Szacunek dla tego Pana :D
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=6450
Trzeci post w temacie.
Poza tym, jak mnie pamięć nie myli, to Alek ma całe pudełko tego.
Trzeci post w temacie.
Poza tym, jak mnie pamięć nie myli, to Alek ma całe pudełko tego.
Ostatnio zmieniony wt, 24 kwietnia 2007, 17:26 przez brys, łącznie zmieniany 1 raz.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Ferromagnetyk nie istnieje dla pól elektrycznych, zwłaszcza stałych.ximian pisze:Najrozsądniej będzie jak to zasymuluje w programie do rozkładu pola elektrycznego.Uważam,że te elementy mają pewne parametry ferromagnetyczne mające zaburzyć roskład pola elektromagnetycznego w lampie a tym samym polepszyć widoczność cyferek...ale to tylko moja teoria.
Niewielka ilość par rtęci z dozownika drastycznie zwiększała trwałość nixie.
O ile lampa bez rtęci ma trwałość rzędu kilku tysięcy godzin, to lampa z dodatkiem rtęci ma trwałość kilkudziesięciu tysiecy godzin.
Nie należy także dziwić się obecności getterów w lampach gazowanych. W detalach jest uwięziona pewna ilość gazów, które po uwolnieniu mieszają się z gazem głównym, mogąc drastycznie wpływać na napięcie zapłonu.
Getter więc może korzystnie wpływać na skład gazu w lampie gazowanej (nie sorbuje gazów szlachetnych)
Getter barowy w takich lampach jest nieodpowiedni, bowiem w obecności par rtęci traci zupełnie swe właściwości sorpcyjne.
O ile lampa bez rtęci ma trwałość rzędu kilku tysięcy godzin, to lampa z dodatkiem rtęci ma trwałość kilkudziesięciu tysiecy godzin.
Nie należy także dziwić się obecności getterów w lampach gazowanych. W detalach jest uwięziona pewna ilość gazów, które po uwolnieniu mieszają się z gazem głównym, mogąc drastycznie wpływać na napięcie zapłonu.
Getter więc może korzystnie wpływać na skład gazu w lampie gazowanej (nie sorbuje gazów szlachetnych)
Getter barowy w takich lampach jest nieodpowiedni, bowiem w obecności par rtęci traci zupełnie swe właściwości sorpcyjne.
-
- 2500...3124 posty
nie wiem jak robiono cyferki i siatki w tych lampach.STUDI pisze:Cyferki może i byś mógł wytłoczyć, ale tej siatki już nie. Wytłaczanie ma tę wadę że krawędź jest wyciągana. A to ogranicza minimalne wymiary detali.Vault_Dweller pisze:Wydaje mi się, że raczej wytłaczano... sposób szybki i tani, a jednocześnie zapewniający dużą powtarzalność i możliwość robienia dużych partii cyfr.
Jeżeli można tłoczyć siatki do "normalnych" lamp to nie widzę przeszkód
aby je tłoczyć i w tym wypadku,ale upierał się nie będe.
(podpis pod rysunkiem "zasada budowy lamp z ramkowymi,tłoczonymi siatkami)
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Aha, teraz coś tam kojarzę. Znacie jakieś symbole popularnych nixie?Maciek1 pisze:Ta lampka z cyferkami to była lampa nixie której zadanie polegało na wyświetlaniu cyfr.Stosowano je w woltomierzach i częstościomierzach itp.
Teraz ludzie chętnie budują na nich zegary.
Link do prostego zegara na LC513 http://bruno.netstrefa.com.pl/radio/pro ... index.html
- Thereminator
- 6250...9374 posty