Niekoniecznie, te RFT to jak dla mnie najgorszy sort ecc83, nierówne i słabe nawet wyciągane NIBy NOSy z kartoników.
Pewnie sprawdzone nic nie wartają to i cena adekwatna.
Kto nie ryzykuje ten szampana nie pije, nie tak dawno np. kupiłem kilka EL3 po 30zł w pudełkach fabrycznych wizualnie idealne, jakbym jeszcze takie NOS-y trafił, wiem bo pomierzyłem, też bym kupił, na Allegro nie ma tak, że cena wysoka lampa idealna i odwrotnie, mam na to wiele przykładów. Dalej gość sprzedaje lampy NOS kupione u mnie po 50zł/sztuka w ,,parach'' po prawie tysiąc, ustawiając Lampy/Od Najdroższych masz na to pierwsze kilkadziesiąt i więcej aukcji. A decyzja o zakupie zawsze zależy od kupującego. Pozdrawiam.
Thereminator pisze: śr, 3 września 2025, 14:36
Nie ma jak poszaleć - zaledwie sztuki na stanie.
Lata temu kupiłem od Sławka kilkanaście sztuk w fabrycznych puzderkach, dopiero po czasie pojąłem jak wtopiłem, niedużą ale, kasę, wiosną tego roku sprzedałem wszystkie po 10zł/sztuka ,,audiofilowi'' oferującemu cudawianki na Allegro i nawet nominalnie coś tam zarobiłem.
Raczej wyjściowe jak wejściowe. Nota katalogowa pokazuje 10 W w klasie B.
Zostały sztuki, ale było tego na wiadra. Też sobie kupiłem garstkę. Jakby nie patrzeć to dwie triody średniej mocy, tyle że katoda wspólna.
To ichnie odrzuty selekcyjne przecenione z bardzo prostego powodu - albo (pomimo stempelka "E" jak eksport) struktury w bańkach celują jak wyrzutnia w kineskopie z pułapką lub cokoły są luźne.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Na AllegroLampy zastój totalny, ceny idiotyczne ale są też okazje, ja bawię się np. 6BC32 (żarzenie 6,3 choć inne dla mnie to nie problem) czy PABC80 (także część triodowa jak w poprzedniej ale tamta to praktycznie 1/2 ECC83), teraz można kupić po kilka PLN podobne dioda/duodioda/trioda w jednej bańce, żarzenie 6,3V ale także na inne napięcia żarzenia, do zabawy idealne, cena mulusia....zainteresowanie na AllLampy zerowe. Czyżby stare dinozaury powymierały a młode z nosem w ekranikach? Miłego dnia.
Kupowałem znacznie taniej ale PABC80 są jeszcze z ceną do przełknięcia https://allegrolokalnie.pl/oferta/lampa ... 1016780681, EABC80 RFT w lutym sprzedawałem PRZEZ TYDZIEŃ na Allegro po 40zł NOS , ledwo ktoś kupił. Śpijcie dalej, dobrej nocy....Trochę łamię dawne przyrzeczenie, że nie będę pokazywał gdzie i za ile coś taniej, przepraszam, poprawię się.
Czekam na telefon i z nudów przejrzałem AllLampy w całości: rok temu sprzedaję lampy stosowane przed ECL86 (czyli wiadomo jakie), schodzą w godzinę po 50zł/sztuka, teraz identyczne też TELAM nos po 35zł .....leżą tygodniami. Kupuje się na zaś, kupując na cito gdy potrzeba płaci się tyle ile sprzedawca chce, wcześniej na spokojnie można się potargować jak się nie ma noża na gardle i braku lampy w podstawce. Miłego dnia.
Tytuł absolutnie nieaktualny, powinien obecnie być CO MOŻNA BYŁO KUPIĆ NA ZAPAS, teraz nówki to są takie https://allegrolokalnie.pl/oferta/lampa ... sztuk-nowe i podobne, kilka tysięcy wystawień na Allegro>Lampy a nie ma na co kasy wydać. Głowy do góry.
Tylko jedno maciupeńkie ale CCC czyli cena czyni cuda, są na Allegro lampy do zastosowań ale ceny jeżą włos na głowie (plus pozostałe komponenty np. nierealnie wysokie ceny traf nawet prostych w namotaniu) i młody zapaleniec usłyszenia lampowego dźwięku w to nie wejdzie. Zdjęcie na mnie nie zrobiło wrażenia......a na zapas to ja kupowałem opakowania zbiorcze dlatego dziś mogę, ku zgorszeniu wielu, sprzedawać tanio. Pozdrawiam
cirrostrato pisze: ndz, 14 września 2025, 20:35
Tylko jedno maciupeńkie ale CCC czyli cena czyni cuda, są na Allegro lampy do zastosowań ale ceny jeżą włos na głowie (plus pozostałe komponenty np. nierealnie wysokie ceny traf nawet prostych w namotaniu) i młody zapaleniec usłyszenia lampowego dźwięku w to nie wejdzie.
O młodych to Ty się raczej nie martw. Nierzadko na sobie mają ciuchy za równowartość co najmniej dwóch Twoich emerytur, nie licząc smartfona, laptopa i innych gadżetów.
Zdjęcie na mnie nie zrobiło wrażenia......
A miało? Zresztą, typy na tym zdjęciu to dla Ciebie raczej egzotyka.
a na zapas to ja kupowałem opakowania zbiorcze dlatego dziś mogę, ku zgorszeniu wielu, sprzedawać tanio.
No i tu jest właśnie zasadnicza różnica. Ja nie kupuję po to, żeby się chełpić ile tego mam i ile sprzedaję. Mam wrażenie, że Twoje zainteresowanie lampami i ogólnie retro elektroniką sprowadza się głównie do handlu, a jeszcze bardziej właśnie do chełpienia się.