Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Romekd pisze: Gdyby udało się komuś znaleźć tranzystory PNP o wyższym dopuszczalnym napięciu emiter-kolektor niż 600V i mocy kilku lub kilkunastu watów ze współczynnikiem wzmocnienia prądowego większym niż 40 to bardzo proszę o informację.
Ja szukałem i nie znalazłem :-( Są potrzebne do źródła prądowego?

Pozdrawiam,
Jasiu
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Witam
Jasiu pisze: W tranzystorach polowych nie ma zjawiska wtórnego przebicia.

Dziękuję za wyjaśnienie problemu. W weekend pobawię sie chyba stabilizatorem z tranzystorem wykonawczym MOS .Ostanio rozlutowywałem 5 starych zasilaczy impulsowych kupionych po 5zł za sztukę.W każdym były 2 sztuki IRFP450 czyli razem 10 sztuk. :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Jasiu pisze:Ja szukałem i nie znalazłem Są potrzebne do źródła prądowego?
Dokładnie! Jednak źródło kapitalnie poprawia parametry napięcia wyjściowego, czyniąc go prawie niezależnym od zmian napięcia na wejściu stabilizatora i dodatkowo pozwala na szeroką regulację napięcia wyjściowego bez potrzeby dokonywania jakichkolwiek zmian w układzie. Żal było z niego rezygnować w stabilizatorach wyższego napięcia :(
Co do tranzystorów MOSFET to zaskoczyła mnie ich ogromna wytrzymałość. Tranzystory wytrzymywały wszystkie próby, mimo że niekiedy traciłem na nich pełną (100%) moc deklarowaną przez producenta i to przy bardzo wysokim napięciu dren-źródło (oczywiście przy właściwym odprowadzaniu ciepła :) ).
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

OTLamp pisze:Ostanio rozlutowywałem 5 starych zasilaczy impulsowych kupionych po 5zł za sztukę.W każdym były 2 sztuki IRFP450 czyli razem 10 sztuk.
Gratuluję zakupu. To naprawdę rewelacyjny tranzystor. Swobodnie zasilałem nim dwie 6C33C.
Pozdrawiam,
Romek
OTLamp

Romekd pisze: Co do tranzystorów MOSFET to zaskoczyła mnie ich ogromna wytrzymałość. Tranzystory wytrzymywały wszystkie próby, mimo że niekiedy traciłem na nich pełną (100%) moc deklarowaną przez producenta i to przy bardzo wysokim napięciu dren-źródło (oczywiście przy właściwym odprowadzaniu ciepła :) ).

Nawet nie wiesz jak mnie to cieszy. :D :D A IRFP450 też tak katowałeś?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

To właśnie one okazały się tak wytrzymałe :)

Pozdrawiam
OTLamp

Romekd pisze:
Gratuluję zakupu. To naprawdę rewelacyjny tranzystor. Swobodnie zasilałem nim dwie 6C33C.
Dziękuje :D

Myśle raczej o zbudowaniu porządnego zasilacza warsztatowego do układow lampowych na tych właśnie tranzystorach.Chyba połącze dwa równolegle.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sebastian
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: Sebastian »

Zeby wszystko bylo zrobione zgodnie ze sztuka to musisz polaczyc 2 rownolegle. Oczywiscie wtedy gdy robisz ograniczenie pradowe. Przy zwarciu jeden chyba za dlugo by nie wytrzymal.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
OTLamp pisze:Myśle raczej o zbudowaniu porządnego zasilacza warsztatowego do układow lampowych na tych właśnie tranzystorach.Chyba połącze dwa równolegle.
Ponieważ na rynku nie ma zasilaczy o pożądanych nam „lampowcom” parametrach to też zacząłem taki budować. Na razie wykonałem obudowę, ale może długie zimowe wieczory pozwolą mi skończyć rozpoczętą pracę.
Załączniki
obud2.JPG
obud2.JPG (37.16 KiB) Przejrzano 3086 razy
obud1.JPG
obud1.JPG (32.6 KiB) Przejrzano 3223 razy
OTLamp

Witam

REWELACJA!!!!! :D :D :D :D

Pozdrawiam
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

Obudowa jak z obrazka :D. I te radiatoru z wiatrakami znane mi skądinąd jak z procesorów intela :). Poprostu coś ekstra, dla mnie bomba :). Z cierpliwością oczekiwać będziemy postępów w pracach nad zasilaczem ;)
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.

Faktycznie obudowa rewelacyjna.

A ja mam takie zapytanie: czy widział ktoś z szanownych forumowiczów zaciski laboratoryjne innych kolorów niż tylko czarne i czerwone?

Ostatno zbudowałem zasilacz symetryczny i ujemne napięcie chciałem oznaczyć kolorem niebieskim. Byłem w różnych sklepach i tego typu rzeczy niestety nie mają.

Może ktoś wie gdzie można zdobyć takie zaciski.
Jasiu

Czołem.
Romekd pisze: Dokładnie! Jednak źródło kapitalnie poprawia parametry napięcia wyjściowego, czyniąc go prawie niezależnym od zmian napięcia na wejściu stabilizatora i dodatkowo pozwala na szeroką regulację napięcia wyjściowego bez potrzeby dokonywania jakichkolwiek zmian w układzie.
Przy okazji spróbuj coś takiego:
Obrazek
Jak na źródło prądowe, to jest dosyć mizerne (ze względy na prąd płynący przez R2 i dolny tranzystor), ale do zasilacza się nadaje nieźle. Tranzystory NPN na wysokie napięcia trochę łatwiej zdobyć. Robiłem też żródła na zubożanych tranzystorach MOSFET, ale też udało mi się znaleść takie tylko na 350 czy 400V.

Pozdrawiam,
Jasiu
Jasiu

Czołem.
ufoglonojad pisze: A ja mam takie zapytanie: czy widział ktoś z szanownych forumowiczów zaciski laboratoryjne innych kolorów niż tylko czarne i czerwone?
W APROVI kupiłem kiedyć szare, brązowe, niebieskie i źółte.. Niestety, dosyć maleńkie.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.

Dzięki z info.

Problem rozwiązałem w ten sposób iż na taki zacisk naciągnąłem koszulkę termokurczliwą (odpowiedniego koloru) odpowiednich rozmiarów i podgrzałem.

Jednak ten sposób jest trochę "paściarski".

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ