... o tranzystorze DN 2450 N5 niczego nowego się nie dowiedziałem

, więc żeby nie tracić czasu postanowiłem przy pomocy domorosłych metod wykonać kilka istotnych dla sprawy pomiarów.
Sprawdziłem jak wyglądają przebiegi na transformatorze głośnikowym w miarę wzrostu wysterowania lampy mocy. Niestety nie dysponuję miernikiem zniekształceń i jakiekolwiek wnioski można wysnuć tylko oglądając zdjęcia przebiegów- sinusoidalnego oraz prostokątnego. Pełna amatorszczyzna

.
Na początek widoki przebiegów ,,pobrane,, bezpośrednio z generatora bez podłączenia do wejścia wzmacniacza- czyli jakby wzorcowe. Sinus wypadł przyzwoicie, a prostokąt jakoś dziwnie. Dlatego są dwa zdjęcia prostokąta: małego i dużego. Nie wiem jaki jest właściwy ?
DSC00005.JPG
DSC00008.JPG
DSC00009.JPG
Który z prostakątów jest właściwy ? Strzelam, że większy- tym mierzyłem.
Pomiary wykonałem sterując wzmacniacz napięciem z generatora o wartości 2V /RMS/- mierząc napięcie na transformatorze głośnikowym przy jednoczesnym uchwyceniu momentu zniekształcenia sinusoidy lub prostokąta. Wyliczyłem moc.
Niezniekształcone przebiegi miały miejsce przy 6,2 V co przekłada się 4,92 W mocy.
DSC00013.JPG
DSC00014.JPG
Następnie zwiększyłem napięcie sterujące do momentu pojawienia się na ekranie oscyloskopu widocznych dla mnie
? zniekształceń. Przy napięciu 8,2 V /RMS /na transformatorze zmiany są widoczne. Wyliczona moc wynosi 8,20 W.
DSC00015.JPG
DSC00016.JPG
Co do wyglądu samych przebiegów- sinusy wyraźnie się różnią, prostokąty jakoś mało/ poza amplitudą/.
Same wysterowanie wzmacniacza przy pomocy
potencjometru-drabinki pozostawia wiele do życzenia. Ten ładniejszy, niezniekształcony przebieg ma miejsce w danym punkcie ustawienia. W następnym skoku jest już widoczne przesterowanie. Nie można precyzyjnie ustalić przy jakich napięciach i mocy zmiany mają miejsce. Tak naprawdę napięcia, które mierzyłem są orientacyjne i moce wyliczane będą trochę inne.
Jak napisałem na wstępie- pełna amatorszczyzna okraszona chęcią szczerą

.
A co Koledzy na to ?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obejrzałem na oscyloskopie jak zachowują się stopnie; wstępny i sterujący bez podłączonego stopnia końcowego. Mogę powiedzieć, że sygnał wzmocniony przez lampę sterującą 6CK4 zaczyna się zmieniać przy napięciu ponad 105 V /RMS /. Do wysterowania 300B jest potrzebne 60-70 V, więc uważam, że uklad zbudowany przeze mnie jest przynajmniej poprawny, bez słyszalnych wad.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.