Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Czy zamiast LM-358D można zamiennie wsadzić LM-258D ? lub jaki inny odpowiednik(zamiennik) wstawić do czasu kiedy kupię LM-358D.
LM258D=LM358D.
Wzmacniacz operacyjny LM258D ( Tmin = −25°C, Tmax = +85°C) wersja na rozszerzony zakres temperatury LM358D(Tmin = 0°C, Tmax = +70°C).
LM258D=LM358D.
Wzmacniacz operacyjny LM258D ( Tmin = −25°C, Tmax = +85°C) wersja na rozszerzony zakres temperatury LM358D(Tmin = 0°C, Tmax = +70°C).
Czołem.
LM258D jest bardziej stabilny pod względem parametrów (przy zmianach temperatury) od układu LM358D, przez co może pracować w szerszym zakresie temperatur i zawsze można nim zastąpić układ LM358D, który jest nieco gorszy, o mniejszej stabilności. Nie ma tu absolutnie żadnych przeciwwskazań.
Pozdrawiam
Romek
LM258D jest bardziej stabilny pod względem parametrów (przy zmianach temperatury) od układu LM358D, przez co może pracować w szerszym zakresie temperatur i zawsze można nim zastąpić układ LM358D, który jest nieco gorszy, o mniejszej stabilności. Nie ma tu absolutnie żadnych przeciwwskazań.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Z ciekawości wymieniłem dwa LM358D na LM258D i nic na plus ani na minus się nie zmieniło.
Wymiana była podyktowana sprawdzeniem czy dziwne wskazywania miernika na wyświetlaczu Is2 (prąd siatki drugiej ) zarówno przy zerowych ustawieniach Us2 jak i np. 300V cały czas oscyluje w granicach 0.07A - 0.0.3A nie brało się od komparatora.
Po złożeniu miernika kilkanaście lat temu raczej tego nie było.
W niczym to nie przeszkadza, tylko lekko denerwuje.
Po dołożeniu końcówki miernika do bazy MPSA94 Q5 lub wyprowadzenia 1 U7 wskazanie się zeruje ale ma to miejsce również w sytuacji pomiaru Us2
Płytka była wielokrotnie myta dokładnie, gdyż czasami, nawet w przypadku mikroskopijnych zanieczyszczeń na płytce potrafi miernik dziwnie się zachowywać, elementy wymieniane na inne z innej serii ( MPSA94, 44 na KSP94.44 IRF740 BD139)
Rezystory w komparatorze 1.6 koma również wymieniłem i oddaliłem od płytki PCB.
Dla przyzwoitości wymieniłam dwa rezystory w dzielniku 20k i 10k.
Wlutowałem diodę DZ8 i wymieniłem dla pewności Atmegę.
Pozostały nieruszone DZ7 i C24
Cały czas mam wrażenie, że to zanieczyszczenie na płytce powoduje nie zerowanie się ?
Płytka była w całości zanurzana, myta IPPą, Kontaktem WL Kontaktem U.
Oczywiście płytka z podstawkami lamp odpięta całkowicie.
Drugie pytanie:
Po latach chciałem wyskalować miernik gdyż nie jest liniowy w całym zakresie zarówno na niskim zakresie Us2 Ua jak i na wysokim zakresie Ua
Dawno temu z tym walczyłem i niestety nie dało się wyskalować miernika i z tego co pamiętam (mogę się mylić) im rezystory były dokładniejsze miernik się rozjeżdżał więcej..
Wyskalowałem go tak aby najdokładniejszy był w najniższym zakresie poniżej 1mA i lekko powyżej powiedzmy do kilku lub 10mA.
A przy przejściach ~ 17-20mA i ~ 100mA już zostawiłem.
Czy tranzystor z dzielnikiem Q1 i Q5 w całym zakresie liniowo dziarają ? czy prąd Q1 i Q5 w całym zakresie jest brany do obliczeń pod uwagę ten sam a on w minimalnym stopniu się zmienia ? stad nieliniowość.
Mam kupione rezystory 10 ohm 1.6k 10k 20k 0.1% czy jest sens bawić się i wymieniać z 1%
Trzeba brać pod uwagę że miernik nie jest w stanie pokazywać tego samego prądu dla rezystora X gdyż napięcie zadane Ua Us2 jest różne od faktycznego i nawet różnica 0.5 V lub 0.1 V powoduje iz wskazania muszą być rożne i skalowanie jest tak czasochłonne że lepiej sobie odpuścić bo miernik w miarę przyzwoicie pokazuje wartości.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie
Wymiana była podyktowana sprawdzeniem czy dziwne wskazywania miernika na wyświetlaczu Is2 (prąd siatki drugiej ) zarówno przy zerowych ustawieniach Us2 jak i np. 300V cały czas oscyluje w granicach 0.07A - 0.0.3A nie brało się od komparatora.
Po złożeniu miernika kilkanaście lat temu raczej tego nie było.
W niczym to nie przeszkadza, tylko lekko denerwuje.
Po dołożeniu końcówki miernika do bazy MPSA94 Q5 lub wyprowadzenia 1 U7 wskazanie się zeruje ale ma to miejsce również w sytuacji pomiaru Us2
Płytka była wielokrotnie myta dokładnie, gdyż czasami, nawet w przypadku mikroskopijnych zanieczyszczeń na płytce potrafi miernik dziwnie się zachowywać, elementy wymieniane na inne z innej serii ( MPSA94, 44 na KSP94.44 IRF740 BD139)
Rezystory w komparatorze 1.6 koma również wymieniłem i oddaliłem od płytki PCB.
Dla przyzwoitości wymieniłam dwa rezystory w dzielniku 20k i 10k.
Wlutowałem diodę DZ8 i wymieniłem dla pewności Atmegę.
Pozostały nieruszone DZ7 i C24
Cały czas mam wrażenie, że to zanieczyszczenie na płytce powoduje nie zerowanie się ?
Płytka była w całości zanurzana, myta IPPą, Kontaktem WL Kontaktem U.
Oczywiście płytka z podstawkami lamp odpięta całkowicie.
Drugie pytanie:
Po latach chciałem wyskalować miernik gdyż nie jest liniowy w całym zakresie zarówno na niskim zakresie Us2 Ua jak i na wysokim zakresie Ua
Dawno temu z tym walczyłem i niestety nie dało się wyskalować miernika i z tego co pamiętam (mogę się mylić) im rezystory były dokładniejsze miernik się rozjeżdżał więcej..
Wyskalowałem go tak aby najdokładniejszy był w najniższym zakresie poniżej 1mA i lekko powyżej powiedzmy do kilku lub 10mA.
A przy przejściach ~ 17-20mA i ~ 100mA już zostawiłem.
Czy tranzystor z dzielnikiem Q1 i Q5 w całym zakresie liniowo dziarają ? czy prąd Q1 i Q5 w całym zakresie jest brany do obliczeń pod uwagę ten sam a on w minimalnym stopniu się zmienia ? stad nieliniowość.
Mam kupione rezystory 10 ohm 1.6k 10k 20k 0.1% czy jest sens bawić się i wymieniać z 1%
Trzeba brać pod uwagę że miernik nie jest w stanie pokazywać tego samego prądu dla rezystora X gdyż napięcie zadane Ua Us2 jest różne od faktycznego i nawet różnica 0.5 V lub 0.1 V powoduje iz wskazania muszą być rożne i skalowanie jest tak czasochłonne że lepiej sobie odpuścić bo miernik w miarę przyzwoicie pokazuje wartości.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

-
- 20...24 posty
Tak sobie śledzę powoli wątki, żeby przy składaniu nie popełnić błędu po którym mógłbym mieć problemy z zadziałaniem układu.bomarek pisze: ↑sob, 2 maja 2009, 14:13 Pewnie czeka mnie wymiana rezystorów 1.6k, teraz zauważyłem, że te które wlutowałem mają wartość 1.62k ( kod na rezystorze 1621).
Z tych które posiadam wybrałem o wartości 1,61k i napięcie wzrosło z 23,666V do 23,811V
Które rezystory o tej wartości pracują w dzielnikach pomiarowych, ciężko bez schematu.
Naprawdę takie znaczenie ma różnica w doborze rezystora (rezystorów)?
Póki co, wszystkie podzespoły zakupione w TME, Mouserze, Farnel'u.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Przy zastosowaniu rezystorów o tolerancji 1% można się spodziewać zbliżonej dokładności pomiaru i co za tym idzie stabilizacji napięcia. Napięcie 23.66V jest obniżone w stosunku do 24.00V o 1.4%.
Tomek
-
- 20...24 posty
To fakt. Zapomniałem, że jakby nie patrzeć to przyrząd pomiarowy.
Witam kolegów, na początku dziękuję Administracji za przyjęcie do forum.
Szukam wersji 1.15 oprogramowania, czy może mi ktoś w tym pomóc?
Dziękuję z góry za każdą pomoc.
Szukam wersji 1.15 oprogramowania, czy może mi ktoś w tym pomóc?
Dziękuję z góry za każdą pomoc.

- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Powinienem gdzieś mieć, ale różnica w stosunku do dostępnej na pierwszej stronie wątku wersji 1.16 jest znikoma:
Kod: Zaznacz cały
1.15 13/01/2010 poprawiono definicję pinów portu I2C
1.16 23/02/2012 dodano lampę 6F6S
Tomek
Dziękuję za odpowiedź. Ja mam taką wersję, co to za wersja dokładnie?
Szukam wersji z taką organizacją wyświetlacza.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jak mam to rozumieć?
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Po załączeniu powinno pojawić się coś takiego:
Kod: Zaznacz cały
VTTester 1.16