Praca lampy końcowej z prądem siatki

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Co jest...

Przed chwilą widziałem "źródło biasu musi być sztywne"...
teraz widzę:
"źródło biasu musi być prądowe"...
Chyba mam zwidy... Czy miałem na ekranie dwa jednakowo poetyckie teksty?
Teraz jest jeszcze gorzej, bo źródło prądowe ma wysoki opór wewnętrzny...
Proszę...
tszczesn pisze: Chyba u wszystkich ssaków a u większości kręgowców (i to czasami nawet parzysty :) ?
Ten u stekowców też robi się sztywny? Nie znam się na biologii... Parzysty? Fajnie mają...
tszczesn pisze: BTW. Wreszcie miałem wczoraj wolną niedzielę i udało mi się kupić rdzenie z karkasami - mam nadzieję, że w ciągu tygodnia uda mi się zrobić wersję finalną zasilaczy.
"W międzyczasie" porobiłem płytki do stabilizatorów liniowych, ale z czasem krucho... Na szczęście wakacje się zbliżają.

Jasiu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Jasiu pisze:Co jest...
Przed chwilą widziałem "źródło biasu musi być sztywne"...
teraz widzę:
"źródło biasu musi być prądowe"...
Chyba mam zwidy... Czy miałem na ekranie dwa jednakowo poetyckie teksty?
Teraz jest jeszcze gorzej, bo źródło prądowe ma wysoki opór wewnętrzny...
Proszę...
Autor wypowiedzi może swój post poprawić - jest taka opcja przy wyświetlaniu listy widomości. Sam parę razy korzystałem.
Jasiu pisze:
tszczesn pisze: Chyba u wszystkich ssaków a u większości kręgowców (i to czasami nawet parzysty :) ?
Ten u stekowców też robi się sztywny? Nie znam się na biologii... Parzysty? Fajnie mają...
U wszystkich ssaków jest (nieobowiązkowo sztywny), czy sztywnieje u kolczatek to nie wiem :) A są takie które mają dwa penisy, jakieś węże, IIRC pytony.
Jasiu pisze:
tszczesn pisze: BTW. Wreszcie miałem wczoraj wolną niedzielę i udało mi się kupić rdzenie z karkasami - mam nadzieję, że w ciągu tygodnia uda mi się zrobić wersję finalną zasilaczy.
"W międzyczasie" porobiłem płytki do stabilizatorów liniowych, ale z czasem krucho... Na szczęście wakacje się zbliżają.
A tam wakacje, trzeba najpierw urlop mieć :) Ale teraz powinienem mieć odrobinę więcej czasu to jest pewna szansa. A czemu takiej rzeczy jak rdzeń ferrytowy do przetwornic jets niekupowalny w normalych sklepach w Warszawie to ja nie wiem. A na Wolumenie od razu, i to w wielu stoiskach. Ni nic, jest, przesadnie duży, więc przy eksperymentach nie powinien przeszkadzać. Jak już będę miał w pełni działającą konstrukcję to postaram się dobrać coś najmniejszego możliwego.
atom
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: atom »

nnnoo
Ostatnio zmieniony wt, 20 kwietnia 2004, 02:34 przez atom, łącznie zmieniany 1 raz.
Jasiu

Czołem.
atom pisze:
Jasiu pisze:
Litości... W języku polskim nie ma słowa "bias" - jest za to polaryzacja. "Sztywny" może być na przykład pewien narząd (nieprzysty, męski, występujaący u większości ssaków).
- nnnoo, tośmy se rzeczowo pogadali........
Nie uważasz, że wszelkie nauki techniczne wymagają trzymania się ustalonej nomenklatury i rozumienia słów, których się używa? W przeciwnym razie nie ma mowy o rzeczowej rozmowie. Nie widzisz, że gawędzenie o "prądowym źródle biasu" doprowadziło Cię do koszmarnego błędu merytorycznego? Nie sądzisz, że jeżeli ktoś to "rzeczowe pogadanie" weźmie poważnie, to się niepotrzebnie namęczy?

Pozdrawiam,
Jasiu
atom
125...249 postów
125...249 postów

nnnn
Ostatnio zmieniony wt, 20 kwietnia 2004, 02:34 przez atom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

prąd siatki

Post autor: Ninja »

Panowie, może pomoże Wam fakt, że po odliczeniu z dyskusji "kuksańców" ja skorzystałem w wypowiedzi Was obu i za to dziękuję :D .
Przy okazji jestem w trakcie studiowania i zgłębiania literatury dotyczącej pracy lampy z prądem siatki. Udało mi się dostać do fragmentów książki pana Malinina - pisze on tam, że rzeczywiście w zasadzie praca z prądem siatki to praca "wymuszona". Najlepiej byłoby aby tego uniknąć, ale jak się nie da to trudno :? .

Pozdrawiam
Ninja
Jasiu

Czołem.
atom pisze: sęk w tym, że ja wiem o czy mówię a Ty widzisz na ekranie to, co chcesz zobaczyc.
Prowadzenie rozmowy polega przypadkiem na tym by wyrażać się w sposób nie wprowadzający w błąd potencjalnego słuchacza, a nie na samozadowoleniu z samozrozumienia?
atom pisze: Po pierwsze primo - masz uroczy zwyczaj zadawania "lingwistycznych kuksańców", mających sie nijak do meritum, po drugie - nie rozmawiamy stricte na "niwie nauk technicznych" ale na ogólnie dostępnym forum
Po drugie primo czy po drugie secundo :?: (Taki lingwistyczny kuksaniec :-) )

To forum jest poświęcone elektronice. Elektronika jest nauką stricte techniczną. Z wszystkimi próbami sprowadzenia jej do slangowego bełkotu (albo form magii) będę walczył.
atom pisze: - to nie przysłowiowe laborki albo jakies zaliczonko sesyjne za które można u Pana Doktora Habilitowanego dostać lufę :lol: po trzecie - nie chce się wdawać w dyskusję na takiej płaszczyźnie. Nie zauwazyłeś cudzysłowów, które nadają odmienny sens określonym słowom.
I tylko dlatego, że Ci nie grozi lufa nadajesz "odmienny sens" "określonym słowom"
Zatem:
"źródło prądowe" = żródło napięciowe
Tylko po co? Mam kilka innych propozycji, równie sensownych:
"duży" = mały
"w prawo" = w lewo
...
atom pisze: Ponadto, zwykle na forach dominuje zazwyczaj powszechnie przyjęty, swoisty żargon, który znacznie częściej jest łatwiej przyswajalny dla laików niż ścisłe terminy techniczne/naukowe.
Na temet żargonu śmiem mieć odmienne zdanie. Nie jest bardziej przyswajalny (bo niby dlaczego ma być), natomiast często służy do wygenerowania bełkotu służacego pokryciu niewiedzy. Nie twierdzę, że to akurat Twój przypadek - to po prostu bardzo często obserwowane zjawisko.
atom pisze: Dla słabszych - mówiąc o "prądowym charakterze" źródła biasu (czyli zasilacza ujemnego napięcia polaryzującego siatkę sterującą lampy stopnia końcowego - a nie, do cholery [źródła prądowego sensu stricto]
W ten sposób bardzo skutecznie mieszasz temu "słabszemnu" w głowie. A skąd niby on ma wiedzieć co jest źródłem prądowym sensu stricte, a co Twoją przenośnią poetycką? Kiedyś zacznie opowiadać o źródłach prądowych (bo przeczytał w mądrym Internecie) i naprawdę dostanie palanta z laborki. Nie będzie to wina moja, a i nie do końca jego, bo również i Twoja.
atom pisze: To jest 'literacki' opis konkretnego układu, dopuszczalny dokladnie tak samo jak ścisłe, naukowe terminy, a ma tę istotną przewagę, że w paru zaledwie słowach opisuje zwięźle omawiane zagadnienie, bez technicznego wodolejstwa.
Techniczne wodolestwo brzmi tak: źródło polaryzacji ma mały opór wewnętrzny. Koniec. Porównaj to z Twoją pisaniną.
atom pisze: A szufladkę pt. 'koszmarny bład merytoryczny' przemilczę......
Jest to koszmarny błąd merytoryczny - tego nie zmieni czy będziesz nad nim milczał, czy płakał.

Pozdrawiam,
Jasiu
atom
125...249 postów
125...249 postów

to
Ostatnio zmieniony wt, 20 kwietnia 2004, 02:35 przez atom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

atom pisze:[cut]
to jest wlasnie powod dla ktorego nie uczestniczylem dotychczas w forach, byl to moj pierwszy i ostatni raz. Czolem!
Nie ma się co obrażać i od razu uciekać. Po prostu są tu osoby którym zależy na pewnym poziomie tego forum, zarówno pod względem merytorycznym jak i językowym. Jak lubisz dyskuskej prowadzone 'współczesną internetową polszczyzną' to zajrzyj np. na forum onetu - naprawdę ci ci to odpowiada?

EOT bo się straszny oftopik zrobił.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Atom nie obrażaj się. Po tym, co piszesz widać, że znasz się na „materii” lampowej i dokładnie wiesz, co w lampach „piszczy”. Jasiu ma tu jednak zupełną rację nieco precyzując twoje wypowiedzi, bo, mimo, że znawcy tematu dokładnie Cię rozumieją, to jednak ludzie mało obeznani w tematyce mogą czuć się nieco zdezorientowani czytając o „źródle napięcia o dużej wydajności prądowej”:) Określenie „źródło polaryzacji siatki o małym oporze wewnętrznym” użyte przez Jasia jest tu faktycznie trafne i precyzyjne, (choć oznacza dokładnie to samo, o czym Ty napisałeś), ale co najważniejsze, jest zrozumiałe dla wszystkich! Jasiowi chodzi pewnie o to (zresztą całkiem słusznie), aby nie doprowadzać do utrwalania się złych nawyków, szczególnie u osób młodych, które dopiero uczą się elektroniki i wszystko, co przeczytają chłoną jak gąbki. Uwagi Jasia spróbuj przyjąć z pewną pokorą, ponieważ będąc elektronikiem warto być precyzyjnym i zrozumiałym dla większego grona miłośników elektroniki. A do forum podchodź mniej emocjonalnie i z lekkim „przymrużeniem oka”, ponieważ jest to naprawdę świetne miejsce, z którego można dowiedzieć się niekiedy więcej niż z niejednej fachowej książki.

Pozdrawiam serdecznie.
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
luk
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: luk »

witam!
sądząc po formie wymiany zdań, mam wrażenie, że cała ta dyskusja wynika z polaryzacji :wink: pewnej grupy osób aktywnych w internecie, a nie chęci wyjaśnienia zagadnienia.
luk

ps: co wypływa ze źródła polaryzacji?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

luk pisze: ps: co wypływa ze źródła polaryzacji?
Ze źródła wypływać może tylko prąd (albo ładunek, ale ruch ładunków elektrycznych to właśnie prąd elektryczny)
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

do Atoma

Post autor: Ninja »

Atom
Chyba nie przeczytałeś mojego ostatneigo postu w tym wątku.
Naprawdę podchodzisz do dyskusji zbyt emocjonalnie.
A poza tym pamiętajmy, że niedługo są Święta i pewnie każdy będzie miał więcej czasu na lamp czar :D
Pozdr
ninja
Jasiu

luk pisze:witam!
sądząc po formie wymiany zdań, mam wrażenie, że cała ta dyskusja wynika z polaryzacji :wink: pewnej grupy osób aktywnych w internecie, a nie chęci wyjaśnienia zagadnienia.
luk

ps: co wypływa ze źródła polaryzacji?
Wprost przeciwnie... Staram się by zagadnienie było jasne:

Źródło polaryzacji powinno być źródłem napięciowym (czyli o małym oporze wewnętrznym).
Żródło prądowe to źródło o dużym oporze wewnętrznym i do polaryzacji lamp z prądem siatki się nie nadaje.
Wydajność prądowa źródła to co nie to samo co źródło prądowe i może być parametrem charakteryzującym oba rodzaje żródeł.

Stopień z prądem siatki powinien być polaryzowany ze źródła napięciowego o odpowiedniej wdajności prądowej.

Ufff...

Pozdrawiam,
Jasiu