AIDA- schemat

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

gsmok pisze:Ciekawostka nieprawdaż?
Ze skąpego opisu radia wynika, że jest to filtr 9kHz do adaptera. To niestety wszystko co na ten temat napisano. Może adapter montowany w tym radiu miał z tym jakiś problem?
Filtr sąsiedniej stacji. NA zakresach AM ratser częstotliwości nośnych to własnie 9kHz. Przy odbiorze jakiejś stacji na X kHz sąsiednia może być na częstoliwości X+9 kHz lub X-9kHz. Ponieważ charakterystyka p.cz. nigdy nie jest idealna (powinien byc to prostokąt o szerokości 9kHz, +/- 4.5kHz od nośnej)) to może tam się znaleźć częstotliwość nośna sąsiedniej stacji (oczywiście odpowiednio mniej wzmocniona w stosunku do odbieranej, zależnie od nieidealności charakterystyki wzmacniacza p.cz.), I ta nośna na każdym elemencie nieliniowym (a detektor musi być elementem nieliniowym) ulegnie zmieszaniu z nośną aktualnie odbieranej stacji dając w efekcie sygnał o częstotliwości będącej różnicą owych dwóch częstotliwości - właśnie 9kHz, co da niebyt przyjemny piskw głosniku przy słuchaniu danej stacji[1]. I ten filtr ma za zadanie eliminowac ten pisk.

[1] Pisk ten ma stałą częstotliwość przy lekkim odstrajaniu się od stacji, bo obie nośne (pożądana i sąsiednia) przesuwają się tak samo. Poodbne zjawisko jest przy odbiorze lustra[2] wraz ze stacją żądaną, ale wtedy odstrajanie zmiania częstoliwość pisku - bo stacja właściwa przesuwa się w jedną stronę a lustro w drugą, tak więc różnica się zmienia. Słychać to dobrze na zakresie fal krótkich, gdzie filtry wejściowe nie mają odpowiedniej selektywnośc aby wytłumić lustra, szczególnie w starych przedwojennych radiach które miały częstotliwość pośrednią niską, poniżej fal długich, w okolicy 130kHz.

[2] Jest to cecha wynikająca z odbioru superheterodynowego, zarówno Fh + Fs jak i Fs - Fh da częstotliwość pośrednia (Fh - częstotliwość heterodyny, Fs - częstotliwość sygnału) , czyli dla jednej częstotliwości heterodyny istnieją dwie częstotliwości sygnału dające tą samą pośrednią. Tą niepożądaną eliminują filtry wejściowe, ale one nigdy nie są idealne.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Dziękuję za wyjaśnienia :D . Muszę przyznać, że zmyliło mnie zdanie w opisie, w którym napisano, że filtr ten jest strojony przy podaniu sygnału z generatora na gniazdko adapterowe.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

gsmok pisze:Dziękuję za wyjaśnienia :D . Muszę przyznać, że zmyliło mnie zdanie w opisie, w którym napisano, że filtr ten jest strojony przy podaniu sygnału z generatora na gniazdko adapterowe.
Bo to chyba prościej niż podłączyć na raz dwa generatory sygnałowe i jeszcze je odpowiednio ustawić :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

No cóż to z pewnością prościej. Ale wykoncypowanie tego jak widać było oczywiste dla osoby lepiej obeznanej z tematem ode mnie :oops: .
Jeszcze raz dzięki.
kazik_j
1 post
1 post

Post autor: kazik_j »

Witam wszystkich jako nowy na forum,
Otóż mam problem. Dorwałem taką właśnie Aidę. Zabrałem się dziś za restaurację wyglądu. Wymyłem gałeczki, zdjąłem z nich pierścienie i wyjąłem szybę ze skalą. Nie pomyślałem, że lakier po 46 latach może odpaść. Wrzuciłem szybkę w wodę z płynem do mycia naczyń i czyściłem sobie gałeczki w tym czasie. Po kilku minutach postanowiłem się zabrać za skalę i tu ZONK. Cała farba ze skali odmokła. Mam czystą, przezroczystą szybę bez skali. O ile ktoś miałby taką Aidę przeznaczoną na oszabrowanie to chętnie kupię szybę ze skalą. Ewentualnie jeszcze gramofon, bo mój się już do niczego nie nadaje. Proszę o kontakt w sprawie szyby, bo to dla mnie bardzo ważne. A jeśli już nikt by nie miał to bardzo bym prosił o wyjęcie szyby i zeskanowanie jej w skali 1:1, ja bym to sobie wydrukował na folii i przykleił. BARDZO mi na tym zależy.
Jeszcze jedno pytanie: Wyjąłem pierścienie z gałek, chciałbym je oczyścić. Z czego one są zrobione? Wydaje mi się, że to jest miedź, ale nie jestem pewien, a nie chcę tego wrzucić w fosol i rozpuścić.