Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 6250...9374 posty
Re: Elektrośmieci
Cześć! U mnie rolniczo, zdobyłem kombajn 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Czyżby kolor? Takie kombajny zwykle miały czarno-białą sekcję TV. Podłączyłeś przez modulator?
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 1875...2499 postów
Witam
Mam prawie identyczny kombajn.Chyba taka sama firma.
Mój jest czarno biały.Nie mam czasu go zrobić. Brudne przełączniki powodują trzaski a i pasek sparciał.Ale kolorowy?To biały kruk.
Mam prawie identyczny kombajn.Chyba taka sama firma.
Mój jest czarno biały.Nie mam czasu go zrobić. Brudne przełączniki powodują trzaski a i pasek sparciał.Ale kolorowy?To biały kruk.
-
- 6250...9374 posty
Kolor kolor, działa na dekoderze plus modulator. Takie urządzenie kiedyś wpakowałem do obudowy po zasilaczu atx i jest kompaktowo.
Sam telewizor działa poprawnie ale brak możliwości regulacji kolorów i kontrastu. Da się tylko regulować jasność. Nie rozbierałem go, nie mam czasu a i jak działa to nie ruszam. Nawet fonia jest normalna. No i radio ma górny UKF
Fajna zabawka. W puszce na baterie spokojnie zmieściłbym dekoder DVBT ale źona w kuchni kombajnu nie chce hehe!
Sam telewizor działa poprawnie ale brak możliwości regulacji kolorów i kontrastu. Da się tylko regulować jasność. Nie rozbierałem go, nie mam czasu a i jak działa to nie ruszam. Nawet fonia jest normalna. No i radio ma górny UKF

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Witam
Fajny sprzęt. Na złomie widziałem kiedyś podobny. Kineskop zapewne delta (można sprawdzić lupą) o małym kącie odchylania.
Wracając do moich znalezisk to w radiobudziku nie mogę ustawić zegara, reszta sprawna. W radiomagnetofonie działa zakres fal długich (dość czysto gra) i odtwarzanie kaset.
Fajny sprzęt. Na złomie widziałem kiedyś podobny. Kineskop zapewne delta (można sprawdzić lupą) o małym kącie odchylania.
Wracając do moich znalezisk to w radiobudziku nie mogę ustawić zegara, reszta sprawna. W radiomagnetofonie działa zakres fal długich (dość czysto gra) i odtwarzanie kaset.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Witam
Ostatnio na złomie były zwłoki spawarki SPD315 i silnik prądu stałego 24V z hulajnogi.
Ostatnio na złomie były zwłoki spawarki SPD315 i silnik prądu stałego 24V z hulajnogi.
Będąc na "wysypisku" gdzie była styrta plastikowych radii, jedno przyciągnęło moją uwagę z powodu że wyglądało dość staro.
Raczej polskie, miało nazwę bodajże "kolbiwier", czy to był jakiś cenny okaz czy tylko "śmieć"?
Raczej polskie, miało nazwę bodajże "kolbiwier", czy to był jakiś cenny okaz czy tylko "śmieć"?
-
- 1250...1874 posty
Koliber/Guliwer? W dobrym stanie ok. 100 zł.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Sprawdziłem w Google jak wygląda koliber-tak to było to radio.
Może się jeszcze uda je odzyskać
Może się jeszcze uda je odzyskać

Odzyskuj, odzyskuj, zaprawdę wiem co mówię. My kowale/kowaliki trzymajmy się razem 

-
- 3125...6249 postów
Witam
Ostatnio na złomie tylko elektronika przemysłowa nielampowa. Było tego więcej.
Jeśli sprawne i kompletne to jest to dużo warte, w przeciwnym wypadku jest to odpad. Znalazło się tam prawdopodobnie w wyniku sprzątania po śmierci starszej osoby, a młodzież "analogu" nie słucha.Kowal66 pisze:Będąc na "wysypisku" gdzie była styrta plastikowych radii, jedno przyciągnęło moją uwagę z powodu że wyglądało dość staro.
Raczej polskie, miało nazwę bodajże "koliwier", czy to był jakiś cenny okaz czy tylko "śmieć"?
Ostatnio na złomie tylko elektronika przemysłowa nielampowa. Było tego więcej.
-
- 6250...9374 posty
Dziś oddawałem kolejną porcję dobra niepotrzebnego (zbiórka elektrośmieci w Warszawie w soboty pod urzędami dzielnicy), retorycznie spytałem, czy przyjmują kineskopy i zaskoczony usłyszałem, że ,,tylko całe TV lub monitory'', czy naprawdę trzeba będzie utylizować kineskopy (a trochę się nazbierało) metodami nieformalnymi?
-
- 1875...2499 postów
Zaprzyjaźniony 'złomiarz' nie zawiódł 
W sam raz baza do zbudowania 'koparki kryptowaluty :J'
BTW. Poszkuję do tego cuda kart:
MSA-80.36 (CRT)
MSA-80.32 (WIK)

W sam raz baza do zbudowania 'koparki kryptowaluty :J'

BTW. Poszkuję do tego cuda kart:
MSA-80.36 (CRT)
MSA-80.32 (WIK)
-
- 1875...2499 postów
Zgrasz pamięci? Najlepiej by było, gdyby był do tego system operacyjny "Mikros"...
-
- 100...124 posty
Mało się tego natłukłem z 10 lat temu. Zapowietrzyć (zgniatając rurkę pompowniczą albo ubijając szyjkę), a potem okulary ochronne, porządne rękawice, młotek w rękę i jazda. Szkło do kibla na śmieci, a opaskę antyimplozyjną i maskownicę do beczki ze złomem.cirrostrato pisze:Dziś oddawałem kolejną porcję dobra niepotrzebnego (zbiórka elektrośmieci w Warszawie w soboty pod urzędami dzielnicy), retorycznie spytałem, czy przyjmują kineskopy i zaskoczony usłyszałem, że ,,tylko całe TV lub monitory'', czy naprawdę trzeba będzie utylizować kineskopy (a trochę się nazbierało) metodami nieformalnymi?