Modernizacja starych kolumn dla Amplifon'a wl36

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Piotr :arrow: Oj przepraszam chyba nie doczytałem, że chodzi o zamkniętą. W takiej obudowie, w zasadzie cała energia z tyłu membrany powinna być rozproszona w ciepło, więc powinno się zastosować dużo wypełnienia, które powinno mieć zmięnną gęstość, w zależności od odległości od głośników.

Jeszcze mała rada: dobrze jest zbudować małą szczelną obudowę na głośnik wysokotonowy. Mimo wszystko duże ciśnienia akustyczne wytwarzane przez głosnik średnio nisko... wpływają na pracę tego małego...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Pyra pisze:duże ciśnienia akustyczne wytwarzane przez głosnik średnio nisko... wpływają na pracę tego małego...
Niby jak? przecież klasyczne kopułki są z tyłu absolutnie szczelne. Nawet stożkowe wysokotonowe (jeżeli ktoś ich jeszcze używa) mają szczelne kosze. Wystarczy się przyłożyć przy jego montażu.

Co innego, kiedy jest osobny głośnik średniotonowy. Ich kosze są często "beszczelne :) ", lub wprost otwarte. W takim wypadku osobna komora jest niezbędna.

Nawiasem mówiąc - bardzo lubię średniotonowe głośniki TVM, które mają własną, zintegrowaną komorę akustyczną w komplecie.
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Niby jak? przecież klasyczne kopułki są z tyłu absolutnie szczelne. Nawet stożkowe wysokotonowe (jeżeli ktoś ich jeszcze używa) mają szczelne kosze.
Oj nie są, nie są......... Obudowy głośników wysokotonowych są z reguły z tworzyw sztucznych. Mocowane są na obwodzie a ciśnienie wprawia całość w drgania, co powoduje małe zmiany geometrii układu. Też nie chciałem w to wierzyć, ale wyszło przy pomiarach :cry:
Nawiasem mówiąc - bardzo lubię średniotonowe głośniki TVM, które mają własną, zintegrowaną komorę akustyczną w komplecie.
Ja też. :lol: ale tylną powierzchnię (znaczy dno) wyklejam matą bitumiczną (taką samochodową, daje naprawdę dobre rezultaty)

Pozdrawiam
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam ! Priwiet ! Welcome!

Abstra hując od całkiem fajnej dyskusji, którą wywołałeś, co ja doradzę:
1. Po co nowe głośniki do Amplifona ? Wzmacniacze lampowe na ogół mają niewielką moc, a więc wymagają kolumn o większej skuteczności, a takie właśnie były produkowane kiedyś.
Dziś za kolumny powyżej 90 dB trzeba dużo zapłacić (patrz Lowther),
kiedyś, n.p. w latach 60-tych to była norma, bo wzmaki były małe.
Sam kiedyś wybudowałem olbrzymią kolumnę w.g. wskazań pana Witorta (wychował pokolenia amatorów elektroakustyków).
Siedział tam głośnik skradziony z ulicznej szczekaczki: 30 cm, podłączony do magnetofonu Tonette (moc wy 3 W), napieprzał tak, aż uszy puchły, a dzięki pojemności obudowy ok. 80l. i konstrukcji dwukomorowej, która w/g pana Witorta umożliwiała uzyskanie "zadziwiająco niskich basów", te
basy były naprawdę (jak na owe czasy niezłe.
2. Co do ewentualnej przeróbki, podałeś bardzo mało parametrów.
(to przypomina mi zamówienia niektórych moich klientów: proszę mi zrobić dobry komputer, nie powie do czego, czy do biura, czy do CADa, czy do grania, czy HGW, a poza tym, co znaczy dobry: tani, czy ładny, bezawaryjny, czy z licencjonowanym oprogramowaniem, czy bez oprogramowania itd).
3. Jeśli już musisz się brać za przeróbki, lub budowę nowych gromkogoworitieli (głośników po rosyjsku), to naprawdę radzę srobić
kolumny zamknięte, dużo mniej problemów, niż przy BR.
4. Temat-rzeka, na 20 takich forum (forumów) ?

Pazdrawliaju Was pasio

P.S. Coś mi chyba odbija, po tym tłumaczeniu z rosyjskiego.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

pasio pisze: forum (forumów) ?
Forów.

Poza tym masz rację.
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Proponuję Ci się porozglądać za poczciwymi Altusami lub Altonami. Po drobnych przeróbkach zwrotnic, mogą Cię zadziwić.
A skuteczność też mają niezłą.
Takie kolumienki można czasem dostać za grosze, a efekt będzie napewno lepszy, niż budowa nowych z tanich głośników.

Pozdrawiam
szalony

Post autor: szalony »

Tylko nie odważ się przy takiej modernizacjii usunąc z Altusów tabliczki z pasmem przenoszenia :!: :) Co prawda jak zmienisz głośniki, to nie będzie oznajmiać prawdy, ale ona na nich musi być :) A zresztą w Altusach głośniki są chyba całkiem przyzwoite. Tam zawsze była tuba od wysokich ? (ona chyba znacznie podnosi skuteczność)
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Zgadza się..... Tuby mają trochę niższe pasmo od góry i trochę węższy kąt promieniowania, ale przy odpowiednim ustawieniu i słuchaniu z "jednego ulubionego" miejsca, to nie jest przeszkoda.

A propos Tonsila, to gdzieś wyczytałem, że robili oni też głośniki "na zlecenie" dla Scan Speaka, więc same przetworniki to potrafią robić....
Zresztą największą "wadą" Altusów jest ich trochę partackie wykonanie, choć dostałem ostatnio w prezencie osprzęt od takich kolumn i wszystkie kondensatory były styroflexowe (nawet 10u do średniotonowca)....

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Pyra pisze:A propos Tonsila, to gdzieś wyczytałem, że robili oni też głośniki "na zlecenie" dla Scan Speaka, więc same przetworniki to potrafią robić....
Scan Speaka nie widziałem, ale widzałem i słyszałem Totema na Tonsilu.
Z resztą chyba wiele razy wyrażałem swoje pozytywne zdanie o przetwornikach tej firmy.
macmar5290
3 posty
3 posty

Post autor: macmar5290 »

To mnie przekonaliście...będę modernizował, mam już namiary na człowieka z Katowic - altusserwis@wp.pl. Słyszałem też, że na Wolumenie w Warszawie też to zrobią.

Dane techniczne:
ZG25-C Hi-Fi Unitra Tonsil, 4 ohm, 25 W, 50-20kHz, 450x246x226, 16 litrów. Reszta ja na rysunkach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

A ja spytam jescze raz. W jakim stanie są głośniki niskotonowe i czy jest to wersja z gumowym zawieszeniem? Bo jeśli tak, to może warto je pozostawić (oczywiście jeśli są sprawne). Znam te kolumny i muszę powiedzieć, że grały naprawdę dobrze. Warto natomiast wymienić głośnik wysokotonowy na lepszy. GDWK 9/40 choć w swoich czasach niezły, dziś jest jednak nieco anachroniczny.
macmar5290
3 posty
3 posty

Post autor: macmar5290 »

tak to jest wersja głsników z "gumowym zawieszeniem", które kompletnie sparciało i sie kruszy.
Na jaki wysokotonowy radzicie zmienić, czy w związku z tym modernizować zwrotnicę?