Nawiązując do zdjęć świecącej polskiej diody led, przedstawiam wynik zabawy w makro. Zdjęcia zrobiłem alfą700 z mieszkiem i nakręconym odwrotnie Heliosem. Jedno jest zrobione w świetle dziennym drugie w całkowitych ciemnościach. Brak idealnej ostrości elementu świecącego to wina niejednorodności kropli tworzywa, nie było więc sensu wyciskać większego przybliżenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Onegdaj bardzo się dziwiłem dziwnym obudowom tych diodek. Tym bardziej, że ich cena była abstrakcyjna - podobno sam metalowy garnuszek kosztował więcej niż gotowa dioda w sklepie na rogu... Później znalazłem informację, że pierwsze komercyjne diody LED (Monsanto, 1968) miały właśnie taką obudowę. Wygląda na to, że jakiś "reverse engineering" znowu trochę długo potrwał.
Spieszę donieść, że na stronie będącej tematem tego wątku pojawiły się zdjęcia tranzystora TP2 otrzymane od użytkownika zetdeel z forum elektroda. Nie sądziłem, że taki tranzystor się kiedykolwiek znajdzie, bo to były tranzystory stricte doświadczalne. Niestety, nie działa - zresztą artykuł prof. Rosińskiego opisujący ich właściwości raczej nie daje szans...
Zastanawiam się co jeszcze umieścić na stronce. Niedługo pojawi się W-800 Fonici. Bratka ani Krokusa na razie nie mam, ale jestem zdecydowany kiedyś mieć! Bratka zresztą kiedyś beznadziejnie przegapiłem na Αllegro. Jak myślicie, co jeszcze powinno się znaleźć pod hasłem "pierwszy polski tranzystorowy..."? Limitem czasowym jest 1970.
Alek pisze:Myślę, że warto by było przyjrzeć się też miernikom z tej epoki...
Fajnie by było, ale ktoś musiał by mnie mocno wspomóc materiałami. Wchodzących w rachubę mierników praktycznie nie mam - mój pracodawca wygrzmocił zanim jeszcze zainteresowałem się starą elektroniką. Szkoda, wielu kiedyś używałem.
U mnie pod stołem w pracy wala się uszkodzony P571 (chyba) - taki kombajn do mierzenia tranzystorów, nie mam zielonego pojęcia jak go używać, a z tego co ostatnio widziałem, ktoś poczęstował się kilkoma elementami.
Jeśli chodzi o mierniki, mógłbym co nieco pomóc. W zasadzie obiecałem już wcześniej, ale sądziłem, że znajdę więcej zdjęć, tymczasem były to same wzmianki, a niekiedy dane techniczne. Jest też kilka zdjęć, ale jak to fotki z książek, nie zawsze są wyraźne. Na razie wkleję fotki pochodzące niestety z innej strony, jednak jest to na tyle ciekawy miernik, że warto go bliżej przedstawić. Jest to kompensacyjny woltomierz V523 firmy Elpo, 3.5 cyfry, opracowany pod koniec lat 60, zawiera 2 lampy (pewnie obwody wejściowe), wyświetlacze projekcyjne. Moim zdaniem to jeden z najciekawszych polskich mierników cyfrowych, poszukuję go od dawna, jednak jak na razie bez skutku. Na pewno mam gdzieś dane techniczne (poszukam).
Edit: Nieco zamotałem, kompensacyjny (i najciekawszy) był model V524, 4.5 cyfry, dokładność +-0.01% wartości mierzonej+-0.005% wartości końcowej podzakresu, wskaźniki projekcyjne. V523 był najprawdopodobniej z podwójnym całkowaniem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pt, 8 stycznia 2010, 15:49 przez OTLamp, łącznie zmieniany 2 razy.
Myślę jeszcze o odbiornikach radiowych- samochodowych: Tranzystorowanym "Miki", który zawierał jeden tranzystorek TG70 oraz późniejszych, już w pełni tranzystorowych (czyżby Admirał?). Był też odbiornik telewizyjny w latach 60. , ale tylko prototyp... I chyba nie na naszych tranzystorach.
Przeglądam właśnie: "Przyrządy pomiarowe radiotechniki" Romana Zimmermana, 1962 WKiŁ
i co ciekawe nie ma tam zbyt wiele na temat polskich mierników. Opisanych jest kilka przyrządów z byłej NRD VEB-WF, RFT, kilka czeskiej Tesli. Z polskich tylko wychyłowe TLME2, UM-3, lampa licząca ELW1 z przykładem zastosowania, przelicznik elektroniczny ZKTR-LE1 do 5, miernik czasu będący opracowaniem z Politechniki Gdańskiej, wzmacniacz pomiarowy WF581 z Politechniki Śląskiej, omomierz OME5, mostek MW3, oscyloskop dwustrumieniowy OSW2 czyli w sumie na ponad 400 stron raczej skromnie.
Co do sprzętów to chyba WZT produkowało monitor dla telewizji - pełen tranzystorów germanowych i polskich i zagranicznych - taka szara ciężka skrzynia z 14" (na oko) kineskopem.
Swego czasu wkleiłem do Galerii Triody kilka fotek miernika C546 produkcji Elpo. http://www.trioda.com/gallery/displayim ... um=5&pos=5
Jest to "częstościomierz-czasomierz liczący", wykonany całkowicie na tranzystorach germanowych. Głównie są to wyroby polskie serii ASY..., ale można tam również dostrzec tranzystory produkcji japońskiej. Rok produkcji przyrządu: 1970. Dysponuję również pełną dokumentacją techniczną do w/w.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."