O płaczu zapomniałeś. DOM.akordeonista pisze:"Koledzy, cóż to ma za znaczenie, skoro tow. S. nie żyje" - zagadka: skąd ten cytat? W.
Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Re: Elektrośmieci
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Ostatnio bieda na złomie, były głośniki Tonsil 16cm, przygarnąłem jeden.
Ostatnio bieda na złomie, były głośniki Tonsil 16cm, przygarnąłem jeden.
Ratujmy stare tranzystory!
-
ewa778
- 3 posty

Zauważyliście też taką tendencję, że coraz mniej tego?
Jeszcze kilka lat temu, przynajmniej raz w tygodniu przy osiedlowym śmietniczku stał jakiś sprzęcik, który można było zagarnąć.
Nie wiem czy to kwestia segregowania odpadów, czy po prostu coraz mniej takowych elektrośmieci ludzie mają w domu,
ale "znaleźć" coś ciekawego znacznie trudniej.
Jeszcze kilka lat temu, przynajmniej raz w tygodniu przy osiedlowym śmietniczku stał jakiś sprzęcik, który można było zagarnąć.
Nie wiem czy to kwestia segregowania odpadów, czy po prostu coraz mniej takowych elektrośmieci ludzie mają w domu,
ale "znaleźć" coś ciekawego znacznie trudniej.
-
bratyslaw
- 625...1249 postów

O wiele mniej, co potwierdza znajomy pracujący w branży jak i ja sam. Przeważa plastikowa audio-chińszczyzna, komputery, jak i naleśnikowe TV i monitory. Ludzie po prostu już wywalili co mieli wywalić.
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Tak, nawet na złomowiskach jest już niewiele sprzętu na prąd, dzisiaj był to stary licznik Pafal z 1965 roku.ewa778 pisze:Zauważyliście też taką tendencję, że coraz mniej tego?
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Metalowa obudowa czy szklana?AZ12 pisze:Witam
Tak, nawet na złomowiskach jest już niewiele sprzętu na prąd, dzisiaj był to stary licznik Pafal z 1965 roku.ewa778 pisze:Zauważyliście też taką tendencję, że coraz mniej tego?
Bo ja mam szklany, ale starszy.Uratowałem go w 2012 gdy wyrzuciła go właścicielka pensjonatu nad morzem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Kwadratowy szklany. Dziś był jeszcze jeden, ale rozbity.
Kwadratowy szklany. Dziś był jeszcze jeden, ale rozbity.
-
Lecho
- 375...499 postów

No tak, walkie-talkie 27.145 MHz 9V jeden kanał China widzę Cię dobrze ale słyszę źle, ot zabawka taka...
lubię szum starej płyty
-
Marcin K.
- 6250...9374 posty

Cześć! Może nie zecśmieci ale miało iść na śmieci. Dostałem pudło dobroci od znajomego krótkofalowca który kilka dni po tym zmarł. Smutna sprawa. Jego syn powiedział że jak będzie robił porządek to będzie tego więcej, jakieś lampy, trafa... W tym akurat pudle były nowe rezystory OWZ, trymery, kilkanaście elementów przedwojennych nawet oraz dość sporo rezystorów z lat 50tych rodzimej produkcji. No i rezystory mocy po 2k 
A propo radiotelefonów to w zeszły piątek będąc na rynku gdzie jest wszystko nabyłem drogą kupna dwa radiotelefony PMR za całe 30zł. Stan wizualny może nie zachwyca ale są w pełni sprawne. PMR to radiotelefony na 446MHz nadające z mocą 0.5W gdzie mamy do dyspozycji 8 kanałów i ponad 30 subtonów. Zabawka fajna, mojemu synowi się podoba zwłaszcza guziczek wywołania który to powoduje dzwonienie i wibrowanie drugiego radia
A propo radiotelefonów to w zeszły piątek będąc na rynku gdzie jest wszystko nabyłem drogą kupna dwa radiotelefony PMR za całe 30zł. Stan wizualny może nie zachwyca ale są w pełni sprawne. PMR to radiotelefony na 446MHz nadające z mocą 0.5W gdzie mamy do dyspozycji 8 kanałów i ponad 30 subtonów. Zabawka fajna, mojemu synowi się podoba zwłaszcza guziczek wywołania który to powoduje dzwonienie i wibrowanie drugiego radia
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
lamposz
- 625...1249 postów

Gdyby były jakieś stricte nadawcze lampki i kondensatory powietrzne zmienne małych pojemności ( <50pf ) , a Kolega jakimś trafem chciałby się pozbyć, to jestem chętnyMarcin K. pisze:Cześć! Może nie zecśmieci ale miało iść na śmieci. Dostałem pudło dobroci od znajomego krótkofalowca który kilka dni po tym zmarł. Smutna sprawa. Jego syn powiedział że jak będzie robił porządek to będzie tego więcej, jakieś lampy, trafa...
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
-
akordeonista
- 500...624 posty

Ponad dwa lata temu (maj 2015) wysłałem PW z prośbą o adres do wysyłki trymerów na ceramice. Ponieważ nie otrzymałem odpowiedzi, uznałem, że już nie są potrzebne. W efekcie nadal zajmują miejsce w garażowej szuflandii. To może teraz? W.lamposz pisze:Gdyby były jakieś stricte nadawcze lampki i kondensatory powietrzne zmienne małych pojemności ( <50pf ) , a Kolega jakimś trafem chciałby się pozbyć, to jestem chętny
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
-
Alek
- 1875...2499 postów

Ja ze śmietnika uratowałem to cudeńko. Transport jednak rozłożyłem na raty, bo to 2000 kg...
-
ECC83
- 625...1249 postów

Prawie identyczna maszyna pracuje w moim mieście iod.krakow.pl
Widziałem na własne oczy.
Widziałem na własne oczy.
-
Lecho
- 375...499 postów

no tak...pasmo CB 27 MHz jest obecnie chyba mniej stosowane ze względów technicznych, ograniczony zasięg w zabudowanym terenie etc.
ale, korzystają z niego taksówkarze i inne służby, wojsko lądowe, tak jest ! Astra R109D, M i podobne
natomiast inaczej PMR 446 MHz (Sencor, Motorola...)
ale, korzystają z niego taksówkarze i inne służby, wojsko lądowe, tak jest ! Astra R109D, M i podobne
natomiast inaczej PMR 446 MHz (Sencor, Motorola...)
lubię szum starej płyty