Rzecz o której w poście jest mowa -jest do powtorzenia w dzisiejszych warunkach .Proszę szukac w książkach Pana Bolesława Urbańskiego.
Wprawdzie to był SECAM ale był.Opis jest kompletny .
Poszukac w bibliotekach -papier kredowy i opracowanie eleganckie.
kolorowa tv na cz.białym kineskopie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Ale LCD potrzeba czymś oświeltić. Nie spotkałem sie z czymś innym niż lampa fluorescensyjna. Więc masz przetornicę (w każdym notebooku ją znajdziesz......)tszczesn pisze:
Nie zawsze. Taka Sony PDW530 ma kineskopik, a przynajmiej ptzretwornicę do niego, choć obraz w wizjerze jakoś mi na kineskopowy wyglądał.
-
- moderator
I myślisz, że pędzili by ją 15'625Hz? Bo dźwięk jest dość charakterystyczny.STUDI pisze:Ale LCD potrzeba czymś oświeltić. Nie spotkałem sie z czymś innym niż lampa fluorescensyjna. Więc masz przetornicę (w każdym notebooku ją znajdziesz......)tszczesn pisze: Nie zawsze. Taka Sony PDW530 ma kineskopik, a przynajmiej ptzretwornicę do niego, choć obraz w wizjerze jakoś mi na kineskopowy wyglądał.
-
- 625...1249 postów
Re: kolorowa tv na cz.białym kineskopie
Rozwijając temat który zadał MIZGU -to obecnie jesteśmy świadkami stosowania tej technologii-tyle tylko ,że zamiast krecących sie filtrów -szybki kolorują się automatycznie /cyfrowo/.Czyli to co wymyślił ktoś kiedyś -jako kręcące się
kolorowe segmenty -przez które się patrzyło na czarnobiały obraz -mogą śmiało wrócić jako -zmieniające sie szybko filtry-
na wyswietlaczu LCD.
Widać po monitorach komputerowych ,że czasy odświerzania obrazu są coraz krótsze.
Są już okulary -oczywiście na filmach wojskowych -gdzie kierujący widzi na powierzchni okularów jakąś info.Tak się
wydaje -przecież ta info -oglądana przez filtr może być gdzieś w innym miejscu /fizycznie/......
Np. zamiast magnetofonów z taśmami -mamy magnetofony cyfrowe -proste -....zamiast zegarków mech. mamy
elektroniczne "czasowniki" -.....elektroniczny papier.......
kolorowe segmenty -przez które się patrzyło na czarnobiały obraz -mogą śmiało wrócić jako -zmieniające sie szybko filtry-
na wyswietlaczu LCD.
Widać po monitorach komputerowych ,że czasy odświerzania obrazu są coraz krótsze.
Są już okulary -oczywiście na filmach wojskowych -gdzie kierujący widzi na powierzchni okularów jakąś info.Tak się
wydaje -przecież ta info -oglądana przez filtr może być gdzieś w innym miejscu /fizycznie/......
Np. zamiast magnetofonów z taśmami -mamy magnetofony cyfrowe -proste -....zamiast zegarków mech. mamy
elektroniczne "czasowniki" -.....elektroniczny papier.......