Norfolk 4016, radziecki

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Panowie a czemu twierdzicie że ten Norfolk był produkowany do Anglii? Czym różni się fonia niemiecka od angielskiej? Czy jak założę fonię MJM to będzie działać? Hmmm....
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

W Anglii częstotliwość nośna fonii odsunięta jest od częstotliwości nośnej wizji o 6MHz, a w Niemczech o 5,5MHz (u nas o 6,5MHz). Będąc wczoraj na Sosnowieckiej Giełdzie Elektronicznej, zapytałem kilku sprzedawców o moduły fonii równoległej dla obu standardów. Okazało się, że niemal wszyscy dysponowali modułami fonii równoległej 5,5MHz wyprodukowanymi przez firmy MJM, OMEGA (mieli też kilka rodzajów podróbek), natomiast dla standardu 6MHz posiadali jedynie moduły "RYMI".
Gdybym ja dostał do przestrojenia taki telewizor, najpierw spróbował bym podmienić sam układ fonii różnicowej (jest to tani i łatwo dostępny układ scalony widoczny na zdjęciu poniżej). To właśnie wewnątrz tego układu scalonego znajdują się wszystkie filtry decydujące o częstotliwości pośredniej (różnicowej) fonii. Bardzo często główny filtr p.cz. z akustyczną falą powierzchniową, wspólny dla p.cz wizji i fonii (widoczny na zdjęciu z załącznika), ma na tyle małą selektywność, że przenosi nośną fonii 6,5MHz na dostatecznym poziomie. Gdyby jednak po wymianie układu scalonego wystąpiły problemy z fonią (np. na słabiej odbieranych stacjach) to i ten filtr należałoby wymienić na właściwy (też dostępny).

Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Przeszukując mój elektroniczny złom znalazłem jedynie układ FP3P9-451 (taki jak pierwszy z lewej na zdjęciu), rozebrałem pośrednią Norfolka i okazało się że tam również jest taki sam układ! Nie ma nigdzie takiego jak ostatniego po prawej na zdjęciu. Chyba pozostanie mi dokupienie płytki z fonią.
Dzięki Romek za wyczerpującą odpowiedź!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Te układy fonii różnicowej były montowane również w wyższych metalowych obudowach. Być może w tym odbiorniku taki właśnie występuje.
Co do możliwości zainstalowania płytki fonii równoległej, to myślę, że to też jest dobry pomysł. Sądzę, że odbiornik posiada fonię 5,5MHz i najbardziej pasowałaby do niego moduł produkowany przez firmę MJM (osobiście uważam je za bardzo dobre i najłatwiejsze w montażu). Jeżeli masz jakieś wątpliwości co do tego jak ją podłączyć, napisz na PW.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Innego układu tegoż typu w odbiorniku nie znalazłem, są same scalaki w typowych obudowach. Mam fonię na TDA440 na 5,5MHz i ją spróbuję zastosować. Chyba jest na 12V, powinna być dobra. Co do podłączenia to będę potrzebował pomocy, nigdy tego nie montowałem.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Eureka! Udało mi sie przestroić sprzęt dając fonię 5,5MHz. Temat uważam za zamknięty, dziękuję wszystkim za pomoc, w szczególności Romkowi
Pozdrawiam, Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU