oszczędzę laickich komentarzy - oceń sam
co z tym Soldano? Dlaczego nie Mesa?
Ani ja, ani Michał (syn-z kretesem zaprzedany fan metallica) nie mamy doświadczeń sprzętowych, moje gitarowe (wojenne '80) czasy to vermona, gran, czy eltron, mały katuje rolanda cube 30 i mfx digitech
a bajdełej mogłem skojarzyć wcześniej, fonarowe opisy czytałem, niech to gęś kopnie, jeszcze w ubiegłym roku , chylę głowę
ps. swoją drogą, ciekawe, niewielu guru się przyłącza, ZoltAn milczy. miałem przyjemność korespondować z nim trochę, przeuroczy człowiek gejzer dowcipu i humoru, kopalnia wiedzy, nie tylko lampowej
Czyli ten V-twin to po prostu hybryda pełną gębą. Układy wejściowe na scalakach - bleeeee.
Dlaczego tak lubie Soldano? Bo to właśnie Soldano wymyślił pierwszy czterostopniowy preamp (model SLO) a chłopaki z Mesy skopiowali pomysł oczywiście nie na bezczela ale inspiracje widać jak na dłoni. Pozatym mój ulubiony Atomic ma najlepszy jaki słyszałem preamp trzystopniowy. We wzmacniaczach jednokanałowych lepiej się sprawdzają preampy trzystopniowe (jako stopnia nie liczę wtórnika katodowego) bo można na nich czystą barwę ustawić. Na czterostopniowym - prawie awykonalne przy pomocy gały "gain".
dziękuję za wyjaśnienia, choć nie jestem pewien wtórnika katodowego - dodatkowo wzmacnia sygnał w stopniach preampa?
ok, nie lubimy hybryd, nawet od mesy.
Painlust, pozwól, że będę pytał dalej.
Zaczęliśmy temat pomniejszonej, ale nie karłowatej wersji DR.
- Czy cecha z nazwy - dual rectifier oznacza dwa lampowe obwody prostownicze?
- Zmieścisz take cudo w małej skrzynce?
- Pocieszam się, że oryginalny DR solo head potrzbuje hektary dla baterii lamp mocy i gigantycznych transformatorów. Ja mam nadzieję, że znjadzie się miejsce dla układu małej mocy PCL86 i układu większej EL84. Chyba, że jest sprytniejsze rozwiązanie?
- Planowałem 3 kanały: clean (jednak dosyć czuły), blues i solo, jak u mesy. Proponujesz mix? Soldano clean, blues i solo Mesa?
JR pisze:dziękuję za wyjaśnienia, choć nie jestem pewien wtórnika katodowego - dodatkowo wzmacnia sygnał w stopniach preampa?
ok, nie lubimy hybryd, nawet od mesy.
Painlust, pozwól, że będę pytał dalej.
Zaczęliśmy temat pomniejszonej, ale nie karłowatej wersji DR.
- Czy cecha z nazwy - dual rectifier oznacza dwa lampowe obwody prostownicze?
- Zmieścisz take cudo w małej skrzynce?
- Pocieszam się, że oryginalny DR solo head potrzbuje hektary dla baterii lamp mocy i gigantycznych transformatorów. Ja mam nadzieję, że znjadzie się miejsce dla układu małej mocy PCL86 i układu większej EL84. Chyba, że jest sprytniejsze rozwiązanie?
- Planowałem 3 kanały: clean (jednak dosyć czuły), blues i solo, jak u mesy. Proponujesz mix? Soldano clean, blues i solo Mesa?
Wtórnik nie wzmacnia dlatego nie jest stopniem. Co do nazewnictwa w Mesie jest pewna niekonsekwencja w przypadku modelu TR. Model SR ma tylko krzemowy prostownik; model DR posiada dwa prostowniki: lampowy i krzemowy do wyboru. TR ma także dwa prostowniki mimo to ma w nazwie Triple. Ponieważ słowo rectifier może oznaczać lampę prostowniczą jak i cały prostownik to prawdopodobnie w dualu jest to dwuznaczne (dwie lampy prostownicze i dwa prostowniki) choć pewnie przed powstaniem modelu TR (trzy lampy prostownicze) oznaczało tylko dwa prostowniki nie lampy. Co do pomieszczenia tego w małej skrzynce to wybacz ale nie wiem czy bym potrafił. I tak się nie podejmę bo nie mam czasu. Tak jak napisałem ten preamp posiada kilka przełączników zmieniających parametry pozatym ogromny szpaler potencjometrów. Pozatym po cholere chcesz pchać PCL86 i EL84 do jednej obudowy? Co ci da 1W róznicy w mocy? Po co robić jakikolwiek mix? Zrobić Soldano SLO i po kłopocie. Choć pewnie ja sam pokombinowałbym kompletnie inaczej.
painlust pisze:Co do pomieszczenia tego w małej skrzynce to wybacz ale nie wiem czy bym potrafił. I tak się nie podejmę bo nie mam czasu. Tak jak napisałem ten preamp posiada kilka przełączników zmieniających parametry pozatym ogromny szpaler potencjometrów. Pozatym po cholere chcesz pchać PCL86 i EL84 do jednej obudowy? Co ci da 1W róznicy w mocy? Po co robić jakikolwiek mix? Zrobić Soldano SLO i po kłopocie. Choć pewnie ja sam pokombinowałbym kompletnie inaczej.
1. Dziękuję za wyjaśnienie. Dla laika wiele spraw nie jest oczywistych. Nie zdawałem sobie sprawy, że różnica mocy dla tych lamp jest tak mała. W domu rozkręcona EL84 jest nie do przyjęcia, a pprzecież lampę rozkręcić trzeba, aby to dobrze brzmiało. Jak byś to rozwiązał?
2. ALE KLOPS, a nawet kompletna ... kicha
Nabrałem nadziei, że znalazłem kogoś doświadczonego w dziedzinie wzmacniaczy gitarowych i wykonawcę mojego pomysłu. Kurczę, albo mój pomysł jest beznadziejny, albo wszyscy są tak zajęci, sam nie wiem. Wielka szkoda, bo czas wakacji dałby szansę nacieszyć się Twoim dziełem.
painlust pisze:Co do pomieszczenia tego w małej skrzynce to wybacz ale nie wiem czy bym potrafił. I tak się nie podejmę bo nie mam czasu. Tak jak napisałem ten preamp posiada kilka przełączników zmieniających parametry pozatym ogromny szpaler potencjometrów. Pozatym po cholere chcesz pchać PCL86 i EL84 do jednej obudowy? Co ci da 1W róznicy w mocy? Po co robić jakikolwiek mix? Zrobić Soldano SLO i po kłopocie. Choć pewnie ja sam pokombinowałbym kompletnie inaczej.
1. Dziękuję za wyjaśnienie. Dla laika wiele spraw nie jest oczywistych. Nie zdawałem sobie sprawy, że różnica mocy dla tych lamp jest tak mała. W domu rozkręcona EL84 jest nie do przyjęcia, a pprzecież lampę rozkręcić trzeba, aby to dobrze brzmiało. Jak byś to rozwiązał?
2. ALE KLOPS, a nawet kompletna ... kicha
Nabrałem nadziei, że znalazłem kogoś doświadczonego w dziedzinie wzmacniaczy gitarowych i wykonawcę mojego pomysłu. Kurczę, albo mój pomysł jest beznadziejny, albo wszyscy są tak zajęci, sam nie wiem. Wielka szkoda, bo czas wakacji dałby szansę nacieszyć się Twoim dziełem.
Róznica jest praktycznie niesłyszalna pomiedzy EL84 i ECL/PCL86. zmniejszenie głośnosci można zrobić na dwa sposoby: dać redukcję na rezystorach (połączenie szeregowo-równoległe z głosnikiem) lub przełączać końcówkę w tryb triody). Przy preampie z Mesy można też olać to bo większość brzmienia powstaje w preampie co nie znaczy, że rozkręcenie Mastera nie bedzie miało wpływu na brzmienie, ale napewno mniejsze niż w JCM800.
painlust pisze:
Róznica jest praktycznie niesłyszalna pomiedzy EL84 i ECL/PCL86. zmniejszenie głośnosci można zrobić na dwa sposoby: dać redukcję na rezystorach (połączenie szeregowo-równoległe z głosnikiem) lub przełączać końcówkę w tryb triody). Przy preampie z Mesy można też olać to bo większość brzmienia powstaje w preampie co nie znaczy, że rozkręcenie Mastera nie bedzie miało wpływu na brzmienie, ale napewno mniejsze niż w JCM800.
chwilowo przełaczam się na priv...i wracam
Cenna informacja.
Może sam preamp jest rozwiązaniem. Najwyraźnie ten z DR Mesy daje duże możliwości w dziedzinie poźniejszych zmian wzmacniacza mocy. Poza tym zmieści się chyba w mniejszej skrzynce. Włoski piecyk miałby na ew. próbach ciężka pracę z przemieleniem brzmienia z takiego preampa, a w domu może maleństwo z gramofonu na PCL86 też dałoby radę.
Może ktoś ma opinię na ten temat?