Tematy do kosza

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Potrzeba syzyfowej pracy żeby wbić do głowy że srebrne kabelki nic na dazą jak wzmacniacz nie jest porządnie zbudowany i my się tego podejmiemy tylko czy reszta triodowiczów się przyłączy lub nas poprze :?:
Pozdrwiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Zigrin, raczej początkujące lenie i nieuki, względnie dyslektycy z przyzwyczajenia :D :D :D
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Na takich tez trzeba syzyfowej pracy ;)
Pozdraiwam :D
Obrazek
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

SQL >> Fakt, od rana do wieczora taką syzyfową pracę nad sobą uskuteczniam :lol:
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

...:::SQL:::... pisze:Na takich tez trzeba syzyfowej pracy ;)
Pozdraiwam :D
Witam
Naukowcy to stwierdzili, że człowiek może mieć umysł ścisły albo pełen fantazji i twórczych pomysłów. Jedno wyklucza drugie (stąd spójnik albo). Dlatego rzadko można spotkać matematyka który fantazjuje i fantastę który by tonął w obliczeniach naukowych i dowodzeniu swoich twierdzeń. Jedno jest pewne to naukowcy stwierdzili (chyba japońscy) i to naukowcy (w większości) tego nie przyjmują do wiadomości. Niektórzy ludzie cierpiący na autyzm żyją jakby w innym świecie, np. są tacy co nie mają problemów z największymi obliczeniami, ale kontaktu w zasadzie z nimi nie ma (może mają mózg zajęty przetwarzaniem napływających informacji). Nigdy więc nie wiadomo kto bardziej jest pożyteczny dla innych, a może na tym świecie Stwórcy chodzi o mnogość różnorodnych postaw i zachowań a nie tylko tak jak nasz ministerialny program nauczania nakazuje.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Różnorodnosć matka dobrobytu gdyż zawsze nzajdzie się osoba która : cos zrobi , coś powie , coś wymyśli :D
Pozdrawiam :D
Obrazek
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: gutten »

Retroman pisze:Naukowcy to stwierdzili, że człowiek może mieć umysł ścisły albo pełen fantazji i twórczych pomysłów. Jedno wyklucza drugie
Retroman, możesz podać źródło? Psychologia wyróżnia siedem dychotomicznych typów myślenia, ale o takim podziale jak powyżej jeszcze nie słyszałem.
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

Popiol, nie chodzi mi tu o takich co piszą "chce zrobic super wzmaka lampowego, dajcie mi schemy i wszystko gotowe, a najlepiej zróbcie go za mnie" tylko o tych co piszą "zrobiłem taki a taki układ, coś jest nie tak, nie działa nie wiem co jest żle czy możecie mi pomuć i wytłumaczyć co jest nie tak?". Jak widać różnica jest duża i na Anodzi raczej nikt lenistwa nie bedzie tolerował. A tutaj ten drugi typ pytania również kończy sie na tym zeby sie nauczyc i czytac duzo ksiazek, tylko tyle ze w kasiazkach jest mała doza praktycznych rozwiązań, a masa "zbędnej" i niezrozumiałej dla początkującego amatora teori.
ElGit Let there be rock...
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

gutten pisze:
Retroman pisze:Naukowcy to stwierdzili, że człowiek może mieć umysł ścisły albo pełen fantazji i twórczych pomysłów. Jedno wyklucza drugie
Retroman, możesz podać źródło? Psychologia wyróżnia siedem dychotomicznych typów myślenia, ale o takim podziale jak powyżej jeszcze nie słyszałem.
Witam
Jak bym siedział przed TV i zapisywał co, gdzie i kiedy to bym wyszedł na kogo?. Sam tego nie wymyśliłem, może psychologia nie, ale praktyka to potwierdza. Jeżeli są ludzie mający ścisły umysł matematyczny i fantastyczne pomysły to poproszę o przykłady. Pamiętam (było to parę lat temu) że wypowiadał sie jakiś japoński konstruktor i wynalazca. Nie szukałem potwierdzeń a zwłaszcza w takiej nauce jak psychologia, może prędzej się to znajdzie w medycynie. Jak zwykle praktyka potwierdza teorię. Kiedyś na zajęciach psychologii na uczelnii spytałem panią doktor psycholog: czy bada się naukowców pod kątem zdolności do pracy ze studentami. Odpowiedź była przecząca z lekkim uśmieszkiem.
...........................................
Jeszcze jedno. Dość długo zyję i nie poznałem osobiście człowieka który by pisał na zmianę lewą i prawą ręką (dowolnie), malować można z pisaniem gorzej. A tak w ogóle sprawa dotyczy wybitnych ludzi którzy albo mają szalone pomysły i je realizują albo są to tzw. zakute łby siedzące godzinami w książkach i nie otwarte na otaczający świat. Słyszałem o człowieku co spędził 20 lat nad rozwiazaniem problemu podziału elektronu. Przeciętni ludzie jak zwykle mają trochę tego i tamtego, ale to my.
Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony czw, 15 czerwca 2006, 10:33 przez Retroman, łącznie zmieniany 1 raz.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Zigrin >> praktyka nierozerwalnie łączy się z teorią i vice versa :) i czasami wystarczy wykorzystać wiedzę, którą się wykuło - tzn. logicznie i na spokojnie pomyśleć. Studuję na politechnice i u wielu osób zauważam niestety kompletny brak zdolności kojarzenia i logicznego myślenia - cała ta wykuwana po nocach wiedza jak psu.... :(
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Albo jak "Nowoczesne Zabawki" niby ładnie niby fajne ale ni pierun nie działa . Ja też się z tym spotkałem przy okazji supereakcyjniaczków . A tak przy okazji otwieram szkułkę składania superreakcyjniaczków jak chcecie to wpadajcie .
Co do umysłów ścisłych to lubie marzyć i lubię obliczać . W końcu co z tego ze sobie wymyślę filtry LC skoro nie umiem ich obliczyć albo co z tego że umiem obliczyć skoro nie mam wyobrazni i tak musze kopiować już zrobione . Moje wady to ortografia znam zasady ale za diabła dpóki parę razy nie przeczytam to błędu nie złapię albo nie zauważę przenośni albo porównania lub antromorfizacji dopuki ktoś nie pokaże mi palcem mimo że doskonale wiem co te pojęcia oznaczają :(
To by było na tyle miłej nocy Dobranoc :D
Pozdrawiam :D
Obrazek
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Zigrin pisze:SQL ma racje nie chcemy byc konkurencja Triody. Ma to być miejsce dla osób któr robią pierwsze kroki w lampówce. A ten poprzedni post to mi tak jakos propagandowo wyszedł :lol:
A dlaczego nie mielibyście być konkurencją dla Triody :)
Forum Triody nie ma monopolu na tematykę lampową. Uważam, że im więcej ruchu w internecie w lampowym światku tym lepiej dla wszystkich :)
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

gsmok pisze: A dlaczego nie mielibyście być konkurencją dla Triody :)
Forum Triody nie ma monopolu na tematykę lampową. Uważam, że im więcej ruchu w internecie w lampowym światku tym lepiej dla wszystkich :)
Witam
Też tak sądzę i się dołączam do Twojej wypowiedzi. Niech młodzi mają swoje forum, jestem też tego zdania że lepiej konkurować niż silić się na złośliwości i coś tam knować. Lampowy światek jak i cały świat potrzebuje młodych ludzi mających olbrzymi entuzjazm do tworzenia czegoś ciekawego i zarazem pożytecznego.
Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony czw, 15 czerwca 2006, 15:13 przez Retroman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

Retroman teraz musze sie zgodzic w 100% z twoją wypowiedzia. Ponieważ trafia ona w sedno całej sprawy. I taka jest wlasciwie ide tego forum.
Zapraszam wszystkich do rejestracji na Anodzie wkoncu co dwa fora to nie jedno :):)
ElGit Let there be rock...
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Zigrin pisze:Retroman teraz musze sie zgodzic w 100% z twoją wypowiedzia. Ponieważ trafia ona w sedno całej sprawy. I taka jest wlasciwie ide tego forum.
Zapraszam wszystkich do rejestracji na Anodzie wkoncu co dwa fora to nie jedno :):)
Witam
Trudno się nie zgodzić jak mam w domu dzieci i wnuki i wiem jakie mają potrzeby i co im po głowach chodzi. Wiem też jakie mają problemy z pisaniem i czytaniem oraz sposobem wypowiadania się. Moj syn też jest majsterkowiczem, robił to samo co i ja i dzięki temu ma pracę.
Pozdrowienia