Dzisiaj na złomie były dwa oprawy świetlówkowe 13W typu K-800. Kilka dni wcześniej przygarnąłem zasilacz 150W, ktoś próbował go naprawić, ale nie udało się.
Ostatnio zmieniony śr, 8 marca 2017, 13:25 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatnio znajomy taty poprosił mnie abym wywiózł mu trochę złomu.
Nie jest on elektronikiem, ale w jego "śmieciach" znalazłem jakieś blachy od Morsa i woltomierz wskaźnikowy z wtyczką.
Na złomie natomiast było kilka komputerów, z wszystkich powyciągałem ramy i procki (na odzysk złota, chyba wrócę kiedyś po płyty główne bo nie miałem śrubokręta), jednego wziąłem w całości i okazał się sprawny poza hdd, który chrzęści (athlon x2 2x2,6, 4 gb ram ddr2, mb GB, radeon hd 3650). Stary ale do zabawy czy internetu się nada). Koszt całości 10 zł.
tiquet pisze:jednego wziąłem w całości i okazał się sprawny poza hdd, który chrzęści (athlon x2 2x2,6, 4 gb ram ddr2, mb GB, radeon hd 3650). Stary ale do zabawy czy internetu się nada). Koszt całości 10 zł.
Komputery w firmach, instytucjach i gospodarstwach domowych wymieniane są co kilka lat ze względu na brak wsparcia dla starszego typu oprogramowania, a nowsze nie obsługuje starszego sprzętu. Warto sprawdzić zasilacz, gdyż może się okazać że ten komputer ze złym długo nie zadziała.
Brencik_ pisze:No i do czego specjalny komputer tylko do internetu...
Starsze komputery ze względu na dużą liczbę różnych interfejsów, które nie mają nowoczesne laptopy nadają się do programowania mikrokontrolerów AVR, choć są już na rynku programatory USB. Można wbudować dobrą kartę dźwiękową i używać do pomiarów audio.
AZ12 pisze:
Starsze komputery ze względu na dużą liczbę różnych interfejsów, które nie mają nowoczesne laptopy nadają się do programowania mikrokontrolerów AVR, choć są już na rynku programatory USB. Można wbudować dobrą kartę dźwiękową i używać do pomiarów audio.
Cóż to za interfejsy? Centronics? USB 1.1?
Na co komu to potrzebne.
Nie no RS232 z portu COM albo LPT używam często, a to do programatorów a to do połączenia tranceivera z kompem. Ostatnie akurat daje radę z konwerteta usb-rs232, całe szczęście.