ZG15C

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Krasul
375...499 postów
375...499 postów

Re: ZG15C

Post autor: Krasul »

Cały szereg wartości najtańszych duńskich kondensatorów foliowych polipropylenowych (MKP) produkowanych przez firmę Jantzen jest obecnie dostępny w wykonaniu czterystuwoltowym. Dawniej Tonsil używał polskich kondensatorów foliowych poliestrowych (MKSE/MKT) produkowanych przez firmę Miflex w wykonaniu dwustupięćdziesięciowoltowym a nawet stusześćdziesięciowoltowym. Zdarzały się też niemieckie elektrolityczne kondensatory bipolarne w wykonaniu stuwoltowym a nawet trzydziestopięciowoltowym. Dwieście watów na czterech omach to napięcie wynoszące 28,3V RMS. Przemnażając wartość RMS razy pierwiastek z dwóch otrzymamy wartość szczytową wynoszącą 40,0V. W tym przypadku stuwoltowe kondensatory wystarczą ale proszę zauważyć, że duński producent nie wie, w jakim zestawie głośnikowym będą pracować te kondensatory i dlatego zakłada pewnie, że nie będzie to mały zestaw domowy tylko duży zestaw estradowy.
Nie ma rzeczy niemożliwych, tylko człowiek jest leniwy...
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: ZG15C

Post autor: Szrot majster »

Witam!
I tak czytam, widząc, że za cenę tych przeróbek Kolega Olkus by kupił coś Vintage jak dwudrożne RFT, starsze HECO, Dual, Canton, idealne do lampy Isophon czy nawet Dali Concept 1.
Ja się na długo "wyleczyłem" z "lepienia" kolumn z byle czego i w byle jakich obudowach.
Mam VEF-y S-30, Altusy 300, ostatnio jakieś Schneidery na głośnikach WESTRA(fajne bo 8 omowe).
A z dużych kupiłem LG 120W 6 omowe od topowej wieży "all in one" marki LG z lat 90-tych.
ZG15C szczytem inżynierii nie były nawet w stanie wojennym gdy były kupowane do Zodiaka czy Amatora 2 czy 2b.
A były wtedy dostępne bo to w kolumnach taki odpowiednik wódki "VISTULA" czy papierosów "SPORT", czyli produkt low-end.......nawet 50 lat temu.