyjna postać ale z telefonu trudno
- akordeonista
- 500...624 posty
Rodziny się nie wybiera - matką chrzestną jednej z córek Marszałka Piłsudskiego była Wanda Wasilewska
. Rodzona siostra Feliksa Dzierżyńskiego mieszkała w Polsce, a po wojnie uratowała z łap bezpieki paru już skazanych na śmierć.
Warto czytać historyczne książki, chociaż i z pamiętników różnych mniej i więcej znanych ludzi wiele można się dowiedzieć - np. z dzienników Stefana Kisielewskiego, ale także z rozmów z Czesławem Kiszczakiem.
PS. Może dział "elektrośmieci" to nie jest najlepsze miejsce do takich rozmów, ale tak naprawdę nie wiem, dokąd to możnaby przenieść - na szczęście nie jestem moderatorem
.

Warto czytać historyczne książki, chociaż i z pamiętników różnych mniej i więcej znanych ludzi wiele można się dowiedzieć - np. z dzienników Stefana Kisielewskiego, ale także z rozmów z Czesławem Kiszczakiem.
PS. Może dział "elektrośmieci" to nie jest najlepsze miejsce do takich rozmów, ale tak naprawdę nie wiem, dokąd to możnaby przenieść - na szczęście nie jestem moderatorem

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Czytałem kiedyś, że Fanny Kapłan, sprawczyni nieudanego zamachu na Lenina była bliską kuzynką babki Jerzego Urbana.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- taipan3
- 1250...1874 posty
Ja też nie jestem moderatorem ale miło jest poznać ludzi którzy też mają zacięcie historyczne. Tu bym jeszcze przypomniał braci Narutowiczow, jeden był prezydentem RP drugi dzialaczem na rzecz niepodległości Litwy
A moze teraz coś o elektrosmieciach
A moze teraz coś o elektrosmieciach
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Prawdopodobnie ma Kolega na myśli siostrę babki Urbana wywodzącą się z rodu Frumkinów, która w 1905 roku miała zastrzelić Lenina w teatrze, lecz spudłowała, ponieważ była krótkowzroczna.Thereminator pisze: ↑pt, 17 sierpnia 2018, 11:30 Czytałem kiedyś, że Fanny Kapłan, sprawczyni nieudanego zamachu na Lenina była bliską kuzynką babki Jerzego Urbana.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
- taipan3
- 1250...1874 posty
Salicjonal zgadza się ale nie do końca, 1905 tak, siostra babki tak , ale nie Lenin tylko gubernator
-
- 3125...6249 postów
Wiem o tym doskonale. Wychowałem się na Kopińskiej a ta chyba nie miała żadnego brata ani siostry.akordeonista pisze: ↑czw, 16 sierpnia 2018, 21:41 Nazwa tej ulicy, tak, jak kilkanaście wokół niej pochodzi jeszcze sprzed wojny

-
- 2500...3124 posty
to ja może wrócą do tematu.
Rycerka Górna.
Parking przy szlaku na Wielka Rycerzową.
(dokładne namiary w właściwościach zdjęcia)
P.S. Stój, wróć.
Nie na Wielką Rycerzową a na Wielką Raczą.
Rycerka Górna.
Parking przy szlaku na Wielka Rycerzową.
(dokładne namiary w właściwościach zdjęcia)
P.S. Stój, wróć.
Nie na Wielką Rycerzową a na Wielką Raczą.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/