Zigrin pisze:6V6 albo 6N13S gdzieś już towidziałemi
6N13S???
Zigrin pisze:Jedno jest pewne będzie w nim EL34 tylko nie wiem jakiego producenta
RFT i Tesla w przypadku SE są równie dobre. No prawie - w moim wzmacniaczu Tesla miała odrobinę większy przydźwięk od grzejnika, ale to pikuś. W nowe, drogie wynalazki raczej nie ma sensu inwestować...
Stopnie tranzystorowe w pełni uruchomione.
W nowej wersji są odrobinę potężniejsze.
Dam im teraz trochę czasu na podgrzanie i obserwując temperaturę radiatorów wybiorę punkt pracy. Prąd spoczynkowy będzie zawierał się w granicy 1 - 1.5A.
Teraz zostało to, co pasuje to tematyki forum, czyli stopnie lampowe wraz ze swoim lampowym zasilaczem
Dokładniej rzecz ujmując pracują w bardzo głębokiej klasie AB.
Prąd spoczynkowy wynosi 1A. Przy większym radiatory stają się zbyt gorące. Daje to moc 16W w klasie A przy obciążeniu 8ohm. Dla większych mocy stopień przechodzi do klasy AB.
Spokojnie zniesie obciążenie 2ohm
Tranzystory to (moim zdaniem doskonałe) IRFP(9)240. Wcześniej stosowałem IRF(9)560.
Rozumiem. Pytam bo pomysł hybrydy bardzo mi się spodobał aż postanowiłem sam coś wykombinować, tylko że do słuchawek Mam 2szt. IRF530 wiec na tym zrobie końcówke i sterowanie z jakiejś lampy. Mam do wybory EF80, 6N3P, 6N2P-EW więc cos się wymyśli. Układ w czystej "Class A"
No, a stopień sterujący? Jakiś musi być? Myslałem o adaptacji tego układu ze schematu poniżej. Uciąć tak jak czerwona linia idzie i zamiast stopnia na BUZ10 zrobić wzmacniacz wstępny na lampie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Można znacznie prościej.
Zrób na MOSFecie wtórnik. Zeby było najprzejrzyściej, obciążony rezystorem. Układ będzie oprócz zasilacza zawierał jeden tranzystor, trzy rezystory i dwa kondensatory i uwierz mi, ciężko będzie znaleźć coś, co zagra lepiej. Jakikolwiek przedwzmacniacz jest absolutnie zbędny, tak samo, jak przeciwsobny stopień tranzystorowy, czy aktywne źródło prądowe...
Rozumiem....a możesz mi podesłać jakiś prosty scheamt końcówki na mosfetach, tylko takiej "dorosłej" pod kolumny? Bo to coś podłączłem pod kolumne i też grało tylko że cicho. Oczywiście zwiększyłem prąd spoczynkowy. Będe wdzięczny za pomoc.
Zajrzyj na stronę Nelsona Passa. Całkiem ciekawe konstrukcje.
Oto moja (dość daleko posunięta) modyfikacja jego wzmacniacza: http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... hp?id=3414
Poprzednia, również niezła zawierała dwa pierwsze stopnie z pominięciem przeciwsobnego stopnia wyjściowego.
U Nelsona znalazłem coś fajnego A ten Twój scheamt jest dośc mocno rozbudowany Ja na razie szukam czegoś prostego na dwóch IRF530(te mam obecnie) i tak żbym mógł to wysterować ze stonia WK-WA na ECC88.