Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 1250...1874 posty
Re: Elektrośmieci
Wczoraj wracając do domu przez blokowisko znów pod śmietnikiem wypatrzyłem wystawioną elektronikę, tym razem ktoś to chyba podrzucił bo sporych rozmiarów kartonik pełen był płyt przypominających jakieś przemysłowe sterowniki z optoizolacją - z jednej strony wejścia - LEDy + transoptory, w środku tranzystory z przekaźnikami z drugiej strony wyjścia przekaźników. Zastanawiałem się czy brać ale przekonały mnie całe rzędy złączek na przewody - zarówno wkręcanych jak i wciskanych, a przecie w sklepie takie za darmo nie leżą 

-
- 9375...12499 postów
Właśnie się okazało, że Arkona jest pozbawiona traf i lamp (przysięgam nie moja sprawka), ale w środku bardzo ładnie wygląda. Będzie do oddania.
-
- 6250...9374 posty
Painlust jak czytam że z tych telewizorów wyciągasz lampy i trafa głośnikowe, resztę wywalając to mam ochotę dać Ci w... po buzi 

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 9375...12499 postów
A co twoim zdaniem miałem zrobić? Zostawić w kontenerze? Zapakować 6 TV w moją Skodę Fabię? Stary, uratować wszystkiego się nie da, choć oczywiście rozumiem kogoś kto zbiera akurat TV. Ja ratuję przed przemieleniem to co może mi się przydać. Sorry Gregory. Na elektrośmieciach rok temu udało mi się uratować bodajże Belwedera, którego przekazałem Alkowi. Ja nie mam miejsca na interesujące radioodbiorniki a co dopiero na TV.
-
- 6250...9374 posty
W Skodę dużo wejdzie, do malucha wchodzi Rubin i jeszcze jeden spory TV...
Jak je rozbierasz to nie dziel się informacją o "zdobyczy" bo się serce kraja
Jak je rozbierasz to nie dziel się informacją o "zdobyczy" bo się serce kraja

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 9375...12499 postów
A gdyby nawet upchał te 6TV w Skodzie to co miałbym z nimi zrobić? Wziąłbyś ode mnie je w ciągu 2 dni czy musiały by gnić w ogródku rok czasu i wkurzać mojego teścia? Jest mi naprawdę przykro że tobie jest przykro, smutno i masz z tego powodu depresje. Taki lajf.
-
- 1250...1874 posty
To samo z telewizorami jest u mnie - powiedzmy że jeden czy dwa, może nawet przez parę dni z 5szt dałbym radę jakoś przechować. Tylko dla odmiany nie mam transportu, telewizora na plecach nie przyniosę, a dwukołowym wózkiem po mieście jeździć jak śmieciarz (nie to żebym miał coś do śmieciarzy, chodzi mi o takich co zbierają co się da żeby później przepić) to też średni rarytas. Ostatnio targałem radio "na plerach" potem 2 dni łapy tak mnie bolały, że ledwo kubek z herbatą podnosiłem.
Dziś pogoda ładna, chyba przejadę się rowerem po lesie, kto by to przypuszczał że nastaną czasy kiedy w lesie zamiast grzybów można będzie zbierać elektronikę
Jest parę typowych miejsc gdzie często pojawiają się śmieci, jak się pojawią prawie za każdym razem leży coś z elektroniki, tylko nie zawsze warto zabierać.
Dziś pogoda ładna, chyba przejadę się rowerem po lesie, kto by to przypuszczał że nastaną czasy kiedy w lesie zamiast grzybów można będzie zbierać elektronikę

-
- 1250...1874 posty
Zawsze możesz dać znać, to się wspólnie na wyprawę można wybrać 
Do Brzezin mam rzut beretem a auto całkiem spore

Do Brzezin mam rzut beretem a auto całkiem spore

Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 9375...12499 postów
Ja sobie już bardzo dawno temu ustawiłem priorytety na elektrośmieciach:
1. wszelkiego rodzaju wzmacniacze ( estrada, gitara, audio, rozgłoszeniowe, gramofonowe, kinowe) oczywiście lampowe
2. radia i magnetofony szpulowe oczywiście lampowe czy hybrydowe
3. OTV z pierwszych lat produkcji (jak Wisła, Belweder itp.)
4. reszta OTV lampowych, ale z nich rzeczywiście wyciągam tylko lampy i trafa głośnikowe.
1. wszelkiego rodzaju wzmacniacze ( estrada, gitara, audio, rozgłoszeniowe, gramofonowe, kinowe) oczywiście lampowe
2. radia i magnetofony szpulowe oczywiście lampowe czy hybrydowe
3. OTV z pierwszych lat produkcji (jak Wisła, Belweder itp.)
4. reszta OTV lampowych, ale z nich rzeczywiście wyciągam tylko lampy i trafa głośnikowe.
-
- 625...1249 postów
-
- 3125...6249 postów
Parę sekund temu zakończył się w TVP Info reportaż o dwóch chłopakach z pasją. Czyhają na wystawki i zbiórki, zbierają radia i telewizory, czyszczą i naprawiają, zorganizowali nawet wystawę. Piwnica pęka w szwach. Istnieje duże prawdopodobieństwo że to tubylcy.
Szkoda że załapałem się tylko na końcówkę.

_
-
- 3125...6249 postów
Ostatnio znalazłem głośnik GDS 30/30 przyklejony do śmietnika, jest niesprawny z powodu ułamanych końcówek od cewki.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Dziś w "Domo" jak najbardziej w temacie: http://domo.pl/program/?full/ogrod-pelen-skarbow_30157
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 1250...1874 posty
Podobno w Łodzi jest podobnie działająca firma - zbierają stare graty, segregują, naprawiają (pewnie na zasadzie "z dwóch jeden") i puszczają dalej w obrót. Z tego co wiem używany sprzęt (głównie komputerowy) oferują chyba jedynie dla firm.
-
- 2500...3124 posty
Jest, nazywa się Serwis 13 Sp.z.o.o., mieści się w kwartale Piotrkowskiej, Radwańskiej, Żwirki i Kościuszki. Kupowałem u nich parę rzeczy. Sprzedają głównie sprzęt komputerowy i laboratoryjny [jakieś stare chromatografy gazowe itd.], pomiarówkę, ustrojstwa medyczne, ale trochę lampowych gratów też mają. Prowadzą na Allegro kilka kont: romer4, omnis12, serwis13, zlomowisko14, versus15, brand16. Ciekawe, po co im aż tyle.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!