W sondzie pasywnej problem polega na dobraniu obwodu RC w którym trzeba znać pojemność kabla, wejścia miernika i dołożyć trymer kompensujący odpowiedniej wartości. Po wykonaniu i zaekranowaniu całości jedyny problem to dobrać ten trymer lub trymer i dołączony do niego kondensator. Pojemność tego trymera z kondensatorem powinna być minimalna, ale wynika ona z takiego podziału pojemności jak odwrotności rezystancji. Daje się to wyliczyć i również dobrać eksperymentalnie. Dotyczy to sondy RC, natomiast sonda z diodą lampową lub półprzewodnikową, tu kompensacja jest nieco inna i trudniejsza. W tym wypadku najlepiej miec identyczną sondę na wzór. Grzebałem sie ongiś w takich rzeczach i wiem, że raz zepsutej sondy lampowej nie udawało się raczej naprawić, ale próbować warto, najwyżej bedą problemy z pasmem.maciej_333 pisze:W środku takiej sondy jest dioda lampowa, lub półprzewodnikowa. Jest to swego rodzaju prostownik pomiarowy. Schematy sond są na schemacie ideowym. Zapomnij, że je dorobisz.
Lampowy miernik U720
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
-
- 500...624 posty
Re: Lampowy miernik U720
Wykopaliska 
Z boku ten miernik posiada jakieś gniazdo na cooś. Kto ma zdjęcie tego albo to cooś i może pokazać to?

Z boku ten miernik posiada jakieś gniazdo na cooś. Kto ma zdjęcie tego albo to cooś i może pokazać to?
-
- 3125...6249 postów
Re: Lampowy miernik U720
To znam. Nie znam coosia, które zapycha się w boczne gniazdo i to mnie interesuje.