Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Ewentualnie po zmierzeniu A1, automatycznie przełączyć przekaźnik na A2...
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jeśli interesuje nas tylko prąd anodowy, to da się to osiągnąć robiąc przejściówkę i definiując podwójną triodę jako pentodę. Wyniki pomiaru automatycznego S/R/k będą dotyczyły tylko pierwszej triody, ale od czego jest tryb zasilacza i kalkulator.

A co wtedy zrobić z wynikami pomiaru pierwszej triody? Miernik wspiera pomiar lamp podwójnych umożliwiając zmierzenie innej połówki bez wstępnego żarzenia i to jest chyba sensowny kompromis.
Tomek
Wykorzystanie Ug2 jako Ua2 pozwoli zmniejszyć ilość zajmowanego miejsca w pamięci, co umożliwi zapis kolejnych lamp (podwójna trioda zajmowałaby tylko jeden rekord a nie dwa). S/R/k również mogłyby być liczone automatycznie. Wyniki pomiaru pierwszej triody mogą nadpisywać linie parametrów zadanych, wyniki drugiej triody mogą się pojawiać na dole. Tak gdybam, do tego trzeba trochę przerobić program.Tomasz Gumny pisze: ↑śr, 26 stycznia 2022, 11:00Jeśli interesuje nas tylko prąd anodowy, to da się to osiągnąć robiąc przejściówkę i definiując podwójną triodę jako pentodę. Wyniki pomiaru automatycznego S/R/k będą dotyczyły tylko pierwszej triody, ale od czego jest tryb zasilacza i kalkulator.
A co wtedy zrobić z wynikami pomiaru pierwszej triody? Miernik wspiera pomiar lamp podwójnych umożliwiając zmierzenie innej połówki bez wstępnego żarzenia i to jest chyba sensowny kompromis.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jeśli znalazłyby się jakieś błędy w oprogramowaniu miernika, to bym jeszcze przysiadł, ale większe zmiany w obsłudze? Przejrzałem program i... chyba mi się już nie chce. 

Tomek
Nie ma sprawy, doskonale to rozumiem
, ale brzmi kusząco, co ? 

- Slawek_ps
- 125...249 postów
Witam,
udało mi się wykonać trochę prac przy mierniku (foto poniżej) gniazda bananowe będą umieszczone po prawej stronie w pionowym rzędzie, podstawki lampowe nad wyświetlaczem, ale nie mam koncepcji na pomiar prądu anodowego na zewnętrznym mierniku, początkowo myślałem również o wyprowadzeniu gniazd bananowych, ale w czasie normalnej pracy trzeba je zewrzeć zworą (wtyczki banan + przewód) która by wystawała bardzo wysoko, może ktoś ma jakiś pomysł na gniazda pomiarowe do prądu anodowego z nisko wystającą zworą. Pozdrawiam,
Sławek
udało mi się wykonać trochę prac przy mierniku (foto poniżej) gniazda bananowe będą umieszczone po prawej stronie w pionowym rzędzie, podstawki lampowe nad wyświetlaczem, ale nie mam koncepcji na pomiar prądu anodowego na zewnętrznym mierniku, początkowo myślałem również o wyprowadzeniu gniazd bananowych, ale w czasie normalnej pracy trzeba je zewrzeć zworą (wtyczki banan + przewód) która by wystawała bardzo wysoko, może ktoś ma jakiś pomysł na gniazda pomiarowe do prądu anodowego z nisko wystającą zworą. Pozdrawiam,
Sławek
Może jednak gniazda bananowe + zwora ?
Np:
Np:
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Możesz wstawić bocznik do miernika i na banankach mierzyć spadek napięcia.Slawek_ps pisze: ↑czw, 24 lutego 2022, 13:23 ...nie mam koncepcji na pomiar prądu anodowego na zewnętrznym mierniku, początkowo myślałem również o wyprowadzeniu gniazd bananowych, ale w czasie normalnej pracy trzeba je zewrzeć zworą (wtyczki banan + przewód) która by wystawała bardzo wysoko, może ktoś ma jakiś pomysł na gniazda pomiarowe do prądu anodowego z nisko wystającą zworą.
Tomek
- Slawek_ps
- 125...249 postów
Też jest trochę wysokie - ale taka zwora dość fajnie wygląda, kiedyś firma dla której pracowałem używała super płaskich tego typu zwor ale nigdzie teraz nie mogę tego znaleźć
Ciekawe rozwiązanie - nic nie wystaje wymaga dobrania dobrego bocznika, minus rozwiązania - pomiar w mVTomasz Gumny pisze: ↑czw, 24 lutego 2022, 14:55 Możesz wstawić bocznik do miernika i na banankach mierzyć spadek napięcia.
Dzięki Wam mam już jakąś wizję pomiaru prądu

-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Bardzo ciekawa koncepcja na obudowę z tymi kratkami wentylacyjnymi

Jeśli mógłbyś mi jeszcze powiedzieć coś odnośnie dławika przetwornicy, bo ten podany w spisie elementów nie jest dostępny, jaki masz zamiar zastosować? Ja mam u siebie dławik 0,9mH, ale nie wiem czy taki może być czy też musi mieć ten 1mH?
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Ktoś mógłby pomyśleć, że inspiracją była konsola PS4.

Wystarczy 0.9mH.
Tomek
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Taka obudowa na pewno poprawia chłodzenieTomasz Gumny pisze: ↑czw, 24 lutego 2022, 20:45Ktoś mógłby pomyśleć, że inspiracją była konsola PS4.
Wystarczy 0.9mH.

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie co do dławika

Pozdrawiam,
A.
Czy płytka pojawiająca się na fotach to jakaś wariacja na temat miernika AVT5229, czy samo AVT nieco zmieniło jej układ w stosunku do pierwotnej wersji? U kogo i za ile można takową nabyć?
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Czarna płytka na zdjęciach wyżej jest projektem naszego kolegi z forum Sławka

Czy można kupić nie wiem, napisz do kolegi Slawek_ps
Pozdrawiam,
A.
Czy ktoś z szanownych kolegów chciałby się pozbyć droga sprzedaży albo wykonać gotowe urządzenie?