Rozjazd kolorów..

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

frycz pisze: No ale do rzeczy, i na szyjce kineskopu znalazłem takie pierścienie z wypustkami do obracania, i kolorowe PR-ki na płytce. I mi się wydaje, że jesli to są jakieś magnesy, to obracajac je metodą prób i błędów da się te kolory poprawić?
Nie sądze, żeby metodą prób i błędów udało ci się magnesami wprowadzić poprawę a nie pogorszenie sytuacji, ale próbuj. Tylko najpierw dokładnie zaznacz położenie każdego masgnesu, abyś mógł wrócić do pierwotnych ustawień.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Ze zdjęcia raczej nie wynika, żeby pierścienie były rozjechane, chociaż mogły zostać całością przesunięte, sprawdź czy czasem nie przesuwają się po szyjce. TV mógł również ulec upadkowi i mogła uszkodzić się maska - w tym przypadku kineskop do wymiany. Lexus ma tyle wspólnego z Philipsem,
że zmontowany został na podzespołach Philipsa (scalaki) i nic poza tym.
Pr-ków na płytce kineskopu narazie nie ruszaj, one służą do innych celów.
Awatar użytkownika
punkers
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: punkers »

Witam.
Nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ale jedno co mi do głowy przychodzi, to przesunięcie się cewek odchylających. Pierwsze co to należy sprawdzić, czy gumowe kliny nie powypadały spod cewek, następnie cewki dosunąć do kineskopu luzując przed tym śrubę zaciskającą. Jak to nic nie pomoże, to pozostaje żmudne kręcenie magnesami od zbieżności. Kolor zielony jest "główny" i od niego trzeba zacząć, pozostałe kolory muszą na niego "najechać". Urwana lub zdeformowana maskownica raczej odpada, wtedy na ekranie byłaby tęcza.
Pozdrawiam i życzę sukcesu.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Temat spory.. :? Myślałem że to kwestia 2, no max 3 pr-ków...

Czekam aż bedę miał wolne pół niedzieli i poeksperymentuje. Magnesy wyglądają na nieruszane, cewki też.
Obawiam się, że to kineskop....

Jak coś "wymodzę" to zdam relację.

f.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

Ja mam podobny problem z monitorem komputerowym. Zbieżność była zła we wszystkich rogach, a po godzinie regulacji (3 prki przy cewkach odchylających i 6 pierścieni) jest lepiej, ale jeden róg nadal rozjechany - w pionie. Do tego nie wiem, jak ustawić czystość. Gdzie mogę zdobyć informacje na ten temat?