Wzmacniacz na lampach 6550 + DAC + Tuner internetowy

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Wzmacniacz na lampach 6550 + DAC + Tuner internetowy

Post autor: djivo »

Ta górna połowa troszkę szybciej się zniekształca .
Co oznaczało by to co napisał któryś z kolegów zapomniałem który że tak nie powinno .
Nie miałem dzisiaj zupełnie czasu na pomiary tego wzmacniacza .Przepraszam ale wykonam .
I dodam będziesz widział dokładnie o co chodzi a przy okazji .
Poznamy wady i zalety mojego wzmacniacza .
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Wiem już o co chodzi,poczyniłem pierwsze poprawki w stopniu wysterowania
stopnia końcowego,już prawie,prawie obcinanie wierzchołków następuje równocześnie.
Moc wzmacniacza jest na poziomie 24W w trybie triody,bez obcinania wierzchołków.
Jednak należy jeszcze nad tym zjawiskiem trochę popracować.

krzem3
Załączniki
24W+4dB-0,5.JPG
24W+4dB-02ms.JPG
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Zobacz też na niskich częstotliwościach jak wypada ?
Jak spisuje się Tobie ten Generator patrzałem nie jest taki drogi a wygląda ładnie .
Nie wiem jednak co na to koledzy wydaje mi się że ma duże zniekształcenia .
Chyba że coś źle przeczytałem w instrukcji na stronie około 1%.
Nie wiem jednak czy dobrze przeczytałem instrukcję .
Ale to i tak lepiej niż moja karta sound blastera przy 15-20kHz ma 15% THD :lol:
Taka jest super .
Ale na razie używam starego generatora zopana .
Myślę że jednak w całym moim systemie najbardziej kwapi mnie różnica pomiędzy wzmocnieniem kanałów.
Zobacz jak wygląda ta różnica u Ciebie .
Puść 1kHz na jeden kanał potem na drugi i zmierz jaką moc masz na wyjściu .
Najlepiej puścić nie duży sygnał a potencjometr odkręcić do końca tak aby można było sprawdzić różnicę na największym wzmocnieniu .
Słysze ją tak bardzo każdy wzmacniacz który posiadam gra inaczej .
Załączę zdjęcie mojego nocnego miasta Zrobione z ręki czas 1/6 sekundy ISO 3200 F/1,4.
PS.
odkręć potencjometr głośności do końca i podaj małą amplitudę sygnału na wejście .
Tak abyś na wyjściu miał około 1W . I zobacz jaką masz moc nie ruszając niczego w drugim kanale .
Tj nierównomierność kanałów .
Można ją również mierzyć przy różnym ustawieniu potencjometru Volume .
Dlatego lubię drabinki rezystor-owe najlepiej o dokładności 1% - ale jeszcze mnie na to nie stać .
Poza tym ciężko dostać .
Załączniki
Moje nocne miasteczko .
Moje nocne miasteczko .
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Generator funkcyjny ma zniekształcenia na poziomie 1% w zakresie 10Hz - 100 KHz.
Za bardzo nie przejmuj się pomiarami,co oczy zobaczą to mogą uszy nie usłyszeć.
Dziękuję za objaśnienia dotyczące pomiarów.

krzem3
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Bardzo ładnie to wyszło :wink:
A jak to wygląda dla trybu UL ?
Czy podejmiesz się zdjęcia charakterystyki częstotliwościowej?
To naprawdę nic trudnego.
Jeżeli się obawiasz tych dB, to ostatecznie nie musisz tego przeliczać.
Jeżeli założymy, że z generatora amplituda jest stała, to wystarczy, jak na wykres naniesiesz tylko wartości napięcia wyjściowego. Mierzysz napięcie dla częstotliwości, np. 20-90 (co 10) następnie 100-900 (co 100) i od 1000-20000 (np. co 1000). Jeżeli widzisz jakieś zafalowania amplitudy napięcia wyjściowego w którymś momencie, to warto zrobić pomiary tego odcinka "gęściej". Możesz oczywiście poszerzyć zakres częstotliwości poza częstotliwości słyszalne (np. od 10Hz do 100kHz) i zobaczyć co się tam dzieje.
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jarosław!
Kilka poprzednich przesterowanych pomiarów wykonałem specjalnie,pokazując
jak zachowuje się wzmacniacz.
Zrobiłem zdjęcia w pozycji przełącznika UL przy mocy 36W,przy wyższej mocy następuje
już stopniowe obcinanie wierzchołków.Czy obcinanie nie może być widoczne
nawet przy całkowitej mocy wzmacniacza?
Jeżeli chodzi wykres charakterystyki przenoszenia,to wykonam to później.
Objaśnij mi jeszcze jak wykonać pomiar wartości napięć dla poszczególnych częstotliwości.

krzem3
Załączniki
Pomiar w UL 1KHz 2V-0,2ms.JPG
Pomiar w UL 1KHz 2V-0,5ms.JPG
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ja uważam że nie może być . To już nie jest dźwięk tylko zniekształcenia . Ale to tylko moje sugestie myślę że 36W w UL to i tak sporo bez zniekształceń . Myślę że jeszcze szybciej widać zniekształcenia na przebiegu piło-kształtnym.
Chociaż dzisiaj nagrałem taki krótki filmik podam potem linka do pobrania w sieci , na którym pokazałem jak nie współmiernie rosną zniekształcenia do mocy w pewnym momencie na moim wzmacniaczu lawinowo idą w górę a moc stoi prawie w miejscu .
Ale ponieważ zrobił się nam wątek pomiarowy mam do bardziej doświadczonych stażem pytanko .
Dlaczego jeden wzmacniacz zniekształca sygnał w taki sposób że robią się z niego kwadraty a drugi robi piramidki ?
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

djivo pisze:Ja uważam że nie może być . To już nie jest dźwięk tylko zniekształcenia . Ale to tylko moje sugestie myślę że 36W w UL to i tak sporo bez zniekształceń . Myślę że jeszcze szybciej widać zniekształcenia na przebiegu piło-kształtnym.
Chociaż dzisiaj nagrałem taki krótki filmik podam potem linka do pobrania w sieci , na którym pokazałem jak nie współmiernie rosną zniekształcenia do mocy w pewnym momencie na moim wzmacniaczu lawinowo idą w górę a moc stoi prawie w miejscu .
Ale ponieważ zrobił się nam wątek pomiarowy mam do bardziej doświadczonych stażem pytanko .
Dlaczego jeden wzmacniacz zniekształca sygnał w taki sposób że robią się z niego kwadraty a drugi robi piramidki ?

W układzie wzmacniacza nie mam już czego szukać,po wykonaniu głębszego sprzężenia
zwrotnego uzyskałem moc 40W bez obcinania wierzchołków,co widać na zdjęciu.
Możliwe że transformatory wyjściowe nie spełniają wysokich wymogów jakościowych,
lecz uzyskany dźwięk jest przejrzysty z porządnym basem.
Pragnę zaznaczyć że w mieszkaniu nie słuchamy muzyki przy pełnej,czy średniej mocy.
Każdy wzmacniacz ma zniekształcenia na krańcach mocy,więc aby nie wpaść w chorobę
pomiarową,uzyskany wynik uważam jako dobry.W zasadzie nie mam i znalazłem żadnego,
porównania,aby zobaczyć jak zachowują się inne wzmacniacze w podobnych pomiarach.
Wcześniej już pisałem że przy pełnej mocy nie są słyszalne zniekształcenia,choć nie wątpię
że są na jakimś poziomie,przy pomiarze miernikiem zniekształceń.

krzem3
Załączniki
40W.JPG
20W.JPG
10W.JPG
5W.JPG
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Sprobuj jeszcze wykonac pomiary fala prostokatna. Sinus wszedzie bedzie wygladal podobnie (nie zobaczysz wielu znieksztalcen) -- przy fali prostokatnej bedzie to b widoczne.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Przetestuj go również na innych częstotliwościach niż 1kHz .
Myślę że 40W to sporo . Cieszę się jak mam 10-15W (40W to moim zdaniem bardzo dużo).
Ale zobacz ile spadnie Tobie moc jak nic nie będziesz ruszał a zmień tylko częstotliwość generatora na 20Hz i pokaż zdjęcie .
Jak nie spadnie nic to gratuluję :).
Wykonanie jest solidne więc może trzymać moc do samego dołu zobacz .
Potem zobacz w górę 5kHz,10kHz itd itd.
Z czystej ciekawości mnie się on i tak podoba nawet jakby miał chodzić od 60Hz choć życzę Tobie od 10Hz .
Mam również coś takiego w swojej kolekcji , co pracuje od 10Hz (co prawda wtedy muszę używać komputera jako generatora ale wzmacniacz działa od takiej częstotliwości) fakt że nieco ciszej (nie pamiętam dokładnie jak duży był spadek mocy , ale mogę wykonać przy okazji pomiar).
Wiem że mam coś takiego na EL34 w PP i 6S19P PP również idzie u mnie niziutko.
Fakt muszę jeszcze sprawdzić to tak jak pisze Tool42 prostokątem (ale nie mam takiego generatora muszę używać komputera)
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Sygnal prostokatny z komputera jest strasznie kiepski (przynajmniej ten, ktorym ja mialem do czynienia). Lepiej zainwestowac w forumowy generator DIY :D

Alternatywnie, w sieci czasami mozna znalezc wav z nagraniami fali prostokatnej. Ciezko niestety bedzie z czestotliwosciami innymi niz 1kHz. Pewien jednak nie jestem ;) Jesli Zibi tutaj zaglada to pewnie mnie wyprowadzi z bledu ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
_idu

Post autor: _idu »

Wiele programów do edycji plików dźwiękowych (Sony Sound Forge, Magix Samplitute Pro) ma opcje rozbudowanego generatora sygnałowego. Można wygenerować sobie dowolne pliki z przebiegami testowymi i wypalić płytę.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Ja pisalem o darmowych programach, ktorych uzywalem; fala prostokatna generowana przez nie pozostawiala wieeeele do zyczenia. Nadmienic jednak musze, iz bylo to robione w czasie rzeczywistym (sprzetowo) a nie programowo wiec jakosc w tym wypadku jest wypadkowa jakosci karty dzwiekowej i zastosowanego algorytmu. Dostepu do sensownych programow do generacji sygnalow wtedy nie mialem (dalej zreszta nie mam).

Oba programy, o ktorych wspomniales, 'troche' kosztuja ;) Taniej kit z AVT z generatorem, moim wysoce subiektywnym zdaniem :)
Mam również coś takiego w swojej kolekcji , co pracuje od 10Hz (co prawda wtedy muszę używać komputera jako generatora ale wzmacniacz działa od takiej częstotliwości) fakt że nieco ciszej (nie pamiętam dokładnie jak duży był spadek mocy , ale mogę wykonać przy okazji pomiar).
Wiem że mam coś takiego na EL34 w PP i 6S19P PP również idzie u mnie niziutko.
Nieco ciszej? Skoro nieco ciszej, to znaczy, ze jest spadek wiec pasmo nie jest rowne. Pasmo podaje sie dla spadku -3dB.

Ponadto, przy tej czestotliwosci -- jakie byly znieksztalcenia? Pasmo to jedno -- znieksztalcenia to drugie. Wzmacniacz moze miec znakomite pasmo od 10Hz do 100kHz. Tylko co z tego, jak dla przedzialu 10Hz-50Hz ma THD rzedu 20% (albo i wiecej).
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Oczywiście w całej rozciągłości się z Tobą zgodzę , ale zastanawia mnie czy lepiej aby to pasmo odtwarzał z takim zniekształceniami , czy lepiej ograniczyć to pasmo i wyciąć kondensatorem wejściowym lub sprzęgającym siatki ?
Nie mam akurat za wiele czasu na pomiary .
Przy 10 Watach spadek o jeden Wat to ile to jest dB ?
Bo nigdy nie wiem jak to policzyć ?
Jeszcze jedno pasmo podajemy dla spadku -3dB.
Powiem może inaczej posiadam wzmacniacz który od 20Hz do 20khZ chodzi plus minus maksymalnie 0,5W przy zniekształceniach od 5,4% / 20Hz - 6,4%/20kHz przy mocy wyjściowej 10W i obciążeniu 8ohm.
Przy Paśmie od 50Hz do 17kHz (na transformatorach indela) mam 3,5% THD .
Z ujemnym sprzężeniem zwrotnym (ale również nie wiem jak policzyć jego głębokość) .
Mowa o tym którego dokonałem na EL500. Pewnie idzie jeszcze go ulepszyć .
Ale ciągły brak czasu i coś nowego na głowie . A poza tym kto to usłyszy ?
Dlatego napisałem że kolega nam się postarał 40W to moim zdaniem b.dużo.
Nawet gdyby miał mieć 5-8% THD to i tak uważam że będzie okay przy maksymalnej mocy.
Do prostokąta moża używać audacity również w nowej wersji dodali prostokąt http://audacity.sourceforge.net/download/beta_windows .Kolega Krzem3 ma chyba kwadrat w generatorze?
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

kp[dB]=10*log(P1/P2[W])
W twoim przypadku będzie to 10*log[9/10]=0,46dB
3dB to w około 2 razy większa moc (lub mniejsza jeśli -3dB).
Głębokość sprzężenia zwrotnego można obliczyć ze wzoru napięciowego:
ku[dB]=20*log(U1/U2)
Przy ustalonym poziomie sygnału wejściowego mierzysz ile wzmacniacz daje na wyjściu ze sprzężeniem, potem odłączasz sprzężenie zwrotne, mierzysz ile daje w otwartej pętli. Te dwie wartości podstawiasz do wzoru.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
ODPOWIEDZ