ZAEUX - co to jest?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

milionlamp
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: milionlamp »

Ja widziałem kilka przypadków że lampy Mullard, Sylvania i inne były pakowane w pudełka Zaerix. Wszystkie były nowe i nikt prywatnie ich nie przepakowywał. Może to był jakiś dystrybutor lamp. Miałem kiedyś e88cc Zaerix, wypisz wymaluj ruska 6n23p tylko przemalowana.
_idu

Post autor: _idu »

Piotr pisze:Też mi się tak wydawało.
Ale trochę zgłupiałem czytając to:
STUDI pisze:Jakość - jak chińska tandeta. Wiadomo czego się spodziewać.
Ponadto wyeliminowano z procesu technologicznego wszelkie uciążliwe kwestie nie bacząc na to jaki to ma wpływ na produkt.
Skąd takie wiadomości? Bo wyszło na to, że jednak chodzi o zacną, starą wytwórnię.
Chodzi o chinszczyzne. A pudelko i logo jeszcze nie oznacza dobrej produkcji gdy nie oszczedzano. Koncowki produkcji lamp w latach 60-tych juz mialy oznaki mniejszej dbalosci o parametry - wszak i tak sprzet powsechnego uzytku mial byc wymienony na polprzewodnikowy. Czesto ostanie serii nie bylu wlasnym produktem lecz kupionym np w RFt czy Tesli i naloznomy wlasnym logo. W pierwzej polowie lat 70-tych to byla norma - nie produkowano juz lamp w RFN a poporstu zamawiano je. Pwodo nie produkowano juz nic lampowego ze sprzetu powszechnego uzytku (no moze jeszcze resztki TV). A to byly tylko podzespoly serwisowe.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

No tak, ale mam kilka lamp z logo Zaerix na pudełku, jak i na bańce i nie są one podobne do jakichkolwiek innych, znanych mi lamp. Mają np. charakterystyczne szkło o lekko fioletowym odcieniu. Poza tym są bardzo dobrej jakości.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

milionlamp pisze:Ja widziałem kilka przypadków że lampy Mullard, Sylvania i inne były pakowane w pudełka Zaerix. Wszystkie były nowe i nikt prywatnie ich nie przepakowywał. Może to był jakiś dystrybutor lamp. Miałem kiedyś e88cc Zaerix, wypisz wymaluj ruska 6n23p tylko przemalowana.
Tak, Zaerix był najprawdopodobniej dystrybutorem lamp. Ja posiadam EZ4 Tungsram/Zaerix