Afair dzisiaj stabilność jest naprawdę duża, bo Polska jest włączona w ogólny system energetyczny, a każde niedopasowanie fazy w generatorach to megawaty idące 'w atmosferę', ale mogę to potwierdzić najwcześniej w poniedziałek, zapytawszy znajomego elektryka.adam.o pisze: Gdzieś wyczytałem, że dopuszczalne wahania częstotliwości sieci to 1%, i chyba nie muszę mówić, jaki to może spowodować błąd w skali roku.
Ale taki zegar raczej nie będzie pełnił funkcji domowego zegara atomowego, a więc-im prościej tym lepiej :D .
Zegarek
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
-
- moderator
Co do częstotliwości to na stronce PSE są wykresy:
http://www.pse.pl/osp/praca.php?id_dok=50
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- moderator
No cóż, tak banalny pomysł jak zajrzenie na stronę PSE jakoś mi do głowy nieprzyszedł... :) Ale na tych wykresach ładnire widać, że odchyłki są niewielkie i ich średnia wartość jest około 0. Zresztą mój zegar w miniwieży, synchronizowany siecią chodzi naprawde dokładnie.jdubowski pisze:Co do częstotliwości to na stronce PSE są wykresy:
-
- 125...249 postów
To w takim razie czym są spowodowane te odchyłki prędkości w gramofonie? Czy silnik i sterownik mają aż tak rozjeżdżające się parametry?
I jeszcze jeden problem - nie wiem jaki jest zakres tej ręcznej regulacji obrotów, jeżeli ktoś ma schemat sterownika i dokładne dane tego gramofonu (WG-610f) to będę bardzo wdzięczny.
I jeszcze jeden problem - nie wiem jaki jest zakres tej ręcznej regulacji obrotów, jeżeli ktoś ma schemat sterownika i dokładne dane tego gramofonu (WG-610f) to będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 10...14 postów
Może w Twojej okolicy coś generuje duże zakłucenia do sieci (np. sąsiad ze spawarkąadam.o pisze:To w takim razie czym są spowodowane te odchyłki prędkości w gramofonie? Czy silnik i sterownik mają aż tak rozjeżdżające się parametry?

Pozdrawiam serdecznie
NukeIt
-
- moderator
Fotki i artykuł autorstwa Alka opisujący tą konstrukcję są w nr 9/2004 Elektroniki Praktycznej.Alek pisze:Wystają tylko łebki lamp (wyświetlacze). Z fotkami będzie niełatwo i będą nieprędko.
Cały układ zawiera kilkanaście tranzystorów,2 transoptory, 3 diody i 8 dekatronów, z czego dwa są jednoimpulsowe 40-pręcikowe, pozostałych 6 to dekatrony -selektory dwuimpulsowe 30-pręcikowe.