Cyfrowy tester/charakterograf lamp
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Ha, myśleliście pewnie, że wątek umarł, tak? :)
No to w załączniku macie wygląd uniwersalnej płytki z zasilaczem napięcia siatkowego. Za kilka dni pokażę wersję finalną (też na uniwersalce), schemat i rysunek płytki drukowanej.
Założenia:
- napięcie regulowane od -50V do +10V.
- wydajność prądowa dla napięć ujemnych minimalna (mas 1mA, im bliżej -50V tym mniej), dla napięć dodtanich 10mA z ograniczeniem prądu
- brak pomiaru prądu wyjściowego.
Co o tym sądzicie? Jeszcze mogę założenia zmienić
W najbliższym czasie zamówię w Telto transformatory do przetwornic żarzeniowej, anodowej i siatki drugiej i sprawdzę praktycznie te układy.
No to w załączniku macie wygląd uniwersalnej płytki z zasilaczem napięcia siatkowego. Za kilka dni pokażę wersję finalną (też na uniwersalce), schemat i rysunek płytki drukowanej.
Założenia:
- napięcie regulowane od -50V do +10V.
- wydajność prądowa dla napięć ujemnych minimalna (mas 1mA, im bliżej -50V tym mniej), dla napięć dodtanich 10mA z ograniczeniem prądu
- brak pomiaru prądu wyjściowego.
Co o tym sądzicie? Jeszcze mogę założenia zmienić
W najbliższym czasie zamówię w Telto transformatory do przetwornic żarzeniowej, anodowej i siatki drugiej i sprawdzę praktycznie te układy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Tak jest - mały, prosty i wygodny scalak. Teraz muszę spróbować policzyć rdzeń do przetwornicy, żeby optymalny wyszedł (ten jest 'pierwszy z brzegu' o sensownej indukyjności - 400µH), jak to będę już znał (i nik nie zgłosi zapotrzebowania na inne parametry) to niedługo pojawi się płytka.velsper pisze:A już myślałem, że dalszych prac nad tym ciekawym urządzeniem zaniechano :)
Czy to jest przetwornica na MC34063 (zasugerowałem się dławikiem, a oznaczenie scalaka trochę słabo widać ) ?
-
- moderator
No więc. W załączniku wersja finalna (na płytce uniwersalnej oczywiście). Rozszerzyłem zakres napięć do 100V. Nie wiem po co, ale może się przydać :)
Przygotowując ten układ dowiedziałem się zresztą paru ciekawych rzeczy - np. że tranzystory nie lubię 80V na złączu BE, sprzężenie zwrotne lepiej podawać jest z wyjścia a nie z wejścia, czy to, że zmiany na schemacie nie przenoszą się automatycznie na płytkę :)
Układ prosty jak budowa cepa, to i opis będzie krótki (bo dużo pisać mi się nie chce :). Przetwornica na MC34063 dostarcza nieregulowanego napięcia -120V (nie musi być regulowane, bo obciążenie w zasadzie nie pobiera mocy, wystarczy regulator na wyjściu). Dalej jest układ wzmacniacz IC2B + Q2 który dostarcza napięcia regulowanego od 0 do -100V. Układ o dziwo mi się nie wzbudził, choć myślę, że warto jednak zastosować jakiś kondensator 1nF pomiędzy bazą a kolektorem tranzystora. WzmacniaczIC2C dostarcza napięcia ok. 4.8V które służy do przesunięcia zera wzmacniacza na IC2B, tak aby dla +5V na wejściu sterującym na wyjściu było +10V, a dla 0V na wejściu było -100V na wyjściu. Potencjometrem R13 nasrawia się wzmocnienie układu (tak aby dla zmiany Uwe o 5V wyjście się zmieniło o 110V), a R8 do ustawienia zera układu - aby dla Uwe=0 Uwy=-100V.
Dodano:
Dodałem rysunek płytki drukowanej - dwustronna jest, nie chce mi się bawić w jednostronną, koszty zamówienia dużo większe nie są, a tak jest malutka, zgrabniutka i ładna :) Oczywiście projektowana ręcznie.
Przygotowując ten układ dowiedziałem się zresztą paru ciekawych rzeczy - np. że tranzystory nie lubię 80V na złączu BE, sprzężenie zwrotne lepiej podawać jest z wyjścia a nie z wejścia, czy to, że zmiany na schemacie nie przenoszą się automatycznie na płytkę :)
Układ prosty jak budowa cepa, to i opis będzie krótki (bo dużo pisać mi się nie chce :). Przetwornica na MC34063 dostarcza nieregulowanego napięcia -120V (nie musi być regulowane, bo obciążenie w zasadzie nie pobiera mocy, wystarczy regulator na wyjściu). Dalej jest układ wzmacniacz IC2B + Q2 który dostarcza napięcia regulowanego od 0 do -100V. Układ o dziwo mi się nie wzbudził, choć myślę, że warto jednak zastosować jakiś kondensator 1nF pomiędzy bazą a kolektorem tranzystora. WzmacniaczIC2C dostarcza napięcia ok. 4.8V które służy do przesunięcia zera wzmacniacza na IC2B, tak aby dla +5V na wejściu sterującym na wyjściu było +10V, a dla 0V na wejściu było -100V na wyjściu. Potencjometrem R13 nasrawia się wzmocnienie układu (tak aby dla zmiany Uwe o 5V wyjście się zmieniło o 110V), a R8 do ustawienia zera układu - aby dla Uwe=0 Uwy=-100V.
Dodano:
Dodałem rysunek płytki drukowanej - dwustronna jest, nie chce mi się bawić w jednostronną, koszty zamówienia dużo większe nie są, a tak jest malutka, zgrabniutka i ładna :) Oczywiście projektowana ręcznie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
Nie wiem jak ja szukałem tego wątku, skoro go w pierwszej chwili nie znalazłem... Nawet wysłałem do P. Tomasza mail w tej sprawie 
No ale znalazłem. Chciałbym się przyłanczyć przyłancznikiem. Skoro wszyscy klienci mogą włanczać i wyłanczać, to przyrząd nazywa się wyłancznik, prawda?. To samo z przyłancznikiem.
Ad rem. Romekd ostatnio obiecał przetwornicę o szerokim zakresie regulacji napięcia, temat wypłynął, co dalej? Jak mogę pomóc?

No ale znalazłem. Chciałbym się przyłanczyć przyłancznikiem. Skoro wszyscy klienci mogą włanczać i wyłanczać, to przyrząd nazywa się wyłancznik, prawda?. To samo z przyłancznikiem.
Ad rem. Romekd ostatnio obiecał przetwornicę o szerokim zakresie regulacji napięcia, temat wypłynął, co dalej? Jak mogę pomóc?
-
- moderator
Niedługo powinienem dostać (zeległy) urlop - poświęcę go trochę na walkę z uzwojeniami. Jak mi to ruszy to przedstawię wyniki. Układ przedstawiony powyżej jest przetestowany i działa (choć nie na tym druku który jest w projekcie). Ostateczną wersję płytek drukowanych zrobię jak będę miał wszystkie przetwornice, aby się zgrać wymiarami.MalKontent pisze:Nie wiem jak ja szukałem tego wątku, skoro go w pierwszej chwili nie znalazłem... Nawet wysłałem do P. Tomasza mail w tej sprawie :)
-
- 625...1249 postów
O ładnie
, Ja też się kiedyś zabrałem za automatyczny tester lampowy, projekt zatrzymał się na zasilaczu anodowym. Z tym, że ja planuję układ impulsowy, tak by można było jechać prądem bez obawy o zarumienienie
. Hmm, ciekawe jaki byłby popyt na kompletne urządzenie, może trzeba by pomyśleć znów.
Pozdrawiam Łukasz

Pozdrawiam Łukasz
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
U nas projekt jakby umarł a tymczasem na stronie Jogiego....: http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... ETEST1.htm
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Witam.
Przetwornice do charakterografu przenośnego w zasadzie zostały już przeze mnie wykonane i wymagają jedynie praktycznego przetestowania, oraz opublikowania ich na Forum. Z początkiem sierpnia, a więc za kilka dni, biorę sobie miesiąc urlopu i czas ten zamierzam, niemal w 100%, przeznaczyć na zakończenie rozpoczętych projektów. Jeżeli więc będą chętni do pomocy w ukończeniu charakterografu (trzeba dopracować część cyfrową) to być może uda się przedstawić gotowy prototyp. Rozumiem, że minęło sporo czasu od momentu pojawienia się tego wątku i część kolegów na dobre zniechęciła się do projektu, mam jednak nadzieję, że wspólnie możemy sfinalizować budowę tego urządzenia.
Pozdrawiam,
Romek
Alku, jeszcze nic straconego. Konstrukcja przedstawiona na stronie Jogiego jest faktycznie imponująca, jednak jest to duże i zapewne dość ciężkie urządzenie, przeznaczone do zastosowania stacjonarnego. My natomiast chcemy zrobić lekki (pomijając oczywiście wagę akumulatora żelowego) przyrząd przenośny, pozwalający badać charakterystyki lamp podczas zakupów w terenie. Z tego, co wiem, wstępna koncepcja stacjonarnego charakterografu została opracowana przez Jasia i zamieszczona na jego stronie już kilka lat temu, lecz, nie wiedzieć czemu (bo pomysł wydawał się świetny), nie została zakończonaAlek pisze:A mnie jest najzwyczajniej żal, że nasz polski tester nie doszedł do skutku. Tyle tylko powiem.

Przetwornice do charakterografu przenośnego w zasadzie zostały już przeze mnie wykonane i wymagają jedynie praktycznego przetestowania, oraz opublikowania ich na Forum. Z początkiem sierpnia, a więc za kilka dni, biorę sobie miesiąc urlopu i czas ten zamierzam, niemal w 100%, przeznaczyć na zakończenie rozpoczętych projektów. Jeżeli więc będą chętni do pomocy w ukończeniu charakterografu (trzeba dopracować część cyfrową) to być może uda się przedstawić gotowy prototyp. Rozumiem, że minęło sporo czasu od momentu pojawienia się tego wątku i część kolegów na dobre zniechęciła się do projektu, mam jednak nadzieję, że wspólnie możemy sfinalizować budowę tego urządzenia.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- moderator
Wiesz - ja mam praktycznie gotowy cały układ, tylko z braku tych nieszczęsnych transformatorów nieprzetestowany. Mam przetwornice anodową, żarzeniową, siatkowe, część cyfrową, płytkę komutatrora - wszystko. Tyle, że nie opublikowałem, bo nie jest to konstrukcja pewna.Alek pisze:A mnie jest najzwyczajniej żal, że nasz polski tester nie doszedł do skutku. Tyle tylko powiem :evil: