Parę dni temu odwiedziłem kolegę, który również ma Melomana. Wypróbowaliśmy go we wszystkich możliwych kombinacjach. Został podłączony nawet do innego (tranzystorowego) wzmacniacza. Al. Eto niechcący i na szczęście nic się nie stało. Mnie jednak najbardziej interesowało podłączenie go do gramofonu. Kolega właśnie tę kombinacje najbardziej zachwalał i byłem ciekaw jak to zrobił, bo ja już próbowałem i u mnie to jakoś nie wychodziło. A u niego zagrało! Wciśnięty był oznaczony takim dziwnym symbolem, którego znaczenia próbowaliśmy dojść razem z Alkiem. Kolega nie miał w swoim Melomanie ścianki tylnej, to i nie mógł odczytać z tabliczki z tyłu, że jest to wejście o czułości 25 mV. Dopytywałem się, czy dokonywał tu jakiś przeróbek ale twierdził, że nie. I nic nie zauważyłem - poza tym, że z tyłu były nie jedno ale dwa wyjścia na głośniki. Wzmacniacz był oczywiście mono więc można powiedzieć że jest to przypadek najprawdziwszego dual mono

Skoro tak, to pomyślałem, by zrobić to samo. Nie dwa wyjścia na kolumny, bo mam akurat tylko jedną i nie potrzebowałem - ale o podłączeniu gramofonu. Najpierw więc wziąłem pilnik i powiększyłem otwory w ściance tylnej tak, by wtyk wszedł również do tego jak się okazało gramofonowego gniazda. I przy okazji już do wszystkich pozostałych. Napracowałem się, podłączyłem. I klapa. Słychać coś było cokolwiek dopiero po podkręceniu pokrętła głośności do maksimum i był to jakiś taki bylejaki dźwięk. Tak już z ciekawości ściągnąłem więc jeszcze z szafy starego Cyryla. I to było to! Zagrało całkiem fajnie. Cyryle należą do tych nieco nietypowych gramofonów z wkładką piezo, które podłączone do zwykłego wejścia liniowego we wzmacniaczu nie zagrają. O ile nie korzysta się z własnego wbudowanego w nie wzmacniacza, trzeba je podłączyć do wejścia gramofonowego, bo mają obniżoną siłę sygnału na wyjściu na wzmacniacz zewnętrzny. Zagrało całkiem naturalnie i w ogóle fajnie. I chyba znalazłem wzmacniacz "dedykowany" do współpracy z Cyrylem

Do czego więc w takim razie służy wejście opisane jako wejście o czułości 100 mV

Do podłączenia takich zwykłych gramofonów piezo

A może można doń podłączyć magnetofony szpulowe Kasprzaka serii ZK
Jakie są Wasze doświadczenia z podłączaniem gramofonu do Melomana