Problem układem na ECC81
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Od tego są charakterystyki, które bez problemu znajdziesz w sieci, szczególnie do tak popularnych lamp, jak ECC81.mathieiov pisze:da się jakoś obliczyć ten rezystor katodowy czy trzeba doświadczalnie ustalić?
Z drugiej strony ta lampa nie jest przewidziana do sterowania głośnika, więc nie ma co się spodziewać cudów. Tak jak mówiłem - dowiedz się z jaką pentodą współpracował twój transformator i postaraj się zdobyć taką, lub podobną. Skutki będą o niebo lepsze.
-
- 3125...6249 postów
-
- 5...9 postów
Melduję wykonanie zadaniaPiotr pisze:Jeżeli kolega w ten sposób chciał na własne ucho przekonać się, że lampa działa, to w porządku.

Nabrałem już wcześniejPiotr pisze:Mam nadzieję, że nabrał międzyczasie apetytu na nieco ambitniejszy układ

Jak dobrze pójdzie to dostanę od Enda 2 PCL86Piotr pisze:Radzę poszukać pentody przewidzianej do współpracy z tym transformatorem. Mając taką pentodę jako stopień mocy, a ECC81 przesuwając do stopnia sterującego można już sklecić całkiem ciekawą zabawkę.

Co do tych charakterystyk: z którego wykresu trzeba to odczytać? Znalazłem kartę katalogową: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECC81.pdf i nie wiem z którego wykresu to odczytać.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc