Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
Re: Elektrośmieci i tak i nie, jak kto woli
Kiedyś nabyłem tanio od kogoś z "rynku brytyjskiego" pistoletowe napędy wyciskaczy spożywczych do ubierania ciast.Niby temat odległy,ale może-nie? Mają znaczną redukcję obrotów i obroty w przód i w tył.
Moim skromnym zdaniem można je zaadaptować jako napędy do mikrowiertarek do druku.Moc 20W,napięcie zasilania oczywiście 230V.Mogę odstąpić po kosztach przesyłki i pakowania.
Moim skromnym zdaniem można je zaadaptować jako napędy do mikrowiertarek do druku.Moc 20W,napięcie zasilania oczywiście 230V.Mogę odstąpić po kosztach przesyłki i pakowania.
Re: Elektrośmieci
Czesc
Mozna by bylo zobaczyc zdjecie ?
Pozdrowienia
Mozna by bylo zobaczyc zdjecie ?
Pozdrowienia
-
- 2500...3124 posty
Jaka oś ? jakie obroty wyjściowe ?
-
- 3125...6249 postów
Zrobię fotki i dołączę.
Dziś nie dam rady,zrobię to w tym tygodniu.
Otwór na ośkę jest ok.M8.
Obroty spróbuję pomierzyć zgrubnie,może się uda.
Pozdrawiam,życzę dobrego dnia.
Jacek
Dziś nie dam rady,zrobię to w tym tygodniu.
Otwór na ośkę jest ok.M8.
Obroty spróbuję pomierzyć zgrubnie,może się uda.
Pozdrawiam,życzę dobrego dnia.
Jacek
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Dzisiaj na złomie były: nagrywarka DVD Sony, wzmacniacz kina domowego z odtwarzaczem DVD, szczątki wzmacniacza dużej mocy w obudowie rack.
Dzisiaj na złomie były: nagrywarka DVD Sony, wzmacniacz kina domowego z odtwarzaczem DVD, szczątki wzmacniacza dużej mocy w obudowie rack.
Ratujmy stare tranzystory!
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Od 25 kwietnia trwa zbiórka odpadów w Starogardzie Gd. Były głównie opony, meble, stare telewizory. Oprócz tego na złomie były zwłoki DVD ze wzmacniaczem, rozbite chassis od telewizorów z lat 90, transformator głośnikowy Rubin.
Od 25 kwietnia trwa zbiórka odpadów w Starogardzie Gd. Były głównie opony, meble, stare telewizory. Oprócz tego na złomie były zwłoki DVD ze wzmacniaczem, rozbite chassis od telewizorów z lat 90, transformator głośnikowy Rubin.
- Załączniki
-
- 6250...9374 posty
Wczoraj kolejny raz chciałem wywalić zawartość bagażnika do kontenera z elektrośmieciami na terenie MPO na rogu Kopijników i Artyleryjskiej (Targówek), niestety MPO już nie prowadzi, przynajmniej tam, zbiórki elektrośmieci, będę musiał odwiedzić punkt zbiórki elektrośmieci w najbliższą sobotę (najbliżej Ratusz Targówek godzina 10.00-14.00) po raz pierwszy od ok. trzech lat.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
A nie wystarczy poczekać na zbiórkę odpadów wielkogabarytowych? Kilka lat temu pozbyłem się resztek drukarek.cirrostrato pisze:Wczoraj kolejny raz chciałem wywalić zawartość bagażnika do kontenera z elektrośmieciami na terenie MPO na rogu Kopijników i Artyleryjskiej (Targówek), niestety MPO już nie prowadzi, przynajmniej tam, zbiórki elektrośmieci, będę musiał odwiedzić punkt zbiórki elektrośmieci w najbliższą sobotę (najbliżej Ratusz Targówek godzina 10.00-14.00) po raz pierwszy od ok. trzech lat.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Dziś na złomie była stara lampa rtęciowa 125W.
Dziś na złomie była stara lampa rtęciowa 125W.
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Widzę AZ12 że masz wiedzę o żarówkach to powiedz mi to- od kiedy polskie żarówki E27 były sygnowane jako PILA?
Nie Polamp a własnie PILA. Możliwe, że już w latach 80 ?
PILA pisane jedną grubą linią na literkę, nie dwoma cienkimi.
Nie Polamp a własnie PILA. Możliwe, że już w latach 80 ?
PILA pisane jedną grubą linią na literkę, nie dwoma cienkimi.
Poszukuję 1R5T.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Na początku lat 90 zjednoczenie przemysłu oświetleniowego Polam zostało rozwiązane, fabryka w Pile została przejęta przez firmę Philips, pojawiła się wtedy marka Piła.
Dziś na zbiórce odpadów z elektrośmieci były głównie telewizory i monitory CRT, drukarki, pralki, lodówki, kosiarka, świetlówki.
Na złomie była stara lampa na żarówkę 200W z rozbitym kloszem.
Na początku lat 90 zjednoczenie przemysłu oświetleniowego Polam zostało rozwiązane, fabryka w Pile została przejęta przez firmę Philips, pojawiła się wtedy marka Piła.
Dziś na zbiórce odpadów z elektrośmieci były głównie telewizory i monitory CRT, drukarki, pralki, lodówki, kosiarka, świetlówki.
Na złomie była stara lampa na żarówkę 200W z rozbitym kloszem.
Najśmieszniejsze, że świetlówki marki PILA są również produkowane w Chinach... Mam wrażenie, że źródła światła produkowane w Polsce oferowane są na rynkach zachodniej Europy. Polakom wciska się chińszczyznę...
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Polaków raczej nie stać na droższe źródła światła.
Polaków raczej nie stać na droższe źródła światła.
-
- 6250...9374 posty
Z monitorów CRT warto zbierać przewody sygnałowe, tam są wielokolorowe kabelki, także ekranowane. Ostatnio potrzeba zagnała mnie do sklepu ze ,,starymi'' komputerami, cena za dobry siedemnastocalowy monitor LCD 35zł dziś już mnie nie zadziwia, tego są tony.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Nie wszystkie na wystawkach są kompletne, złomiarze dość często wyciągają chassis i cewki odchylające.cirrostrato pisze:Z monitorów CRT warto zbierać przewody sygnałowe, tam są wielokolorowe kabelki, także ekranowane.
Nic dziwnego, że ludzie ostatnio wymienili sporo komputerów stacjonarnych na laptopy. Właśnie piszę z leciwego Acera Aspire.cirrostrato pisze:Ostatnio potrzeba zagnała mnie do sklepu ze ,,starymi'' komputerami, cena za dobry siedemnastocalowy monitor LCD 35zł dziś już mnie nie zadziwia, tego są tony.