Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 375...499 postów
Re: Elektrośmieci
maszynka do skartacji dokumentów United office 190W, max. 5 sheets A4, zgryza CD i stare nieważne karty kredytowe
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
lubię szum starej płyty
-
- 3125...6249 postów
Fajny sprzęt. Zamierzasz go używać?
Dzisiaj na złomie w Starogardzie Gd. był stary grzejnik polski na prąd.
Dzisiaj na złomie w Starogardzie Gd. był stary grzejnik polski na prąd.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 6250...9374 posty
Żeby nie zakładać nowego tematu to tak wygląda mój piwniczno warsztatowy kącik multimedialny full hd 5.1 super wypas
Wszystko ze szrotu.
Co do elementów a w szczególności cewek to narazie nic nie jest na zbyciu. Muszę to posegregować bo nie nawidzę bajzlu.

Co do elementów a w szczególności cewek to narazie nic nie jest na zbyciu. Muszę to posegregować bo nie nawidzę bajzlu.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 375...499 postów
AZ12: ależ tak, naturalnie
I to się znajdzie w okolicy śmietnika, płaski LCD monitor Asus VH197 DR 19" a działa ! trochę do pucu i będzie jak nowy
I to się znajdzie w okolicy śmietnika, płaski LCD monitor Asus VH197 DR 19" a działa ! trochę do pucu i będzie jak nowy
lubię szum starej płyty
-
- 3125...6249 postów
Witam
Od kilku dni trwa zbiórka odpadów elektryczno-elektronicznych w gminie. Były głównie telewizory w różnym stanie rozkładu, monitory, urządzenia drukujące. Pojechałem z tatą wyrzucić bioodpady i znalazłem słuchawkę telefoniczną i moduł.
Od kilku dni trwa zbiórka odpadów elektryczno-elektronicznych w gminie. Były głównie telewizory w różnym stanie rozkładu, monitory, urządzenia drukujące. Pojechałem z tatą wyrzucić bioodpady i znalazłem słuchawkę telefoniczną i moduł.
-
- 1875...2499 postów
Witam
Dzisiaj poszedłem na siłownię i właściciel akurat wywalał zbierane przez wiele lat śmieci.
Ja nie brałem starych DVD czy innych współczesnych i bezwartościowych śmieci.
Ale moją uwagę przykuł wzmacniacz SABA MI 380 i korektor Diora FS 042.Wzmaniacz sprawdziłem na palec czy nie spalony i był sprawny.Korektor też w ładnym stanie tyle że brudny ale szmata i pod pachę a wzmacniacz do plecaka(to diabelstwo waży 4,5 kg)
W domu podłączyłem kolumny i zagrał tyle że korekcja barwy nie działała.Przyczyną były zasyfione potencjometry więc Kontakt załatwił sprawę.
Wzmacniacz na scalonych driverach i zwykłych tranzystorach.Części na ewentualną naprawę kosztują grosze ale ja nie pale końcówek grając na full.
Brzmienie fajne,2x8200uF w zasilaczu.A dziś?Cholerna klasa D i trafo z aluminium.Szkoda tylko ze zabezpieczenia kolumn brak.
Korektor też sprawny i już mi stoi we wieży(właściwie to stary złom,bo nie mam na nowe segmenty).
Ale ten sprzęt to nie stare oprawy oświetleniowe czy połamane płytki.To się przyda a jakieś padaki ze złomu nie bardzo.
Dzisiaj poszedłem na siłownię i właściciel akurat wywalał zbierane przez wiele lat śmieci.
Ja nie brałem starych DVD czy innych współczesnych i bezwartościowych śmieci.
Ale moją uwagę przykuł wzmacniacz SABA MI 380 i korektor Diora FS 042.Wzmaniacz sprawdziłem na palec czy nie spalony i był sprawny.Korektor też w ładnym stanie tyle że brudny ale szmata i pod pachę a wzmacniacz do plecaka(to diabelstwo waży 4,5 kg)
W domu podłączyłem kolumny i zagrał tyle że korekcja barwy nie działała.Przyczyną były zasyfione potencjometry więc Kontakt załatwił sprawę.
Wzmacniacz na scalonych driverach i zwykłych tranzystorach.Części na ewentualną naprawę kosztują grosze ale ja nie pale końcówek grając na full.
Brzmienie fajne,2x8200uF w zasilaczu.A dziś?Cholerna klasa D i trafo z aluminium.Szkoda tylko ze zabezpieczenia kolumn brak.
Korektor też sprawny i już mi stoi we wieży(właściwie to stary złom,bo nie mam na nowe segmenty).
Ale ten sprzęt to nie stare oprawy oświetleniowe czy połamane płytki.To się przyda a jakieś padaki ze złomu nie bardzo.
-
- 3125...6249 postów
Gratuluję.. nabytku.Szrot majster pisze: i już mi stoi

-
- 3125...6249 postów
Witam
Ostatnio zdobyłem sporo bardziej lub mniej użytecznych gratów w tym radiobudzik, radiomagnetofon Unitra i suszarkę Farel z 1984 roku.
Na złomie w Starogardzie Gd były jeszcze: tuner AS-952 lekko zgnieciony, wzmacniacz WS-354 i magnetofon deck.
Ostatnio zdobyłem sporo bardziej lub mniej użytecznych gratów w tym radiobudzik, radiomagnetofon Unitra i suszarkę Farel z 1984 roku.
Na złomie w Starogardzie Gd były jeszcze: tuner AS-952 lekko zgnieciony, wzmacniacz WS-354 i magnetofon deck.
-
- 250...374 postów
Witam.
Mając taką suszarkę można by się pokusić o zrobienie z niej średnio-wydajnego ogrzewacza małych pomieszczeń o niskim poborze prądu.
Pozdrawiam
Mając taką suszarkę można by się pokusić o zrobienie z niej średnio-wydajnego ogrzewacza małych pomieszczeń o niskim poborze prądu.
Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
Trochę mała moc. Sprzęt za to bardziej odpowiedni na upały gdyż ma możliwość wyłączenia funkcji grzania.
-
- 1875...2499 postów
Witam!AZ12 pisze:Witam
Ten radiomagnetofon to Eltrowska Hania.
Mechanizm w tym radiomagnetofonie ma prawie identyczną konstrukcję jak RM-407 Emilia i podobną do starej licencji Grundiga(MK-232).Jest tam cholerna zębatka dowijania,wykonana z jakiegoś,ulegającego niszczeniu z biegiem czasu tworzywa.I są 2 zębatki-jedna na kole zamachowym i druga,współpracująca z nią.Nowej za cholerę nie kupisz,a zapasy też już szmelc.Można pokusić się o zrobienie tego na drukarce 3D,ale to duże koszty.Ten radiomagnetofon nie jest tego wart.Sam mam 2 sztuki MK-232(oba ze znaczkiem Grundiga),w tym jeden produkcji ZRK.Jeszcze mam radiomagnetofon Marta.Wszędzie to samo zepsute-zębatka.Może przestroję kiedyś ta Martę,tylko,że w środku syf,bo jest to sprzęt po"kopciuchach".Smród też konkretny i po prostu brzydzę się,bo sam nigdy nie paliłem.
Weź tą Hanie przestrój a w magnetofon się nie baw.Szkoda czasu.Jak chcesz,to mogę ci dać oba MK-232 za cenę przesyłki pocztowej,bo mi to zawala i w końcu skończy na złomie.
Budzik sprawny?Mikrostyki nie połamane?Bo u mnie z podobnym budzikiem miałem trochę dłubania(zarwane mikrostyki)
-
- 625...1249 postów
Te "Hanie" miały dość czułą głowicę. Daje to dobry odbiór po fachowym przestrojeniu (cenne w Peplinie i Starogardzie, gdzie do najbliższych RTCN-ów jest ok. 60 km, a jedyne stacje lokalne to stacje katolickie).
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 625...1249 postów
Etam nie kupiszSzrot majster pisze: Mechanizm w tym radiomagnetofonie ma prawie identyczną konstrukcję jak RM-407 Emilia i podobną do starej licencji Grundiga(MK-232).Jest tam cholerna zębatka dowijania,wykonana z jakiegoś,ulegającego niszczeniu z biegiem czasu tworzywa.I są 2 zębatki-jedna na kole zamachowym i druga,współpracująca z nią.Nowej za cholerę nie kupisz,a zapasy też już szmelc.Można pokusić się o zrobienie tego na drukarce 3D,ale to duże koszty.

-
- 1875...2499 postów
Witam!
Chyba ta aukcja się zakończyła,ale jak to działa,to moje MK 232 dostałyby"drugie życie".
Dla mnie te magnetofony to całe wczesne dzieciństwo.Mama kupowała mi kasety(piraty zresztą) na giełdzie na stadionie Olimpii w Grudziądzu.Miałem nawet(był to mój pierwszy grajek) pożyczony od wujka MK-232p.Niestety upaliłem w nim UL1497 i wujek mi go zabrał.W 2001 roku dał mi go spowrotem.Niestety zębatki padły a i samego scalaczka też nie szło kupić.Potem były już czasy hi-fi a i kasety się skończyły.To co miałem na kasetach(główne Eurodance,choć była klasyka,pop i rock) zniszczyła moja kuzynka jakieś 15 lat temu.Potem wyrzuciłem resztę zepsutych zresztą magnetofonów.
Mam te dwa MK.Dałoby się je odratować?Proszę o jakiekolwiek informacje.Elektrycznie są sprawne,a głowic z rozbiórek mam pełno.
Chyba ta aukcja się zakończyła,ale jak to działa,to moje MK 232 dostałyby"drugie życie".
Dla mnie te magnetofony to całe wczesne dzieciństwo.Mama kupowała mi kasety(piraty zresztą) na giełdzie na stadionie Olimpii w Grudziądzu.Miałem nawet(był to mój pierwszy grajek) pożyczony od wujka MK-232p.Niestety upaliłem w nim UL1497 i wujek mi go zabrał.W 2001 roku dał mi go spowrotem.Niestety zębatki padły a i samego scalaczka też nie szło kupić.Potem były już czasy hi-fi a i kasety się skończyły.To co miałem na kasetach(główne Eurodance,choć była klasyka,pop i rock) zniszczyła moja kuzynka jakieś 15 lat temu.Potem wyrzuciłem resztę zepsutych zresztą magnetofonów.
Mam te dwa MK.Dałoby się je odratować?Proszę o jakiekolwiek informacje.Elektrycznie są sprawne,a głowic z rozbiórek mam pełno.
-
- 25...49 postów
http://allegro.pl/zebatki-unitra-kasprz ... 65289.html
http://allegro.pl/zebatka-mala-unitra-f ... ml#thumb/1
Sądzę, że wystarczy napisać do sprzedającego i wystawi je na nowo bo widać, że tym handluje.
http://allegro.pl/zebatka-mala-unitra-f ... ml#thumb/1
Sądzę, że wystarczy napisać do sprzedającego i wystawi je na nowo bo widać, że tym handluje.