Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Re: Elektrośmieci
U mnie elektrośmieciowcy się wycwanili i za takiego WS'a (kompletny ale z uciętym kablem) życzą sobie 2 flaszki....AZ12 pisze:Witam
Wczoraj na złomie znalazłem toto.
Od kiedy to na złom można wyrzucać takie rzeczy? Takie coś tylko do PSZOK albo kontener.AZ12 pisze:Witam
Wczoraj na złomie znalazłem toto.
I słusznie. Zresztą kto wpuszcza "zbieraczy" do PSZOK-ów? Tam jest zakaz samowolnego snucia się po kontenerach i zabierania czegokolwiek.Locutus pisze:
U mnie elektrośmieciowcy się wycwanili i za takiego WS'a (kompletny ale z uciętym kablem) życzą sobie 2 flaszki....
-
- 100...124 posty
Tylko komu dzisiaj chce się te 90% sprawnych podzespołów wypruwać z tych płytek. Już ze 6 lat temu, jak jeszcze kolega miał serwis RTV, to z takich płytek wyciągało się najwyżej jakieś tranzystory mocy, niskoomowe rezystory wysokowatowe, radiatory wędrowały do pojemnika na złom (jak się sporo nazbierało, to sprzedawaliśmy w skupie złomu i było na specjalną flaszkę, na normalną zawsze nas było stać), a potem płytki często kończyły żywot w moim kotle c.o.AZ12 pisze: Większa płytka to moduł od odtwarzacza CD, wziąłem z ciekawości. Ponad 90% elementów w uszkodzonym sprzęcie RTV jest sprawnych.
Gromadzenie takich płytek na zasadzie, że coś z nich się kiedyś przyda, prowadzi jedynie do tego, że potem mamy całe kartony takich płyt, i sami nie wiemy co na nich jest. Na tych co są na górze to jeszcze widać, ale to co są pod spodem, to potem mogą leżeć tam nawet i 20 lat.
Przy zbieraniu różnych jak to nazwano w tym dziale elektrośmieci trzeba zachować rozsądek i porządek. Zbieranie czegokolweik, na zasadzie, "bo mi się to jeszcze przyda", zaczyna stawać się obsesją i szybko prowadzi do zagracenia.
Swego czasu na śmietniku znalazłem płytę telewizora ze stereofonicznym dźwiękiem. Wyprułem z niego LA4280 i na jego bazie zbudowałem wzmacniacz mocy, który wbudowałem do "Amatora" (w miejsce niedostępnych krajowych GML):

Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Dziś na złomie był wrak amplitunera Tosca i odbiornika Amator 2 stereo.
Dziś na złomie był wrak amplitunera Tosca i odbiornika Amator 2 stereo.
Ratujmy stare tranzystory!
A to trzeba bylo pytać bo u mnie "leżakują"kaem pisze:Swego czasu na śmietniku znalazłem płytę telewizora ze stereofonicznym dźwiękiem. Wyprułem z niego LA4280 i na jego bazie zbudowałem wzmacniacz mocy, który wbudowałem do "Amatora" (w miejsce niedostępnych krajowych GML):

-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Przygarnę i zaopiekuję się nimi.ankowalik pisze: A to trzeba bylo pytać bo u mnie "leżakują"
Poszukuję 1R5T.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Ostatnio na złomie były kotły gazowe, przygarnąłem regulator. Wcześniej znalazłem głośnik, sprawny.
Ostatnio na złomie były kotły gazowe, przygarnąłem regulator. Wcześniej znalazłem głośnik, sprawny.
Ratujmy stare tranzystory!
Nie sądzę, mam też kilka sztuk, służą do testów, zabaw itp. Normalnych zastosowań dla nich nie ma.Marcin K. pisze:Kurde tych głośników to mam z 10kg, może komuś potrzeba?
- salicjonał
- 1250...1874 posty