Junk Art #2 - wersja audiofilska

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
barbie
125...249 postów
125...249 postów

Zdrada!

Post autor: barbie »

Piotrze -
chociaż triodka na wejściu!!!
Inaczej będę zmuszony uznać Cię za zdrajcę ;)

pozdrowienia
Dźwięk przekazują drgania - nie bity!
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Vic384 pisze: :arrow: Piotr
A co sadzisz o IRFP064N ?
Nie byly by lepsze od "240" ?
Wymieniony typ tranzystora ma już bardzo duże pojemności. Wymienię je w tej samej kolejności co w poprzednim poście: 7400pF, 3200pF, 540pF. Dla porównania pojemności IRFP240 wynoszą odpowiednio: 1300pF, 400pF, 130pF.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Romekd pisze:Duże pojemności tranzystora spowalniają wzmacniacz, ograniczając w ten sposób pasmo przenoszenia i zwiększając dodatkowo poziom zniekształceń nieliniowych w zakresie wyższych częstotliwości. Problem ten jest szczególnie widoczny w układach hybrydowych, w których lampy pracujące w stopniu wzmacniacza napięciowego o stosunkowo wysokiej impedancji wyjściowej sterują stopień wyjściowy w którym tranzystory MOSFET pracują jako wtórniki źródłowe, zapewniające duże wzmocnienie prądowe.
Romku, oczywiście jest to prawda. Tym bardziej jednak zastanawiają mnie wyniki pomiarów hybrydy Haiku:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... 5&start=51
W tym przypadku para dużych MOSFETów IRFP(9)240 jest sterowana prosto z lampy. Minimum zniekształceń występuje właśnie w okolicy 10kHz, a całkowity poziom zniekształceń w funkcji częstotliwości nie wykazuje żadnych zawirowań w całym pasmie.
Czyżby była to wyłącznie kwestia dobrego zaprojektowania stopni sterujących?

Co do wielkości tranzystorów w stopniu sterującym:
Tutaj akurat użyłem takich, jakie znalazłem w szufladzie. Ale dość niechętnie podchodzę do mniejszych typów, niż IRF(9)530. W stopniu sterującym wtórnikiem bipolarnym używam bardzo dużych prądów spoczynkowych, nawet do 0,5A (tutaj 0,3A) i mam poważne obawy co do trwałości mniejszych tranzystorów.
Po prostu kiedyś zrobiłem podobny wzmacniacz na mniejszych elementach i do szału doprowadzała mnie konieczność wmiany MOSFETów średnio co dwa tygodnie.
Teraz dmucham na zimne, pewnie przesadzając w drugą stronę...

ps. Cieszę się, że nie rozmawiam w tym temacie sam ze sobą, bo przez chwilę miałem wrażenie, że wystarczy szepnąć słowo o pierścieniach, czy kabelkach, a wszystkie tranzystory wraz z pomiarami stają się nagle niewarte uwagi ;)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Nie mam chwilowo dostępu do aparatu, więc nie było zdjęć układu.
Postanowiłem jednak wrzucić kilka poglądowych obrazków. Wybaczcie tragiczną jakość, ale to jedyne do czego można zmusić telefon :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

Konstrukcja piękna jak zawsze ;) Z małymi mosfetami niestety jest tak jak pisze Piotr. W tamtym roku kiedy budowałem hybrydę i w końcówce pracującej w konfiguracji SE, użyłem IRF540 jako wtórnika i źródła prądowego gdzie prąd spoczynkowy wynosił ok. 1,8A tranzystory działały może 10dni. Co prawda były trochę podsmażone :lol: temperatura radiatora w okolicy 65 stopni. Później zamieniłem je na IRFP250(dostałem je od Ludo) i chodzą do tej pory tak jak powinny. Trzeba dodać, że te tranzystory były dużo lepszej jakości niż poprzednie. W tej chwili w całkowicie "krzemowej" konstrukcji użyje FQA36P15 i FQA34N25 mimo tego, że w tym wzmacniaczu wystarczą w zupełności "małe" MOSFET'y.
ElGit Let there be rock...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Dodatkowa płytka widoczna na obrazku to przedwzmacniacz ze stopniem RIAA, który będzie tematem następnego odcinka :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
barbie
125...249 postów
125...249 postów

sliczny

Post autor: barbie »

Śliczny klocek :) - gratulacje!
ale gdzie ta triodka???

pozdrowienia
Dźwięk przekazują drgania - nie bity!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: sliczny

barbie pisze:Śliczny klocek :) - gratulacje!
A dziękuję. Już zamierzam się na następne :)
barbie pisze:ale gdzie ta triodka???
W szufladzie :roll:
I w innych wzmacniaczach. Nie jestem entuzjastą pchania lampy wszędzie na siłę. Wolę prostotę układu. W tym wypadku trzystopniowy wzmacniacz mocy jest zupełnie samodzielny i żadnej pomocy mu nie trzeba...