Mistrz Reakcji - konkurs z nagrodą :D

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Alek

Post autor: Alek »

Pax, pax miedzy krześcijany :D

Dobrym komentarzem całej tej waśni będzie może cytat z książki "książka dla chłopców" Andrzeja Jaczewskiego i Jerzego Żmijewskigo, PZWL 1981, rozdział "Walą sie autorytety". Jest to stara książka z dziedziny edukacji seksualnej; pod wieloma względami nie straciła ona na aktualności.

[...] Co właściwie stało sie z chłopakiem? Wszyscy dorośli zaczynają na niego narzekać. Matkę denerwuje to ciągłe "dlaczego?" Pani w szkole ciągle denerwuje się i drażni ja ciągła opozycja, chęć postawienia na swoim [...]
[...] Psycholog powiada: to okres dojrzewania. Szuka własnego zdania, własnej twarzy [...]

[...] do własnej postawy młodzi ludzie dochodzą przez negowanie postaw i poglądów ludzi dorosłych. Odrzucają hurtem, potępiają w czambuł wszystko to, co robią i myślą dorośli[...]

Nic złego się nie dzieje, mają inną koncepcję forum lampowego, która bardziej doświadczonym użytkownikom może z takich czy innych względów nie odpowiadać, organizatorom natomiast może wydawać się na wskroś nowoczesna i doskonała.
Niech się stare konie cofną do czasów, gdy mieli po 16 lat i zastanowią się jacy wtedy byli. Mnie przyszło to względnie łatwo- cofam się "tylko" o 10 lat :)
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

A ja powiem tak: konkurencja jest zdrowa i prowadzi do jeszcze większego rozwoju i podnoszenia jakości. Co komu wadzi inne forum lampowe? Jeżeli powstało tzn, że było na nie zapotrzebowanie. Być może to forum dla niektórych jest zbyt profesjonalne, zbyt wiele osób obrusza się na młodych, często nie mających doświadczenia adeptów sztuki lampowej, pilnowany jest bardzo starannie poziom dyskusji i styl wypowiedzi (i dobrze). To wszystko stawia Triodę w świetle, nie do końca słusznym, jako takie elitarne forum, gdzie tylko fachowcy mają prawo sie wypowiadać, a młodziki niech sobie stąd idą - więc sobie poszli i założyli własne - co w tym złego ?.
Ja sie zarejestrowałem na tym forum nie ze względu na lampy, ale na fantastykę (niestety coś ostatnio słabo rozwijaną :( ), oraz aby je trochę rozruszać, a mam pod 30 :). Wolę zdecydowanie forum anody niż dział RETRO na elce, z którego sie powoli wycofałem.
Krzysztof Komarnicki
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

Nigdy nie mówiłem że powstanie innego forum jest jakieś strasznie złe.
Co prawda dalej uważam że jak wszystkie informacje i wypowiedzi są w jednym miejscu to łatwiej coś znaleźć, ale to inna sprawa.
Osobiście chciałem tylko poddać dyskusji tworzenie drugiego, bardzo podobnego forum

Zigrin
Ja awantury nie chciałem. Broniłem tylko forum bo zaczęto nam zarzucać że kopiujemy Triodę. A o banerze napisałem tylko po to żeby zaznczyć żę Anoda nie jest kopią Triody!
Nie to żebym się czepiał, ale uważasz że baner czy kolor tła wszystko zmienia? Ale tego też nie odbieraj jako jakiś atak, ja nie widzę nic złego w tym że forum jest takie samo czy nawet gdyby było identyczne, po prostu zastanawiałem się nad sensem jego istnienia.
Na początku dyskusji Dewid napisał:
Powiem szczerze. Dla mnie to tylko kopia Triody. Nie widze najmniejszego sensu zakładać nowego forum skoro istnieje i ma sie całkiem dobrze inne o tej samej tematyce. To tak jakbym założył nowe forum z tematami ściagnietymi z elektrody....
I nie pozostaje mi nic innego jak się z nim zgodzić. Ale jak ktoś chce to może i 10 takich forów założyć, ale dalej pojawia się pytanie. Po co?
Forum na temat lamp jest uważam dobre, na wysokim poziomie, informacji jest naprawde dużo, więc po co to rozrzucać po różnych stronach? Chyba właśnie lepiej dążyć do zebrania wszystkiego w jednym miejscu.
Na początku broniłem tylko forum, ale Ty zacząłeś atakować moją osobę, a ja na to nie pozwolę! To, że jestem młody nie znaczy że jestem głupi! Może Ty tak sądzisz, ale to już Twoje zmartwienie.
Nie miałem zamiaru Cię atakować, a już napewno nie nazwałem Cię głupim.
Ja też już zrozumiałem że drugie forum jest niezbędne, żeby uwolnić się od takich ludzi jak Ty! I raz na zawsze zakończmy tą dyskusje!
I vice versa.

[/quote]
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

:( Trzeba zakończyć tan spór. Wiele ostrych słów padło w tej pseudo dyskusji. Przepraszam za ostatnie słowa; przyznaje poniosło mnie. Nie uważam że kolorystyka zmieni coś w odbiorze informacji, ale uważam że strona jest poprostu ładniejsza jak ma jakiś baner. To że powiedziałeś że jestam młody i dla tego nie wiem co to ironia odebrałem jak jako atak na moją osobe. Jak pisał Alek na forum Anody są głównie ludzie młodzi z małymi wyjątkami to forum zajmuje się prostymi sprawami. Na triodzie poruszane są zagadnienia specjalistyczne związane z budową lamp itp. chociaż kwestie budowy prostrzych uządzeń też się pojawiają. Chciałbym aby oba fora współistniały i już więcej nie dochodziło do takich konfliktów jak ten przez który na robiło się dużo zamieszania i Anoda chiał skasować swoje forum.
ElGit Let there be rock...
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

edi_pg pisze:Nigdy nie mówiłem że powstanie innego forum jest jakieś strasznie złe.
Co prawda dalej uważam że jak wszystkie informacje i wypowiedzi są w jednym miejscu to łatwiej coś znaleźć, ale to inna sprawa.
Osobiście chciałem tylko poddać dyskusji tworzenie drugiego, bardzo podobnego forum
Po pierwsze, jak juz wspomniano, forum Anody jest forum luźniejszym, a posty dotyczą nieco prostrzych tematów. To dowodzi, że nie jest to kopia triody, ani nic co ma ją naśladować.

Poza tym lampy elektronowe to tylko część tamtego forum, na którym znajdują się jeszcze działy poświęcone fantasy, muzyce, motocyklom i działy hydepark (nie wiem po co dwa, ale są).

Jak widzisz anoda jest raczej wirtualną kawiarenką, a trioda to takie wirtualne studia ;)
iwanak
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: iwanak »

Właściwie to chyba niepotrzebna dyskusja. Ktoś chciał otworzyć forum, ma swoje gremium i to jest prawo ludzi chcących wymieniać poglądy.
Nikt nikogo nie zmusza, do uczestnictwa, w takim, czy innym forum.
"Władza" jeszcze w te sprawy nie ingeruje. Może w przyszłości.
Zaglądam z ciekawością i czytam.
Pozdrawiam
krzysztof
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

Chciałbym aby oba fora współistniały i już więcej nie dochodziło do takich konfliktów jak ten przez który na robiło się dużo zamieszania i Anoda chiał skasować swoje forum.
Powiem tylko że moje wypowiedzi w tym temacie nie miały na celu zasugerowania zamknięcia forum anody. Dodam więcej, Drogi twórco Anody, NIE RÓB TEGO. Założenie takiego forum kosztuje dużo pracy i szkoda by było ją zmarnować. Poza tym to tylko dyskusja, ja poddałem w wątpliwość istnienie drugiego forum lampowego, ale jak widać są zwolennicy i przeciwnicy więc napewno nie powinno to być powodem likwidacji takiego forum.

Pozdrawiam
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

A dyskusję
podgrzały
całkiem spore upały. 8)
szalony

Post autor: szalony »

Janusz pisze:A dyskusję
podgrzały