Przydatny złom lampowy

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Przydatny złom lampowy

Post autor: Michał_B »

Czy Lampy EL84 ECL86 i UY1N Cię interesują? Mam po kilka sztuk "złomu"
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
komornik12

Post autor: komornik12 »

Cześć

Mam nadzieję, że Alek się na mnie nie obrazi :)
Mianowicie także potrzebuję złomu lampowego, dokładniej "hurtowej" ilości dział eletronowych z lamp oscylosopowych, monitorów, kineskopów, zwłok dużyh lamp nadawczysz itd. w celu pozyskania elektrod. Działa potrzebne są mi potrzebne do budowy jednego dobrego i tak ogólnie do zabawy :)

Pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

Może durne pytanie, ale czy znajdujące się w kineskopach (nie wiem, czy we wszystkich) blachy nie nadawałyby się na anody ?
Dwukrotnie 'zbierałem szpachelką' potłuczone kineskopy z telewizorów, praktycznie wyjmując szkło i ich elementy po kawałku.
W obu przypadkach napotkałem po dwa arkusze cieniutkiej blachy stalowej, o charakterystycznym ciemno-tęczowym, niebieskawym połysku kiedy patrzyło się na nie pod kątem. Podejrzewam, że jest to jakiś specjalny gatunek stali. Są to naprawdę duże arkusze (dla kineskopów 30 cali w górę), z pewnością każdy wystarczyłby na anody kilkudziesięciu lamp.
Gdyby taka blacha mogła być na coś przydatna, chyba środowisko nie ucierpiałoby zbytnio, gdyby tak dla dobra eksperymentów potłuc jeden stary kineskop. W końcu wystarczy wpuścić powietrze, a następnie zbić młotkiem cały tył kineskopu, nie ruszając przodu z maskownicą i luminoforem (który chyba jest jedyną szkodliwą substancją ?), resztki nadal można oddać do punktu zbiórki odpadów wymyślając jakąś historyjkę o kocie który zrzucił telewizor na podłogę :D
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Gdybyś Alek chciał to dam Ci sprawny kinol od Jowisza :) Lub mogę wyciągnąć z niego co tam chcesz...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
komornik12

Cześć

Jakie kineskopy potłukłeś? Rozbiłem kilkanaście sztuk i żadnych arkuszy blach nie znalazłem...

Pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

komornik12 pisze:Cześć
Jakie kineskopy potłukłeś? Rozbiłem kilkanaście sztuk i żadnych arkuszy blach nie znalazłem...
Pozdrawiam Maciej
Zapewne jakiś kolorowe, np. z monitorów komputerowych :roll:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dużo większe, jeden chyba z Colormata 4110, kolorowy. Drugi też jakiś starszy niemiecki TV, nie pamiętam już jaki, kineskop miał chyba ze 36 cali.
Blachy widać było już po zaświeceniu latarką w przezroczyste miejsca bani kineskopu.
Btw, czy czasami tłuczenie kineskopów nie jest szkodliwe dla zdrowia ?
Ja dostałem TV już z uszkodzonymi, na wszelki wypadek wywalałem je z pudeł na powietrzu, z tego co widziałem luminofor jest tak lekki, że przy byle zadrapaniu lata z wiatrem...

EDIT: zaraz poszukam, możliwe że mam jeszcze jakieś foto które zrobiłem przed 'dobiciem' siekierą kineskopka.

Obrazek

Obrazek
komornik12

Cześć

Aż tak daleko nie zaglądałem do kineskopu... Tlukłem tylko szyjki :) Jak czasu wystarczy, to potłukę ten, co w piwnicy stoi :)

Pozdrawiam Maciej
Alek

Post autor: Alek »

Jedna taka siateczka z kineskopu czeka u mnie do wykorzystania...
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Siateczka w sensie maskownica ?
Jedną z maskownic sobie zostawiłem (była tak delikatna, że dało się nożem odciąć dookoła jak papier), ale niezbyt nadawała się do przechowywania - w kontakcie z powietrzem zardzewiała mi dosłownie w ciągu paru tygodni.
To co zaznaczyłem wyżej strzałkami, to po prostu lita blacha, niezbyt gruba, z paroma wytłoczeniami, zasłaniało cały tył kineskopu zostawiając dziurę na odchyloną już w tym miejscu wiązkę elektronów. Sądzę że jakiś ekran, ale nie zwróciłem zbytnio uwagi z czym było połączone. To już na pewno jakiś lepszy gatunek stali, bo leżało jakiś czas na złomie i nie rdzewiało.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Czy cyferki (całe systemy) z rozbitych nixie do czegoś się przydadzą ?
komornik12

Furman Zenobiusz pisze:Czy cyferki (całe systemy) z rozbitych nixie do czegoś się przydadzą ?
Do zrobienia nowych :) A jaką lampkę rozbiłeś?

Pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dostałem dziś płytę z miernika z rozbitą jedną LC-531, w częstościomierzu który będę kończył/naprawiał rozbita Z-5900M (? nie jestem pewien oznaczenia).
Płyt z mierników będzie prawdopodobnie więcej (kilkanaście), więc może rozbitych LC-531 też (oby nie).
EDIT: Dziś do kompletu uszkodzona (cała, ale nie świeci) LL-511.