Zbudował ktoś z was telewizor?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
-
- 6250...9374 posty
Dobra już wszystko rozumiem
. Muszę teraz tylko sprawdzić moje trafo zasilające (jakieś od Stolicy czy Mazura, nie wiem sam). Znalazłem jakieś schematy na lampach EF80 i ECC85 raz inny na lampach ECF82. Muszę jeszcze zdobyć książkę "Z radiem i telewizją za pan brat" i tam poszukać bo słyszałem że tam jest parę ciekawych rozwiązań.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Najlepiej poszukaj "Amatorskich odbiorników telewizyjnych" Z.Olszewskiego. Tam masz dużo informacji, które Ci są potrzebne. Sam miałem (może i jeszcze mam) zbudować odbiornik telewizyjny. Jednak jak zastanowiłem się tak na powarznie jak cholernie ciężko to zrobić, to sobie odpuściłem. Jak bym mieł zwykły generator w.cz. np. jakiś 5-100MHz to bym się za to zabrał. Bez takiego sprzętu to raczej wątpliwe, że to da się uruchomić. Poniżej moja koncepcja (jak się odważę to tak będę to robił):
-głowica gotowa ZTG (zasilana minusem...)
-p.cz. wizji (no i fonii) gotowe od jakiegoś Neptunka (zasilanie j.w.)
-fonia różnicowa też od Neptuna (zasilanie j.w.)
No i w tym momencie mam już najtrudniejsze do uruchomienia bloki za sobą. Teraz zamierzam wszystko dalej chyba robić na lampach. Mam kineskopy, jednak to nie jest takie proste. Moje są od krzemowych TV i to powoduje, że ich cewek odchylania nie da się użyć w lampowym TV. Są to kineskopy od TV turystycznych o budowie podobnej do Veli, więc cewki są bardzo mało oporowe (była to koniecznośc, bo obwód linii w Veli 203 był zasilany 10,8V obecnie mamy zwykle 115V).
Detektor wizji (o ile nie ma go już na module z Neptuna - nie patrzyłem) na diodzie (by było zabytkowo DOG62). Wzmacniacz wizji na jakiejś pentodzie małej mocy. Może być np. ten układ jaki dał kiedyś Alek na forum. Z niego wezmę fonię różnicową 6,5MHz (filtr w katodzie lampy wzmacniacza wizji). Fonia gotowa, jak pisałem. Wzmacniacz m.cz. na PCL86. Może zrobię prosty blok wzmacniacza wizyjnego na jakiejś pentodzie (korekcja pasma w anodzie, dla lampy oscyloskopowej moim zdaniem zbędna). Selektor impulsów jakiś prosty na jakiejś pentodzie np. EF80. Potem całkowanie i różniczkowanie. Scałkowaną synchronizację od pionu i poziomu dam na wzmacniacze na pojedyńczych triodach. Potem generatory odchylania. Może tranzytronowe na EF80. Potem stopnie końcowe odchylania pion na PCL85, poziom tradycyjnie na PL504. Na końcach odchylań trafa wyjściowe. Pamiętać należy o dobrej (bardzo) synchronizacji od pionu.
Niby fajnie, tylko czy ja to zestroiłbym w domu ? Wątpię.
Chociaż wszystko jest do zrobienia i do odważnych świat należy to nie odważyłbym się chyba robić telewizora. Proponuję najpierw zrobić odbiornik radiowy, ale z przemianą częstotliwości. I tak wykonanie tego bez generatora sygnałowego lub wobulatora jest nie możliwe na lampach. Mogę Ci poskanować prostsze schematy z Olszewskiego.
Pozdrawiam,
Maciej Fajfer
-głowica gotowa ZTG (zasilana minusem...)
-p.cz. wizji (no i fonii) gotowe od jakiegoś Neptunka (zasilanie j.w.)
-fonia różnicowa też od Neptuna (zasilanie j.w.)
No i w tym momencie mam już najtrudniejsze do uruchomienia bloki za sobą. Teraz zamierzam wszystko dalej chyba robić na lampach. Mam kineskopy, jednak to nie jest takie proste. Moje są od krzemowych TV i to powoduje, że ich cewek odchylania nie da się użyć w lampowym TV. Są to kineskopy od TV turystycznych o budowie podobnej do Veli, więc cewki są bardzo mało oporowe (była to koniecznośc, bo obwód linii w Veli 203 był zasilany 10,8V obecnie mamy zwykle 115V).
Detektor wizji (o ile nie ma go już na module z Neptuna - nie patrzyłem) na diodzie (by było zabytkowo DOG62). Wzmacniacz wizji na jakiejś pentodzie małej mocy. Może być np. ten układ jaki dał kiedyś Alek na forum. Z niego wezmę fonię różnicową 6,5MHz (filtr w katodzie lampy wzmacniacza wizji). Fonia gotowa, jak pisałem. Wzmacniacz m.cz. na PCL86. Może zrobię prosty blok wzmacniacza wizyjnego na jakiejś pentodzie (korekcja pasma w anodzie, dla lampy oscyloskopowej moim zdaniem zbędna). Selektor impulsów jakiś prosty na jakiejś pentodzie np. EF80. Potem całkowanie i różniczkowanie. Scałkowaną synchronizację od pionu i poziomu dam na wzmacniacze na pojedyńczych triodach. Potem generatory odchylania. Może tranzytronowe na EF80. Potem stopnie końcowe odchylania pion na PCL85, poziom tradycyjnie na PL504. Na końcach odchylań trafa wyjściowe. Pamiętać należy o dobrej (bardzo) synchronizacji od pionu.
Niby fajnie, tylko czy ja to zestroiłbym w domu ? Wątpię.
Chociaż wszystko jest do zrobienia i do odważnych świat należy to nie odważyłbym się chyba robić telewizora. Proponuję najpierw zrobić odbiornik radiowy, ale z przemianą częstotliwości. I tak wykonanie tego bez generatora sygnałowego lub wobulatora jest nie możliwe na lampach. Mogę Ci poskanować prostsze schematy z Olszewskiego.
Pozdrawiam,
Maciej Fajfer
-
- 6250...9374 posty
-
- 625...1249 postów
W załączniku masz dwa proste układy. Dla lampy oscyloskopowej wystarczy ten drugi. Dal kineskopyu w prostym TV dość dobry będzie tne pierwszy. Masz podane również wzory jak policzyć dławik korekcji. Korekcją się nie martw. W twoim TV będziesz miał tak mały ekran, że nawet jaki wizja będzie miała pasmo dużo mniejsze od tych 7MHz to i tak obraz będzie dobry. Pamiętaj steruj lampę oscyloskopową w S1. Może jest to gorsze (gorsza liniowość), ale chociaż większa czułość. Jasnośc wtedy zmieniaj w katodzie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
-
- 375...499 postów
Witammarcin_oizo pisze:Ten elekrton jeśli dobrze kojarze jest kolorowy?
Mnie nic nie będzie przeszkadzać, nie bój się kolego Staszek, mam jeszcze troche miejsca w pywnicy. Co do generatora: kiegyś go zbuduje, mam już nawet schemat i niektóre części ale chęci mam skeirowane właśnie na zbudowanie czegoś "nie do końca normalnego"
... O budowie TV myślełem już dawno dawno ale brakowało mi podzespołów i podstawowej wiedzy.
Znalazłem już jakieś schematki, co prawda prostych oscyloskopów ale zawsze po małym wkładzie pracy zbuduje w końcu sam monitor.
Teraz ide docinać deski...
Nie przeglądałem całej literatury dostępnej na Fonarze, ale wiem że istniała kiedyś książka o budowie całego OTV od podstaw. Ja osobiście poznałem takiego człowieka co zrobił w latach 60-tych TV własnoręcznie i podziwiałem jego zdolności do majsterkowania. Odbiornika jego nie widziałem , bo mi nie pokazał, ale słyszałem o nim z niejednych ust.
Tylko mam pytanie czy ktoś by chciał jeszcze robić OTV na lampach w dzisiejszych czasach, no chyba, że w większości z gotowych podzespołów (jak zwykle).
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
-
- 2500...3124 posty
widzę,że kilka osób jednak poważnie przymierza się do budowy.
Dla nich przez kilka dni bedzie aktualny adres:
http://www.sendspace.com/file/0nco15
Chyba,że GSMOK uzna za możliwe i celowe dołączenie
tego do ogólnie dostepnych zbiorów.
Ksiązka moja i skanowanie moje jeżeli inne względy nie przeszkadzają to moja zgoda jest.
Dla nich przez kilka dni bedzie aktualny adres:
http://www.sendspace.com/file/0nco15
Chyba,że GSMOK uzna za możliwe i celowe dołączenie
tego do ogólnie dostepnych zbiorów.
Ksiązka moja i skanowanie moje jeżeli inne względy nie przeszkadzają to moja zgoda jest.
-
- 6250...9374 posty
-
- 2500...3124 posty
-
- 6250...9374 posty
-
- 625...1249 postów
Ksišżka ciekawa panie Staszku, szkoda, że po rusku. Schematy zrozumiałe. Skan jaki umieciłem pochodzi włanie z ksišżki o jakiej pisałem. Jest ona dostępna często na allego i w każdej bibliotece.
Może i ja kiedy wykonam telewizorek ? Kto wie ? Choć sam w to wštpię (obawaim się uruchamiania jedynie z miernikiem cyfrowym w ręku).
Może i ja kiedy wykonam telewizorek ? Kto wie ? Choć sam w to wštpię (obawaim się uruchamiania jedynie z miernikiem cyfrowym w ręku).
-
- 2500...3124 posty
Tym razem chciałoby się powiedzieć kto da mniej
za kilka dni link będzie nieaktualny.
Poza tym aktualne to co pisałem poprzednio.
http://www.sendspace.com/file/89yak1
I jak wam się podoba??
za kilka dni link będzie nieaktualny.
Poza tym aktualne to co pisałem poprzednio.
http://www.sendspace.com/file/89yak1
I jak wam się podoba??
-
- 6250...9374 posty
-
- 2500...3124 posty
1.uwzględnij lampę (lampy) w fabrycznymmarcin_oizo pisze:No mnie się podoba! całe 5-6 lamp... Ja jednak będę uparty i pozostane przy lampie oscylografiznej![]()
Panie Staszku ile ma Pan takich książek?
przełączniku kanałów.
2.trochę mam.Kiedyś nawet wysyłałem
GSMOKowi skany okładek i spisów treści,
z czego parę zamieścił w dziale książki.