Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Dzięki, nie reagował mi na enkoder, myślałem, że blokuje go "przegrzanie", a tu encoder padnięty. Teraz smiga.
Złożyłem kolejny miernik, ale mam problem w czasie trwania pomiarów ekran "wariuje" wyskakują dziwne liczby, cyfry. Gdzie powinienem szukać?
(to nie procesor, ekran)
https://ibb.co/ccxRBDQ
https://ibb.co/nrGhsyn
(zakończenie pomiaru)
https://ibb.co/Bs7G28h
(to nie procesor, ekran)
https://ibb.co/ccxRBDQ
https://ibb.co/nrGhsyn

https://ibb.co/Bs7G28h
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
1. sprawdź, czy zablokowałeś JTAG (trzeba zmienić fuse JTAGEN);
2. zablokuj zasilanie kondensatorem na LCD;
3. DB3..DB0 na LCD pozostaw niepodłączone.
2. zablokuj zasilanie kondensatorem na LCD;
3. DB3..DB0 na LCD pozostaw niepodłączone.
Tomek
Problemy powodował IX4426, po wymianie na TC4426 wszystko ok, wadliwy sie trafił
.

Zakupiłem płytkę i procesor w firmie AVT. Podczas uruchomienia napotkałem na mały problem.
Mam problem z częścią układu odpowiedzialną za żarzenie. Myślę że problem może być TC4426COA zakupiony na aliexpress.
Po załączeniu miernika na wyjściu żarzenia H1 pojawia mi się napięcie bliskie napięcia zasilania tej linii ok 14,5V, niezależnie
od tego czy miernik ustawiony jest jako zasilacz [00] czy jakakolwiek inna lampa z biblioteki. Pierwszy podejrzany czyli tranzystor
kluczujący przetwornicę Q11 jest ok. Procesor działa bo odczytuje wartości zarówno napięcie jak i prądu żarzenia. Poza tym na pinie 4 US3
widać sygnał sterujący PWM. Jednak napięcie nie daje się regulować. Co ciekawe podejrzany układ TC4426COA (jego druga połowa) steruje
napięciem siatki G1 a z tym napięciem wszystko jest ok. Dodam jeszcze że problem występuje również gdy zasilacza pracuje pod obciążeniem.
Wykluczam raczej błędy montażowe. Proszę Kolegów o jakąś podpowiedź.
Mam problem z częścią układu odpowiedzialną za żarzenie. Myślę że problem może być TC4426COA zakupiony na aliexpress.
Po załączeniu miernika na wyjściu żarzenia H1 pojawia mi się napięcie bliskie napięcia zasilania tej linii ok 14,5V, niezależnie
od tego czy miernik ustawiony jest jako zasilacz [00] czy jakakolwiek inna lampa z biblioteki. Pierwszy podejrzany czyli tranzystor
kluczujący przetwornicę Q11 jest ok. Procesor działa bo odczytuje wartości zarówno napięcie jak i prądu żarzenia. Poza tym na pinie 4 US3
widać sygnał sterujący PWM. Jednak napięcie nie daje się regulować. Co ciekawe podejrzany układ TC4426COA (jego druga połowa) steruje
napięciem siatki G1 a z tym napięciem wszystko jest ok. Dodam jeszcze że problem występuje również gdy zasilacza pracuje pod obciążeniem.
Wykluczam raczej błędy montażowe. Proszę Kolegów o jakąś podpowiedź.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Co jest na 2 i 7(U4-TC4426), na bramce Q11. Jaki tam wstawiłeś tranzystor?
Tomek
Tranzystor IRF9540 (zakupiony w AVT)
na bramce jest 15,13V
na drenie 14,59V
na zasilaniu 15,13
na 7 U4 oczywiście to samo co na bramce 15,13V
na 2 U4 0,006V (przy ustawieniu [00] i zadanym napięciu 0V)
Tranzystor Q11 sprawdzałem jako wlutowany (w swoim testerze pod obciążeniem) i zachowywał się raczej ok.
na bramce jest 15,13V
na drenie 14,59V
na zasilaniu 15,13
na 7 U4 oczywiście to samo co na bramce 15,13V
na 2 U4 0,006V (przy ustawieniu [00] i zadanym napięciu 0V)
Tranzystor Q11 sprawdzałem jako wlutowany (w swoim testerze pod obciążeniem) i zachowywał się raczej ok.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jeśli między źródłem (zasilaniem) i bramką nie ma różnicy potencjałów, to na wyjściu(drenie) powinno być około 0V. Spadek napięcia między źródłem i drenem wynoszący -0.7V wskazuje, że możesz mieć tam MOSFET z kanałem N.
Tomek
Alarm zakończony. Przepraszam za niekompetencję. Temat opanowany.
Ale muszę powiedzieć co się wydarzyło. Tranzystory unipolarne i bipolarne w ich symbolu strzałka jest zrobiona na odwrót (chodzi mi o sterowanie) .
To mnie zmyliło. (pomroczność jasna). IRF9540 sterowany jest minusem nie plusem. Jak ma plusa na bramce nie powinien przewodzić.
Jak Tomku poprosiłeś o podanie napięć zauważyłem że ten tranzystor niby mosfet zachowuje się jak tranzystor bipolarny.
I miałem rację. wlutowałem i sprawdziłem testerem i zdziwiłem się jak zobaczyłem symbol tranzystora bipolarnego NPN.
Omomierz to potwierdził. Jak sprawdzałem na testerze to żarówka zaświeciła bo tranzystor test dobry.
Tranzystor o oznaczeniu IRF9540 (teoretycznie unipolarny) okazał się bipolarny NPN.
Siedzę w elektronice 30 lat i miałem pierwszy taki przypadek. Tranzystor zostawiam na pamiątkę. Dla zainteresowanych na PRIV
mogę wysłać filmik.
Ale muszę powiedzieć co się wydarzyło. Tranzystory unipolarne i bipolarne w ich symbolu strzałka jest zrobiona na odwrót (chodzi mi o sterowanie) .
To mnie zmyliło. (pomroczność jasna). IRF9540 sterowany jest minusem nie plusem. Jak ma plusa na bramce nie powinien przewodzić.
Jak Tomku poprosiłeś o podanie napięć zauważyłem że ten tranzystor niby mosfet zachowuje się jak tranzystor bipolarny.
I miałem rację. wlutowałem i sprawdziłem testerem i zdziwiłem się jak zobaczyłem symbol tranzystora bipolarnego NPN.
Omomierz to potwierdził. Jak sprawdzałem na testerze to żarówka zaświeciła bo tranzystor test dobry.
Tranzystor o oznaczeniu IRF9540 (teoretycznie unipolarny) okazał się bipolarny NPN.
Siedzę w elektronice 30 lat i miałem pierwszy taki przypadek. Tranzystor zostawiam na pamiątkę. Dla zainteresowanych na PRIV
mogę wysłać filmik.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Toteż ja elementy staram się kupować w TME czy u innych sprawdzonych dostawców, Allegro, Ebay czy AliExpress odpadają - tak z 50% (choć fakt, że próba mała) nie było tym czym miało być.
Dziękuję za miłe przyjęcie na forum i fachowa dyskusję.
Pierwszy raz pomimo wieku pisałem na forum bo nie podoba mi się sposób dyskusji jaki nie raz widzę na jednym że znanych forów elektronicznych.
Ale tu jest zupełnie inaczej. Tu nikt nikomu nie udowadnia że jest mądrzejszy od drugiego. A jak będę miał na tyle wiedzy to chętnie pomogę innym.
Pierwszy raz pomimo wieku pisałem na forum bo nie podoba mi się sposób dyskusji jaki nie raz widzę na jednym że znanych forów elektronicznych.
Ale tu jest zupełnie inaczej. Tu nikt nikomu nie udowadnia że jest mądrzejszy od drugiego. A jak będę miał na tyle wiedzy to chętnie pomogę innym.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Elementów w AVT nie radzę kupować, zwłaszcza półprzewodników
Generalnie trzeba uważać, podróbki są częste.
Pozdrawiam,
A.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Keep calm and believe in ЗСУ!
Героям Слава!
Героям Слава!
Panowie katastrofa. Miernik złożony. Za pierwszym razem, po testach uruchomił się poprawnie.
Podczas drugiego uruchamiania, na początku ok i nagle kwadraty na wyświetlaczu. I tak w kółko.
Półprzewodniki sprawdzone, napięcia ok. Przerw między U3 a LCD nie ma. Za to grzeje się mikrokontroler.
Stąd pytanie - czy padł komuś tak "od czapy" kontroler ?
Podczas drugiego uruchamiania, na początku ok i nagle kwadraty na wyświetlaczu. I tak w kółko.
Półprzewodniki sprawdzone, napięcia ok. Przerw między U3 a LCD nie ma. Za to grzeje się mikrokontroler.
Stąd pytanie - czy padł komuś tak "od czapy" kontroler ?
Proponował bym Ci odpiąć wyświetlacz i sprawdzić czy grzeje się procesor.