Mój miernik lamp - budowa.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Mój miernik lamp - budowa.
Dołóż ogniwo RC do siatki sterującej.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

-
- 100...124 posty
Układ się wzbudzał?
-
- 1875...2499 postów
Jak tam Painlust, poczyniles jakies postepy ostatnio?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 9375...12499 postów
Poleciał mi układ zasilania Ug1... znaczy się czekam na nowy LM337 (kupiłem u jakiegos bydlaka z allegro co pojechał na urlop i już 2 tygodnie czekam). A tak przy okazji prawdopodobnie będę robił nowy miernik, a właściwie nową obudowę i tym razem lepiej przemyślę ułożenie podstawek bo dałem jednak tyłka z tym.
-
- 1875...2499 postów
Mnie na szczescie dosc szybko rozne graty przychodza
A co z tym ulozeniem nie tak? Bo jakos nie pamietam, zebys wspominal by z nim bylo cos nie tak.

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 625...1249 postów
W ogóle to jaki jest dobry miernik, ze starych, dużo tego np. w stanach, za 100 dolców można kupić przyzwoity sprzęt ?
-
- 1875...2499 postów
O co dokladnie pytasz? Bo ciezko sie czyta jednozdaniowego posta, w ktorym chyba zawarte sa 3 pytania/odpowiedzi...
Odpowiadajac, na tyle, na ile zrozumialem -- za 100USD nie oczekuj super-hiper rzeczy tego rodzaju. Dwa, dojdzie Ci jeszcze wysylka tego do PL (tego typu rzeczy potrafia wazyc) i, byc moze, clo. Z dobrych miernikow to chyba Hickock ale to juz niech ktos inny sie wypowie.

Odpowiadajac, na tyle, na ile zrozumialem -- za 100USD nie oczekuj super-hiper rzeczy tego rodzaju. Dwa, dojdzie Ci jeszcze wysylka tego do PL (tego typu rzeczy potrafia wazyc) i, byc moze, clo. Z dobrych miernikow to chyba Hickock ale to juz niech ktos inny sie wypowie.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 9375...12499 postów
Dałem wyjścia elektrod i wejścia na piny w trybie matrycowym w największej możliwej odległości co prawdopodobnie skutkuje wzbudzeniami. Nie udało mi się w tym trybie osiągnąć pomiaru prądów powyżej 30mA bez uzyskania wzbudzenia. Pisałem, że mam problemy z pentodami PCL84 czy P/ECL86.TooL46_2 pisze:Mnie na szczescie dosc szybko rozne graty przychodzaA co z tym ulozeniem nie tak? Bo jakos nie pamietam, zebys wspominal by z nim bylo cos nie tak.
-
- 250...374 postów
Ze Stanów niestety porządny (mutual conductance) jest raczej drogi a transport też ostatnio podrożał. 200 USD bym traktował jako minimum za sprzet i transport i to raczej sprzęt zajechany.lukasz_t pisze: przez lukasz_t » Śr lut 24, 2010 11:55 pm
W ogóle to jaki jest dobry miernik, ze starych, dużo tego np. w stanach, za 100 dolców można kupić przyzwoity sprzęt ?
Tanie są mierniki/testery typu "emmision" np Heathkit IT-17 i podobne. Zanabyłem dwa lata temu taki za ok 75 USD z transportem. Ale teraz już się tak nie da.
Z polskich polecam P-512 Elpo do szybkich pomiarów lub cudo zespołu Traxman-Gumny

Mietek
-
- 3125...6249 postów
To ja też odpowiem na ile rozumiem. Wylicytowałem kiedyś na ebayu oscyloskop od gościa z Nowego Yorku za 100USD. Ale nie dało się dogadać co do przesyłki i wysłał mi w dwóch paczkach po 100USD za paczkę za przesyłkę. Cła wprawdzie nie zapłaciłem, ale zapłaciłem VAT od ceny oscyloskopu łącznie z przesyłką, czyli 22% od 300USD. Czyli kupiłem za 100 USD a zapłaciłem 1.200 PLN.lukasz_t pisze:W ogóle to jaki jest dobry miernik, ze starych, dużo tego np. w stanach, za 100 dolców można kupić przyzwoity sprzęt ?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
A moim ulubionym jest BM215 Tesli (niestety z powodu braku miejsca musiałem sprzedać),ale może kiedyś sobie odkupię...
-
- 100...124 posty
painlust: Jakich sposobów tłumienia generacji próbowałeś w swoim układzie?
O lampach mam mgliste pojęcie;) Może dobierane rezystory na siatki, albo filtry dolno przepustowe?
Pytam bo robię nieco podobny miernik. Odpowiada mi taki minimalizm po prostu.
W Twoim mierniku z tego co pamiętam jedna podstawka jest uniwersalna. Może zostaw tylko ją podpiętą i zobacz wzbudzenia?
O lampach mam mgliste pojęcie;) Może dobierane rezystory na siatki, albo filtry dolno przepustowe?
Pytam bo robię nieco podobny miernik. Odpowiada mi taki minimalizm po prostu.
W Twoim mierniku z tego co pamiętam jedna podstawka jest uniwersalna. Może zostaw tylko ją podpiętą i zobacz wzbudzenia?
-
- 9375...12499 postów
Uniwersalnych to mam z 5 a nie jedną. Na razie nie próbowałem z niczym walczyć bo podczas pomiaru EL90 w podstawkach dedykowanych poszedł mi układ Ug1 i poszedł tak że przepuszcza najwyższe napięcie czyli -19V. Być może nie spalił się LM337 ale mam zamiar zrobić nowe PCB.
-
- 9375...12499 postów
No i zrobiłem nowe PCB dla układów zasilania Ug1 oraz żarzenia ze źródła 300mA. Poprzekładałem ze starego PCB elementy dodając na wyjściu źródła kondensator 100nF do masy i źródło zamieniło się na źródełko 350mA
Czy rzeczywiście dołożenie na wyjściu tego kondensatora zmieniło parametry źródła? Po wlutowaniu w nowe PCB elementów nie sprawdziłem wydajności źródła bez tego kondensatora. Chyba czeka mnie ponowne wymontowanie płytki
co mi się nie uśmiecha...

-
- 100...124 posty
Kurcze, dzisiaj, tak samo jak kolega, ubiłem lm337 najprawdopodobniej...
Może ktoś wie dlaczego?
Mierzyłem sobie pentodę w pcl86.
Dziwnie zaczęła się świecić na niebiesko w okolicy okienek na anodzie.
Potem stwierdziłem, że ug1 można regulować w zakresie -16 do -25V zamiast -1,25 do -25V...
Może ktoś wie dlaczego?
Mierzyłem sobie pentodę w pcl86.
Dziwnie zaczęła się świecić na niebiesko w okolicy okienek na anodzie.
Potem stwierdziłem, że ug1 można regulować w zakresie -16 do -25V zamiast -1,25 do -25V...