Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

saico

Re: Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162

Post autor: saico »

Przymierzyłem płytki: moje trafo wejdzie, tyle, że nie wiem, czy nie będzie problemów w przydźwiękiem sieci.
Które trafo bardziej "sieje" polem magnetycznym?
Twoje TS40, czy też toroidalne?
Niestety CP też sieje, ale dźwięk bajka. Pozostaje mi zdobyć toroid, bo to ma być wersja z wyjściem na słuchawki pod zamówienie i musi być cisza.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Dziś znowu ojca zapytałem, jak z tymi radiatorami....już był po piwku, mówiąc "zrób wzór z brystolu lub blaszki"....no to ja, mając 3/4 formatki 1mm aluminium, nie będę z siebie dawał robić przecież idioty....do tego akurat, malutkiego mocowo, wzmacniacza, starczy 1mm i takie dwie sztuki radiatorów wygiąłem, nożyce NEO typu "pelikan", młotek 300g, wkrętarka(mam dobre wiertła DeWalt), pilniki i radiatorki gotowe.
radiator.jpg
Drugi ma prostokątny otwór pomiędzy nóżkami AD(za duże wiertło wziąłem, a szkoda mi było blachy), po prostu rozpiłowałem pilnikiem.
Termistor NTC, jak widać na trytytce, dwa otwory i podkładka silikonowa(nie mam zaufania do izolacji tego termistora)
Udało mi się uruchomić jedną końcówkę mocy, nic nie zadymiło, rezystor 4,7k zamiast PR-ka, potencjometry podłączone prowizorycznie, zasilanie z zasilacza impulsowego, oczywiście "Solo" Blanki poleciało na starej kolumnie od mikrowieży Kenwood(w której ten głośnik był pędzony przez TDA2030), wzmacniacz zagrał czysto, brzmienie jak stare amplitunery z RFN z lat 60/70-tych, choć korekcja barwy mocno "komunistyczna", chyba przez zapożyczenie wartości elementów z "Bambino", który ,co by nie było, był na lampie ECL86 a to są tranzystory.
1_1.jpg
1_2.jpg
1_3.jpg
1_4.jpg
Podkładki wycinałem z arkusza silikonowego....bardzo łatwo zrobić dziury i robi się zwarcie do radiatora...radzę uważać, bo silikon miękki :!:
Tulejki izolacyjne z tej starej końcówki mocy od radia Nordmende, śruby za długie, trzeba obciąć Dremelem, nie miałem krótszych.
Jutro druga końcówka mocy i wycinanie czy szukanie w śmieciach, radiatora do LM338K, na szczęście mam podkładki i tulejki TO-3, nie trzeba dorabiać z byle czego "Made in China".
Trafo będzie toroidalne, bo takie mam, a ,że stare jest i na 220V a ja mam fotowoltaikę, to musowo musi być stabilizacja :!: , bo będzie BUM! i TAA435 pójdzie z dymem a z nim tranzystory mocy.
Jak obsadzę płytki, trafo i zasilacz na podstawie obudowy, to będę robił okablowanie, choć od zasilacza zacznę, 14-16V będzie optymalne.
Jako, że wskaźniki militarne, to i takie też gałki, mam 2 kwartety, będzie regulacja balansu.
gałki.jpg
Wyłączni sieciowy też pewnie jakiś militarny ruski czy polski....tylko trzeba "przekopać" graciarnię, kontrolki nie trzeba, bo jej rolę będą pełnić , połączone szeregowo, włókna żaróweczek we wskażnikach(około 7-8V, niedowoltowane żarówki są trwałe, nie będę stosował 12V, bo one swoje lata w wojsku wysłużyły i się szybko przepalą.
Jutro uruchomienie drugiego stopnia mocy, potem składanie całości do kupy.
Ja nie jestem inżynierem elektronikiem, jak Kolega saico, mam wykształcenie średnie ogólne, przez co całość wygląda jak wygląda, zresztą do obudowy się przyłożę lepiej, bo za ładne gałki i mierniki, żeby byle jak to zrobić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Gratuluję pomyślnego uruchomienia :)

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
saico

Szrot majster pisze: wt, 30 maja 2023, 03:13
....wzmacniacz zagrał czysto, brzmienie jak stare amplitunery z RFN z lat 60/70-tych, choć korekcja barwy mocno "komunistyczna", chyba przez zapożyczenie wartości elementów z "Bambino", który ,co by nie było, był na lampie ECL86 a to są tranzystory.

Trafo będzie toroidalne, ... , 14-16V będzie optymalne.

... włókna żaróweczek we wskaźnikach(około 7-8V, niedowoltowane żarówki są trwałe, nie będę stosował 12V, bo one swoje lata w wojsku wysłużyły i się szybko przepalą.

Ja nie jestem inżynierem elektronikiem, jak Kolega saico, mam wykształcenie średnie ogólne, przez co całość wygląda jak wygląda, zresztą do obudowy się przyłożę lepiej, bo za ładne gałki i mierniki, żeby byle jak to zrobić.
Fakt, korekcja jest zapożyczona z "Bambino", bo tylko ona się tam sprawdziła, ale wartości elementów są całkiem inne - dobierałem. Gdyby ktoś chciał ująć basu (jest go sporo), to można to osiągnąć zmniejszając pojemność kondensatora 47nF. Natomiast w przypadku sopranu analogicznie trzeba zrobić z kondensatorem 10nF.

Też doszedłem do wniosku, że toroid jednak będzie najlepszy, ale i najdroższym rozwiązaniem. Będę celował w 15V po wyprostowaniu, bo obecnie na próbnych 11V nie gra za głośno. Do tego kolumny mam 88dB, więc to też ma wpływ.

Ja u siebie żarówki osiowe 6V/150mA zasilam 3V. Świecą ładniej i cieplej. Inaczej będą zachowywać się jak w latarce - wzmacniacz będzie świecił do przodu niczym samochód:)

Aż takim inżynierem, to ja nie jestem, ale doświadczenie zrobiło swoje, no i pasja.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Adaptując schemat układu korektora "lampowego" na "tranzystorowy" należy około 10-20 krotnie zmniejszyć rezystancje i zwiększyć pojemności.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
saico

Jednak przeprosiłem się z zasilaczem impulsowym i powiem, że chyba tak zostanie. Musiałem jednak dodać dławiki na jego wyjściu i dodatkowy elektrolit 2200uF/25V (słyszalna obróbka wysokiej częstotliwości z przetwornicy). Niestety w środku zasilacz nie jest w pełni ekranowany- służył do monitora LCD. Niewyczerpane źródło zasilaczy - https://allegro.pl/oferta/zasilacz-lcd- ... 3713279414.
PS. Pozostało mi zamontować sterowanie, podświetlenie wskaźników VU i gniazdko słuchawkowe.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

A zaglądał Kolega do środka zasilacza żeby zobaczyć jak tam wygląda filtracja i czy w ogóle są jakieś dławiki?
Ja też myślałem nad jakimś zasilaczem impulsowym do tego ale mam same większej mocy, których mi tu po prostu szkoda, a samemu nic mi się budować nie chce (nie lubię nawijać transformatorów).

Pozdrawiam,
A.
saico

Oczywiście... brak. Wybrałem ten zasilacz z uwagi na to, że daje 14V/2,5A i ma pasujące gabaryty 90x50x30mm.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Z traf, które mam u siebie znalazłem TS25/6. Mocowo idealnie, ma dwa uzwojenia 11,7V 0,95A. Raczej jedno nie uciągnie wzmacniacza, trzeba połączyć równolegle i powinno być OK.
Zasilacz impulsowy w tym wzmacniaczu odpuszczam.

Pozdrawiam,
A.
saico

TS25/6 podejdzie. Pytanie, czy będzie "siał", jako że to nie toroid?

Poprawiłem pisownię.
https://dyktanda.pl/przecinek-przed-jako-ze
[Romekd]
Ostatnio zmieniony wt, 30 maja 2023, 21:43 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Witam!
Zrobiłem na nowo podkładki , bo ten szajs silikonowy się rwał i narobiło się pełno zwarć....to są termopady do PC, ewentualnie pod STK/SVI/GML.
Nowe podkładki są mikowe, jedna chyba estrafol....wyrwana z wraku radia z NRD, była pod GD160 w zasilaczu.
Dodatkowo dałem termokurczkę na śrubie wewnątrz radiatora, żeby nie zwarło czasem do radiatora.
Zasilacza impulsowego nie będę dawał, bo 90zł kosztowały mnie trafo i stabilizatory, chyba, że radiatora pod LM338K nie znajdę, wtedy pomyślę o impulsowym, choć nie lubię ich(piszczą i ja to słyszę).
Żarówki są we wskaźnikach na 12V, pójdą w szeregu pod 12-14V.
Korekcja barwy jest OK, tylko bym prosił o schemacik sterowania wskaźników, diody mam ostrzowe GD507A.
UP_1.jpg
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Olkus pisze: wt, 30 maja 2023, 18:43 Mocowo idealnie, ma dwa uzwojenia 11,7V 0,95A. Raczej jedno nie uciągnie wzmacniacza, trzeba połączyć równolegle i powinno być OK.
Nie łączy się uzwojeń wtórnych równolegle, chyba że wzmacniacz ma być z dodatkowym podgrzewaniem...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Thereminator pisze: wt, 30 maja 2023, 22:16
Olkus pisze: wt, 30 maja 2023, 18:43 Mocowo idealnie, ma dwa uzwojenia 11,7V 0,95A. Raczej jedno nie uciągnie wzmacniacza, trzeba połączyć równolegle i powinno być OK.
Nie łączy się uzwojeń wtórnych równolegle, chyba że wzmacniacz ma być z dodatkowym podgrzewaniem...
Witam!
A może zrobić w punkcie łączenia odczep i zrobić prostownik na 2 diodach?
Bo tak się to robiło w sprzęcie UNITRY i nie tylko.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

saico pisze: wt, 30 maja 2023, 21:29 TS25/6 podejdzie. Pytanie, czy będzie "siał", jako że to nie toroid?

Poprawiłem pisownię.
https://dyktanda.pl/przecinek-przed-jako-ze
[Romekd]
Nawet jeśli trochę będzie siał to trudno. Nie robię tego pod słuchawki, a Kolegi wzmacniacz z trafem EI przecież działał poprawnie ;)
A to dlaczego? Prądy i napięcie na obu uzwojeniach są takie same, już tak robiłem w podobnych sytuacjach i nie miałem problemów. Jakby były różne to fakt mogłoby być gorzej.
Szrot majster pisze: wt, 30 maja 2023, 22:19
Witam!
A może zrobić w punkcie łączenia odczep i zrobić prostownik na 2 diodach?
Bo tak się to robiło w sprzęcie UNITRY i nie tylko.
Niby można. Ale nie wiem czy już nie lepiej zrobić coś bardziej jak dual-mono, dwie osobne PCB zasilaczy a tylko trafo wspólne, każde uzwojenie zasilałoby jeden kanał. Ale i tak wolałbym sobie te uzwojenia po prostu dać równolegle.

Pozdrawiam,
A.
saico

Nie słyszałem o dodatkowym podgrzewaniu... chyba, że chodzi o złe połączenie uzwojeń nie w fazie i trafo się zagrzeje. Oczywiście można łączyć równolegle i szeregowo. W pierwszym przypadku mostek Graetza, w drugim dwie diody i odczep w środku na masie.
Układ wysterowania VU jest banalny i typowy. Załączam rysunek.